Stanje nožnice po porodu
Pozdravljeni
zelo me je stran vaginalnega poroda, da bo po porodu nožnica potem ohlapna oz. kot ginekolog pravi ,,zehajoča”. To vi me čisto potrlo, če bo nožnica fizično oz. na oko spremenjena in ne več tako ozka.
Kaj lahko naredim glede tega tudi med nosečnostjo da se to ne zgodi ?
Trenutno sem noseča 9 tednov, ali je kaj takega da bi začela delat da nožnica me bo čisto deformirana ?
Vem da je nožnica elastična in da naj bi se vse to vrnilo v normalno po okrevanju od poroda ampak tukaj na forumu sem prebrala veliko takih vprašanj od pacientk ki so že skoraj eno leto po porodu in je nožnica še kar deformirana in drugačna tudi kar se tiče spolnosti in vizualno. Keglove vaje baje nekaterim pomagajo nekaterim pa ne. Ali je to odvisno tudi če te na porodu tam spodaj zarežejo ? Kako se temu izgoniti ?
Se opravičujem za veliko vprašanj ampak sem res zaskrbljena.
Lep večer želim.
Cvetka761, 30.06.2026 ob 23:51
Pozdravljeni
zelo me je stran vaginalnega poroda, da bo po porodu nožnica potem ohlapna oz. kot ginekolog pravi ,,zehajoča”. To vi me čisto potrlo, če bo nožnica fizično oz. na oko spremenjena in ne več tako ozka.
Kaj lahko naredim glede tega tudi med nosečnostjo da se to ne zgodi ?
Trenutno sem noseča 9 tednov, ali je kaj takega da bi začela delat da nožnica me bo čisto deformirana ?
Vem da je nožnica elastična in da naj bi se vse to vrnilo v normalno po okrevanju od poroda ampak tukaj na forumu sem prebrala veliko takih vprašanj od pacientk ki so že skoraj eno leto po porodu in je nožnica še kar deformirana in drugačna tudi kar se tiče spolnosti in vizualno. Keglove vaje baje nekaterim pomagajo nekaterim pa ne. Ali je to odvisno tudi če te na porodu tam spodaj zarežejo ? Kako se temu izgoniti ?
Se opravičujem za veliko vprašanj ampak sem res zaskrbljena.
Lep večer želim.
Draga Cvetka,
naše telo se konstantno spreminja, med nosečnostjo je sprememb veliko in to porodu naše telo (pa niti naše življenje) ni več enako kot prej, večina sprememb – razen dejstva, da postanete mama, kar je najlepša stvar na svetu- je zelo sprejemljivih, nekatere celo polepšajo telo 🙂
Nožnica je zelo raztegljiv organ, ki se od pubertete naprej spreminja. Zelo intenzivno se pripravlja na porod in med porodom mehko razširi, da se skozi njo spusti plod. Po porodu traja več tednov, do enega leta, da se telo povrne v normalno stanje, nikoli pa ni več enako. Enako velja za nožnico.
Pri enih se nožnica bolj, pri drugih pa zelo malo spremeni, pri veliki večini se dobro regenerira in njeno funkcioniranje ni spremenjeno, kar pomeni, da so občutki enaki, tudi pri spolnih odnosih. Pomaga, če se redno delajo Keglove vaje in če ima ženska normalno telesno težo.
Pri redkih ženskah ostane nožnica zelo ohlapna, to je najpogosteje po večjem številu porodov. V teh primerih se včasih odločajo za lasersko ali kirurško zdravljenje, zlasti če je pridružena inkontinenca.
Zelo verjetno je, da bo vaša nožnica po porodu v dobri formi in obliki, brez skrbi.
srečno, N