srbeča nožnica nosečnost
Pozdravljeni,
sem v 7.tednu nosečnosti (44.dan od ZM). Prvi pregled imam naslednji teden. Do sedaj ni bilo večjih težav, razen občasnega špikanja jačnikov in nelagodja v trebuhu. Imam tudi nekoliko več izcedka (prozorno belega). Včeraj zvečer pa me je začelo srbeti in peči v predelu nožnice, natančneje ob vhodu v nožnico.
1.Zanima me, če je to pričakovana sprememba in ali lahko kaj škodi?
2. S čim se lahko mažem in umivam (ali lahko canesten krema in umivan s hipermanganom) – ali mi priporočate kaj boljšega.
včeraj zvečer sem se namazala z bepanten kremo (in mi pomagala zelo malo oz. za kratek čas).
Hvala za nasvet
1. verjetno gre le za glivično infekcijo nožnice, kakršne so v nosečnosti pogostejše in nosečnosi ne škopdijo, so pa neprijetne in jih zdravimo zlati zaradi tega.
2. hipermangan ne bo primeren, lahko pa uporabljate Canesten kremo.Bepanthen ne vsebuje učinkovin proti glivicam, zato tudi ne deluje.
1. da
2. hipermangan ni standardno sredstvo, s katerim preganjamo infekcije nožnice in je lahko hitro premočno ter naredi lokalno več škode kot koristi.
Pozdravljeni,
včeraj sem bila prvič na pregledu in na UZ se je lepo videla pikica v maternici. Na slikici piše 4,? mm – ali to pomeni velikost. ZM 29.4. Sem vprašala g., če je to vredu in mi je rekla, da je fajn, da se vidi pikica v maternici in da včasih tudi pikice se še ne vidi. Čez tri teden sem zopet naročena.
1. Pred UZ mi je naredila še neko raziskavo (podobna “palica” kot za UZ), vendar ni nič gledala na ekranu. Sem pa jo pozabila vprašati, čemu je to namenjeno in ni mi tudi nič rekla. PRosim, če mi razložite.
2. Ali je taka velikost pikice normalna za tako trajanje nosečnosti? Katere raziskave sledijo čez 2 tedna?
3. Za glivično vnetje mi je dala daktarin mazilo in vaginalete, vendar ko sem prebrala navodila za vaginalete piše, da jih ne priporočajo v prvih 3 mesecih.
Hvala za odgovore.
1. ne vem o kakšni “aziskavi s palico” gre
2. pri cca 6 tednih je GV velika do 10 mm, v teh GV pa se včasih srček ploda že vidi, včasih pa tudi ne. PRvi pregled se praviloma opravi šele med 8. in 12. tednom, zato ne vem, katere preiskave bo čez 2 tedna naredila vaša ginekologinja. Verjetno bodo sledile preiskave krvi in seča iz seznama priporočenih preiskav v začetku nosečnosti.
3. če nimate težav, torej srbeža in obilnega belega ali drugače obarvanega izcekda iz nožnice lahko z zdravili še počakate, sicer pač zdravite. Še mnogo stvari v življenju odsvetujejo, pa jih vseeno počnemo, kadar ocenimo, da imamo od tega več koristi kot je tveganja.
Med 5 in 10 mm je morda 2 – 3 dni razlike, zato ne gre paničariti.
srček se zagotovo vidi pri 7 tednih, oziroma po tem, ko GV doseže premer vsaj 22 mm.
Sedaj me zopet skrbi, ko pišete, da se pri 7 tednih vidi srček, če pa naj bi po ZM jaz že končala 6 teden. Kaj gre potem sklepati, da se pri meni ni končal ravno 6 teden, ampak da je kaj manj? oz. Ali se lahko v dobrem tednu poveča GV za 10 do 15 mm?
Moja g. mi ni nič omenjala, da je z velikostjo kaj narobe oz. celo mi je rekla, da dobro, da se vidi pikica (ker lahko se tudi ne bi). Zdi se mi čuno, zakaj mi je rekla, da naj že sedaj pridem (če je bolje med 9 in 12 tednom – ali je ta meja ravno zaradi srčnega utripa?)
