Sterilizacija-kastracija
Zdaj boste rekli, ta nima pojma. Res nimam. Na ta forum sem zašla zares šele, ko je imel moj zeko vnete oči. V preteklosti sem imela psičko mešanko, prej, v otroštvu muco, vmes kakega papagaja… Sem velik ljubitelj živali. In veste kaj ne štekam, ko vas berem – zakaj je tako nujno potrebna sterilizacija oz. kastracija. Meni ni na pamet prišlo, da bi mojo psičko dala sterilizirat. Sem pač pazila na sprehodih in odganjala nadležne snubce. Muca je bila pa itak ves čas v stanovanju. Dajte mi razložit. Ali potem kar tako spuščate žvalce ven, da se bojite oploditve?
dober večer
veš orka mi smo jo dali zato da bi tam ko imamo hišo lahko letala brez skrbi…ker to je tak kraj k ni šans da se ji kaj naredi in je bila skoz odvezana malo sosedov, samo vsak ima kužija…avto en na vsake kvatre…in sedaj se obtožijemo zakaj smo jo sploh dali…14 dni bi jo čuvali in pač ne bi letala okrog in bi bila še sedaj z nami…vem da da po tem dogodku sigurno ne dam sterilizerat al pa kastrerat nobene živalce…tud muce bodo ostale take kot so in naj majo maldičkov kokr hočjo jih bomo že preživeli…raj jaz ne jem k pa da ne bi dala živalcam jest…imam pravo malo životinjsko carstvo…hranim vse kar je možno…še mravljam nastavljam hrano…nikoli več sterilizacije…zdej vem….žal prepozno…in v končni fazi je to tkjo k da bi men en pobral vse vn al pa zavezu jajčnike al pa fantom dal jajčka stran…eh čist zašla
nočko
Moja psica gre jutri na sterilizacijo. Maček pa na kastracijo. Zakaj? Psica iz zdravstvenih razlogov (prav do sedaj), maček pa zato, ker si v stanovanju markiranja ne morem privoščiti. Še manj pa si lahko privoščim, da bi kdaj, po sicer čudežnem naključju, zaplodil mladiče…
Jaz sem svojo žal že pokojno psico dala sterilizirat, ker so bili psi v času gonjenja preveč nadležni. Poleg tega so mi naredili kar veliko škode na avtu, hiši in ostalih stvareh, ki spadajo zraven. Kar pa je bilo odločilno, naveličala sem se stalnih pretepov in nočnega lajanja snubcev.
Sedaj imam psa in ga bom prav tako dala kastrirat, ker je v času gonjenja bližnjih psic čisto zmešan. In tudi sprehodi z njim v tistem času niso ravno najbolj prijetni, ker zaradi vonjav ni najbolj poslušen. Izven tega obdobja pa je pravi cuker.
Sasheen,verjamem da si zdaj razocarana in da te je strah,samo vseeno premisli glede sterilizacije /kastracije muck. Malomarnost se res dogaja in cisto po nepotrebnem si izgubila psicko,samo to ne pomeni,da se bo zgodilo vsaki zivalci. Tudi cloveka zasustrajo,pa bo ta clovek se vseeno hodil h zdravniku. Nimas kej ,edino kar lahko naredis in zaupas novemu zdravniku oz. veterinarju. Te pa po svoje zelo razumem,tudi mene bi bilo strah.
