Najdi forum

Srbečica

Ze par tednov se mi pojavlja po nogah srbečica. Ponavadi ni bilo zeloo moteče, danes ponoči me je pa kar zbudila srbečica trebuha. Pred 4 dnevi so mi vzeli kri (ne zaradi teh znakov), kjer so se preverili tusi določeni jeterni testi. Ast, alt, bilirubin so bili v mejah normale. Mislite da sem lahko mirna, da torej ne gre za holestazo? Bi bili sicer povisani te parametri?

Zolcnih kislin ni na izvidu – tako da to ne vem.

Najlepse se vam ze vnaprej zahvaljujem za vas cas in odgovor.

Odgovor na objavo uporabnika
Nosecnost38 ted., 27.04.2026 ob 07:42

Ze par tednov se mi pojavlja po nogah srbečica. Ponavadi ni bilo zeloo moteče, danes ponoči me je pa kar zbudila srbečica trebuha. Pred 4 dnevi so mi vzeli kri (ne zaradi teh znakov), kjer so se preverili tusi določeni jeterni testi. Ast, alt, bilirubin so bili v mejah normale. Mislite da sem lahko mirna, da torej ne gre za holestazo? Bi bili sicer povisani te parametri?

Zolcnih kislin ni na izvidu – tako da to ne vem.

Najlepse se vam ze vnaprej zahvaljujem za vas cas in odgovor.

Če vzrok za odvzem krvi ni bilo srbenje, potem niso preverjali žolčnih kislin.

Če so ostali jetrni testi negativni, potem verjetno ne gre za holestazo. Če se bo srbenje nadaljevalo, pojdite na pregled.

Pogostejši vzrok kot holestaza je srbenje zaradi fizioloških hormonskih sprememb in raztezanje kože. Svetujem, da si kupite Claritine S in vzamete nekaj dni po 2 tbl na dan. Svetujem tudi prilagoditev negovalne kozmetike, ki naj bo taka, kot jo uporabljajo pri atopijskem dermatitisu, npr Fidrerma milo in mleko za telo, ki ga namažete vedno takoj po tuširanju.

Če ne bo učinka, pa se po 38. tednu lahko tudi sproži porod. Po porodu se srbenje preneha kot odrezano.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close