Vse skupaj razumem (sem tudi brala in spremljala kaj se ti je pripetilo Sasheen, sočustvujem s tabo)….ampak v današnjih časih je pač tako, ljudje imajo svoje živalce tudi spuščene kar tja v en dan…potem pa tudi težko nadzoruješ svoje, ker takrat vse nekam bezlja v času gonitev, imajo pač svoj nagon boh pomagej, taka je narava….ampak temu se lahko pač izogneš na tak način, da se živalco svojo sterilizira ali kastrira….sem tudi sama velika ljubiteljica živalic, imamo doma mucko, muceka in psičko, vsi so sterilizirani in kastrirani ….živimo v hiši in ne znam si predstavljat, da bi jim kratila in omejevala življenjski prostor, če se lahko giblje prosto, kot mu pač srce poželi, je pa res, da ne grejo stran od hiše dlje kot 200 m….seveda pa tega ne morem preprečit tudi ostalim žvalcam, ki se znajdejo tam….naj se imajo rade med sabo in se igrajo…..vendar je posledica tudi lahko veliiiiiiko mladičev…..ampak problem je tudi potem kam z njimi, kaj kmalu imamo lahko celo farmo…..meni NI vseeno komu in kam jih dam….ker vem, kakšni so ljudje, pobijanje mladičkov pa sploh ne pride v poštev!!!!!!!…..zato raje vidim, da jih nimamo….sej vem, s tem jim kratimo imeti svoj zarod, krojimo mati naravo….ampak vprašanje kaj je bolje…kakor za koga…..ker kaj kmalu imaš potem polno hišo živalic, kaj narediti…..nekatere se tudi ne marajo med sabo, mucki radi markirajo in imaš vse polulano, ravno tako kužki…..resnica je, da se po operaciji živalce raje zadržujejo doma, so mirne….skratka mislim, da jim ni nič hudega….tako je pač moje mnenje
Orka:
Pač obstajata dve možnosti, ali daš psico/psa sterilizirat/kastrirat ali pa pač paziš v tistem času, ko se goni.
Kar se tiče mačkonov… če ga imaš v hiši in ima prost izhod je pač najbolj logično, humano … da ga daš sterilizirat/kastrirat, ker le tako si lahko siguren da pač tvoj mačkon ne bo odgovoren za kakšno leglo, …. in 5 novih mladičkov, ki spet ne bodo sterilizirani … začaran krog pač.
Naš mačkon je kastriran (takšnega smo že dobili, hvala Yo:)), psička ni sterilizirana bomo nanjo pazili, ker … sploh ko je fant prebral zgodbo od Sasheen, ni več nobenih šans, da bi jo dala sterilizirat.
Samec… ni kastriran enkrat je paril, .. po moji lastni odločitvi, za mladiče je bilo ustrezno poskrbljeno, vse psičke iz tega legla so sterilizirane, razen najine.
V kratkem se nam pridruži še en mačkon, ki bo sicer v oskrbi babice in dedka, preden jima ga bom predala bo šel na kastracijo (oz. če bo samička na sterilizacijo, ker nam spol ni pomemben), ta mačkon bo imel post izhod iz hiše in … bo kastriran, da jima ne bodo mački tulili celo noč okoli hiše, da se bo bolj doma držal, da… ne bosta kdaj oz. posledično bom jaz odgovorna za cel kup mladičkov.
LP nina
nase tri macke so sterilizirane. ZAkaj? Ker je mama macka (ki se je k nam priselila od sosedov, ki so jo dobesedno vrgli iz hise) imela mladice vsaj dvakrat letno… Po zadnjem leglu iz katerega sta drugi dve “mackici” je bila spet breja. Imajo pac prost izhod iz hise in nikakor ne mislimo tvegat se kaksne oploditve in s tem produciranja novih mackic, ki bi iskale nove domove, oz. kaksne okuzbe zaradi pretepov… (macke sicer zivijo v zgornjem nadstropju, da ne bo kdo rekel, da imamo cisti zoo…)
Psica je ravno tako posvojena in sterilizirana. To je bil sicer pogoj, da jo dobiva – sterilizacijo je sicer placalo drustvo, bi jo pa sterilizirala v vsakem primeru, saj je mesanka in je nikakor nisva imela namena pariti. Pa tudi, imela sem priliko videti kako izgleda njeno obdobje po gonitvi – navidezna brejost – in glede na to, da je na maternici ze bilo nekaj sprememb, je bila to zagotovo najboljsa opcija.
Dihurcki so vsi stirje kastrirani/sterilizirani. Za samicke, ki se jih ne misli uporabljati za vzrejo (cesar se jaz ne grem), je sterilizacija iz zdravstvenih razlogov itak nujna, samci pa v casu gonitve (ja, samci se gonijo) markirajo in hudo hudo se jim ojaca telesni vonj. Tak dihur pa je tisti iz ljudskih pripovedk – smrdi kot dihur :-)))
Pa tudi sicer so gonitveni ciklusi, predvsem za samice, ki se jim pojavlja navidezna brejost, precej obremenjujoce. Nemalokrat se pojavijo tezave kot so razni tumorji, mastitis, … Pri nekastriranih samcih pa pogosto vzburjenje lahko privede do raznih rakavih obolenj na prostati, modih, … Resnici na ljubo, tudi sterilizacije in kastracije imajo lahko manj in bolj prijetne posledice. Prva nevarnost je ze sam poseg, ki je sicer rutinski, lahko pa pride do komplikacij (ne mislim samo iz malomarnosti, ampak tudi zaradi samega anestetika). Pri psicah, predvsem vecjih pasem, se lahko pojavi inkontinenca, … Verjetno mora vsak pri sebi razcistiti kaj je majse zlo.
lp, m.
m.
Orka:
Tudi moja psička (tretja zapored) ni sterilizirana, pa ni prav nič težko pazit nanjo med gonitvijo. Še noben “ups” se mi ni zgodil, upam in pazim, da se mi ne bo – izključiti pa tega ne morem.
Pa še ena poučna zgodbica: kako lahko izključno stanovanjska muca dobi mladiče – ušpičila jaz v lastni osebi. Moja muca je slabo prenašala narkozo in ni bila sterilizirana. Ampak ker jaz vsake toliko poberem kakega od tistih mladičev, ki jih naj muce pač kar imajo, sem to enkrat naredila ob nepravem času in pobrala ter kasneje oddala mladega mucka. Ja, takrat (pred četrt stoletja) se mi tudi sanjalo ni, da bi lahko kakih pet mesecev star mucek “poskrbel” za mladiče! Pa je! K sreči samo za eno mucico, ki je seveda ostala doma (in je bila sterilizirana). Tako da – nikoli ne reci nikoli :))))))
Lp, Breda
Jaz, na primer, sem proti sterilizaciji. Ne bom rekla, absolutno, ker mislim, da je to stvar vsakokratne konkretne okoliščine (nrp. pri psici od Yo, čeprav ne vem, za kaj gre, pa mi tudi ni treba, saj zmeraj najprej pomislim na pozitivno plat zadeve), sem pa proti načelno. Sterilizacija, kot jo izvajajo pri psičkah, je pohaba. Odvzem notranjih organov ni kar tako, ne pri psici, ne pri ženski.
Argumenti za me enostavno ne prepričajo. Verjamem, da se na ta način izognemo raku na jajčnikih in raku na maternici. Upam, da se zavedate, da se na ta način izognemo tudi raku na jajčnikih pri ženskah (je eden od najteže ozdravljivih rakov) in raku na maternici (je k sreči redek). Si zato ženske potem, ko se odločimo, da ne bomo več rojevale, damo enostavno odstraniti jajčnike? Ali upamo, da se nam to enostavno ne bo zgodilo? Pa čeprav imamo odraščajoče otroke…
Ženske brez jajčnikov potrebujejo nadomestno zdravljenje (če bi sicer še bil ev plodni dobi), sicer bi dobile npr. krhke kosti. JAz osebno sicer ne vem, ali je osteoporoza tudi pasja “bolezen”, ampak enostavno me še noben argument ni prepričal, da je psica brez jajčnikov enako kot psica z jajčniki.
Če psico steriliziramo na ta način, da ji zgolj prevežemo ali odstranimo jajcevode, se bo psica še naprej gonila. Smo pač sesalci, ane, in smo si v marsičem podobni. Psica res nima psihičnih težav (kot jih ne bi smela imeti nobena ženska, če bi bili mi, družba okog nje, dovolj človečni in se ne bi obremenjevali z drugačnostjo), lahko pa ima fizične. Meni osebno (!) je dajanje psice pod narkozo in odvzem organov zdravi živali dvojno izzivanje usode. (Rada bi poudarila, da če se človek odloči za sterilizacijo psičke, nikakor NI kriv za zaplete, ki se zgodijo, ko berem sosednjo zgodbo mi gre strah čez kosti in premišljujem, kako bi lahko pomagala)
Da je preventiva največ vredna, pa vemo vse, ki smo se pazile pred neželjenimi nosečnosti, ne da bi računale ali in kdaj bomo imele otroke.
O mačkah ne bom rekla nič, ker se na njih ne spoznam.
Me pa zanima nekaj v zvezi z njimi. Prosim, ne razumite kot provokacijo, ker to ni! Moje vprašanje pa je: ali mačke ne preživijo same brez človeka? ALi ni v mestu na miljone miši? Se opravičujem za nevednost, res nisem mačji tip, čeprav so mi to res srčkane živalce.
Aja, še eno zanimivost sem hotela povedati, pa imam zdaj priložnost.
Pri naših vzrediteljih sem videla psičko, ki se je gonila. Pred petimi drugimi samci jo je čuval (!!!!) vodja krdela. Ampak samo njo. Ostale psičke (vse so se gonile hkrati), so bile “na varnem” pred pohotnimi pasjimi pogledi…Čuvali so jih ljudje v hiši. Ti so čakali na znake, ki jih bo dal vodja krdela, kdaj bo pisčka godna za oploditev (dan D), ker so jo parili s samcem od drugod.
Moje mnenje:
-če bi živela v urbanem okolju ali pa v vasi (kjer je veliko spuščenih psov), potem bi psico sterilizirala. Na srečo živimo v takem okolju, da med gonitvijo psice okoli naše hiše ni niti enega psa. In zato zaenkrat sterilizacija odpade.
– samca bi kastrirali v primeru, da bi ga okoliške goneče psice vznemirjale. Pa ga na srečo ne, zato ima še vedno “jajca” :))) Ko smo še živeli bolj v mestu, našega psa ni motila sosedova goneča psica. Sosedovega samca je zmotila goneča psica, ki je živela 5 km stran!! In pes je jokal ponoči, ni spal, lastniki so ga spuščali, pes se je potepal… Če bi bil naš samec tak, potem bi ga definitivno kastrirali.
– če bi imeli mačko (samca ali samico), bi bila definitivno kastrirana oz. sterilizirana. Zakaj, so že drugi povedali: samček zaradi markiranja, samice zaradi gonitve, ki ni taka kot pri psih, ki traja 2x na leto po 3 tedne.
To je moje mnenje!
Lp jana
kiri napisal:
> Sterilizacija, kot jo izvajajo
> pri psičkah, je pohaba. Odvzem notranjih organov ni kar tako,
> ne pri psici, ne pri ženski.
> Argumenti za me enostavno ne prepričajo. Verjamem, da se na ta
> način izognemo raku na jajčnikih in raku na maternici. Upam, da
> se zavedate, da se na ta način izognemo tudi raku na jajčnikih
> pri ženskah (je eden od najteže ozdravljivih rakov) in raku na
> maternici (je k sreči redek). Si zato ženske potem, ko se
> odločimo, da ne bomo več rojevale, damo enostavno odstraniti
> jajčnike? Ali upamo, da se nam to enostavno ne bo zgodilo? Pa
> čeprav imamo odraščajoče otroke…
> Ženske brez jajčnikov potrebujejo nadomestno zdravljenje (če bi
> sicer še bil ev plodni dobi), sicer bi dobile npr. krhke kosti.
> JAz osebno sicer ne vem, ali je osteoporoza tudi pasja
> “bolezen”, ampak enostavno me še noben argument ni prepričal,
> da je psica brez jajčnikov enako kot psica z jajčniki.
> Če psico steriliziramo na ta način, da ji zgolj prevežemo ali
> odstranimo jajcevode, se bo psica še naprej gonila. Smo pač
> sesalci, ane, in smo si v marsičem podobni. Psica res nima
> psihičnih težav (kot jih ne bi smela imeti nobena ženska, če bi
> bili mi, družba okog nje, dovolj človečni in se ne bi
> obremenjevali z drugačnostjo), lahko pa ima fizične. Meni
> osebno (!) je dajanje psice pod narkozo in odvzem organov
> zdravi živali dvojno izzivanje usode. (Rada bi poudarila, da če
> se človek odloči za sterilizacijo psičke, nikakor NI kriv za
> zaplete, ki se zgodijo, ko berem sosednjo zgodbo mi gre strah
> čez kosti in premišljujem, kako bi lahko pomagala)
> Da je preventiva največ vredna, pa vemo vse, ki smo se pazile
> pred neželjenimi nosečnosti, ne da bi računale ali in kdaj bomo
> imele otroke.
Občasno je primerjava živali z ljudmi res prikladna, ni kaj. Škoda, da ni tako večkrat…
Maša
Najprej popravek:
v mojem prejšnjem postu je v oklepaju neka bedarija, ki sploh ne paše v ta post. Sorry :-/
kiri, Layla bo sterilizirana, ker z njo ne bom vzrejala (je posvojenka iz zavetišča, seveda nima rodovnika). Najmočnejši razlog pa je čisto zdravstveni. Ko sem jo posvojila, sem jo zaradi hude navidezne brejosti (močno povečani seski, mleko, izpadanje dlake ipd.) peljala tudi na ultrazvok maternice. In ta maternica ni ravno super, zato bo šlo pač vse ven.
Do sedaj nisem še nobene psice sterilizirala in nobena ni imela nikoli mladičev, tako da vem, kako na psico paziti (pa čeprav sem imela tudi med gonitvijo v stanovanju tudi samce). Vzrok za Laylino sterilizacijo torej ni v tem.
Glede mačk. Mačke v mestih so, verjetno si jih že videla. Vendar pa preživi zelo malo mladičev, tisti, ki pa odrastejo, pa povečini ne dočakajo več kot 1, 2, 3 leta. Izjeme so redke. Ni problem hrana. Problem je promet, pobijanje mačk s strani ljudi, pesticidi in strupi in nenazadnje neozdravljive bolezni, ki so med tako populacijo precej razširjene (mačji AIDS in mačja levkoza npr.).
Tu pri nas, v Polju, sem npr. opazila, da so v zadnjem letu imele 3 mačke 2x mladiče, 1 mačka pa celo 3x. Od 4-ih odraslih mačk je po 1 letu živa in zdrava le 1 (je tudi sterilizirana, ker smo jo uspeli ujeti), 1 mačka je pohabljena, 2 sta izginili. Mladičev je bilo (vseh skupaj) v povprečju 3 do 4-je na vsako leglo. Živ je Tigrček, ki sem ga našla pred blokom (oddan, 4 mladiče iz istega legla sem našla mrtve), Simba je morda eden od mladičev iz omenjenih legel (je pri meni), 1 muca je pri sosedi, 1 je pri prijateljici ene od forumovk, 2 sta na cesti. Bore malo torej. Za nameček sem našla Mopija (obešenega na drevo) in Frajerja v kontejnerju (poleg že mrtve mačke) – ta dva nista iz zgoraj omenjenih legel.
Takšna je slika v večini blokovskih naselij, ki jih jaz poznam.
Lp, Yo
Yo, se mi je zdelo malo nerazumljivo napisano! :)))))
Jaz osebno sem za sterilizacije in kastracije, sploh pri mackah. Na drustvu poskusamo posege opraviti na vseh mackah preden jih oddamo. Mislim, da je razlog zakaj je tako, precej dobro napisala Yo in se mi ni treba ponavljat!
Nas pes je kastriran zaradi dveh razlogov, bil je kriptorhid, pa se ob vseh gonecih psicah v okolici z njim ni bilo mozno ziveti. Psicko sem sterilizirala, ker je imela vnetje maternice, mladickov ni imela nikoli. Zal mi je le, da je nisem sterilizirala ze pred 11 leti. Druga psicka ni sterilizirana, ker bo mogoce kdaj imela leglo! Sestra ima tudi psicko, nesterilizirano, nikoli ni imela mladicev, njen fant ima kastriranega maltezana, skupaj imata se kastriranega mackona. Torej sem izkusila ze zivljenje tako z nekastriranim psom, kot nesteriliziranimi psicami, pa nikoli ni bilo nobenega upsa. Kljub vsemu pa mi ni zal, da so zdaj “pohabljeni”. Sicer pa oni tega itak ne vedo! :)))))))))lp
Ste se pa razpisli 🙂
No tudi jaz sem dal svojega psa kastrirat in mi ni žal. Če bi se še enkrat odločal bi storil isto. Prvič, ga nisem imel namena razmnoževat. Druga najpomembnejša zadeva je pa to, da se z ostalimi psi “normlno” srečujemo. Kar pomeni, da se povohamo in gremo naprej. Prej pa so bili problemi…Da ne govorim koliko je bilo markiranja in vohljanja. Sem pa to storil po dolgem razmisleku, pri njegovih dveh letih.
Lp
Evo nas 🙂
Simba je kastriran in v bistvu ne ve, da se je sploh kaj zgodilo. Je že naspidiran :-)))
Layla je sterilizirana, maternica je ostala notri, ker je bilo ugotovljeno, da je tista “sprememba” nekaj čisto drugega kot je sprva kazalo (je kamenček več v mozaiku njene preteklosti…). Počuti se dobro in upam, da bo tako tudi naprej 🙂
Lp, Yo
Ojla. Mi smo svojo psičko dali sterilizirat pri 4 mesecih in nam ni žal. Je hiperaktivna, prav tako kot pred sterilizacijo, drgač pa ful luštna in ubogljiva mešanka. Sam koncentracuije pa nima nobene. Tud 2 sekundi ne zdrži na miru.
Za vse tiste, ki znate tok dobr pazit na psičke, pa tole. Naša je mešanka in tam kjer smo jo dobili so prej imeli že 3 samičke in nič mladičkov. Mamica naše psičke je prvič dobila mladičke pri petih letih (med njimi naš sonček), pa so jo ful pazli, pol je pa vse skupi skozi mrežo pesjaka ratalo. Tako da je težko reči, pr nas pa zihr ne bo. Nam ni žal. Smo pa jo peljali na kliniko v Loko in tam res ful lepo delajo s psi in naša komaj čaka, da jo peljemo kdaj tja, pa čeprav gre za redno letno cepljenje.
LP
7 napisal:
… pa so jo ful pazli, pol
> je pa vse skupi skozi mrežo pesjaka ratalo. Tako da je težko
> reči, pr nas pa zihr ne bo.
Ni težko reči, če resnično paziš 😉 Mi imamo doma samca IN samico. Samec je stalno v hiši, psica pa podnevi ja, ponoči pa spi v pesjaku. Ko se goni, je od prvega dneva naprej v moj sobi. Ziher je ziher. Mi niti na kraj pameti ne pade, da bi jo imela zunaj. Pa čeprav okoli naše hiše ni bilo niti enega samčka 😉
Lp Jana