Hvala
Spet zapletate zadevo po nepotrebnem, noooo! Dokler GV ne doseže 22 mm premera ni nujno, da se vidi srčni utrip. Pika! V enem tednu pa bo GV bodisi zrasla iz 10 na 22 mm ali več ali pa ne bo zrasla in bo to znak, da kaj ni v redu. Pika!
pozdravljeni dr.Pusenjak tudi jaz imam eno vprasanje
Noseca sem 20 tednov,v 12 tednu mi je bila opravljena preventivna cerklaza.Sedaj uporabljam Vagisan svecke vsake 3-4 dni.Ker sem imela obcutek da se mi je izcedek spremenil in da nebi prislo do vnetja sem si sedaj 3 dni za povrstjo dajala svecke,danes pa me je ze zjutraj zacelo srbeti po spolovilu in imam obcutek da tudi v noznici,izcedek ni nic bolj obilen mogoce samo bolj gost. pri dajanju sveck sem opazila gost izcedek na prstu,mogoce ostanek od prejsnje svecke( kot bi bli taki svaljkci)
pa me zanima ali mi je prislo do vnetja sem mogoce naredila narobe ker sem si dala vagisan 3 dni zapovrstjo? kaj svetujete? imam se boraks glicerinske svecke,ali mogoce pricnem z uporabo le-teh?skrbi me zaradi same cerklaze da ni slucajno prislo do vnetja in da bi mi siv zacel popuscati? zelo hvalezna bom vasega mnenja
Spoštovani,
zaradi vnetja šiv ne bo začel popuščati, sicer pa težko ocenjujem, kaj se dogaja. Sam bi predlagal, da se v začetku naslednjega tedna oglasite pri svojem ginekologu in ga prosite, da pogleda v nožnico ter jo po potrebi izpere s kakšnim nožničnim antiseptikom (Boraks, Skinsept mucosa ali kaj podobnega)
Pozdravljeni.Prosim ,če lahko tudi meni pomagate.ZM je bila 17.3.11 ,kar pomeni da sem nekje v 7t ,nosečnosti,ki sem jo potrdila z nekaj urinskimi testi,sedaj pa čakam še na uz.Lani sem imela odmrtje ploda nekje v 8t,brez krvavitev.Tudi tokrat se mi zdi da je nosečnost odmrla,kajti konec aprila sem imela nekaj dni prsi boleče-občutljive samo na dotik ,pa 3 krat mi je bilo malo slabo,sedaj pa tudi tega ni več.Kj mislite ali je to lahko normalno ali gre zopet za odmrtje? Lani sem vas obiskala po splavu oz.čiščenju ki je bilo 8.4.10 v vaši ambulanti 1.6.10 ,pred tem sem imela ZM 19.5.10,zaradi možne pregrade.Rečeno je bilo da ni nobene pregrade,sedaj me zanima kako naprej,če zopet ne uspe? Naj vam povem da je to moja 3.nosečnost,ker sem pred 12 leti imela umetni splav,stara 32 let in nimam še otrok. Zanima me ,če sem upravičena kakšnih preiskav ,ker se enkrat ne upam tvegati.HVALA.
spoštovani,
če je vaš ciklus dolg 28 dni in ste imeli prvi dan ZM 17.3., potem ste v 9. tednu nosečnosti, ki bo dopolnjen 19.5.2011. Vsekakor ob drastičnem upadu spremljajočih znakov nosečnosti ne bi bil odveč UZ pregled in preverjanje stanja nosečnosti. Če se je slučajno res ponovno zgodilo odmrtje in se je to zgodilo pred 10. tednom, pravzaprav ni posebnih preiskav, ki bi vam pripadale. Za genetske preiskave so dogovorjeni 3 zaporedni zgodnji splavi v podobnih okoliščinah, sistemska vezivna obolenja pa praviloma povzročajo splave po 10. tednu zaradi strdkov, ki se tvorijo v posteljici. Po drugi strani pa je splav dovolj pogost pojav, da se lahko tudi brez posebnega razloga ponovi 2x in celo 3x. Edino, kar lahko, je to, da si samoplačniško privoščite genetske preiskave in s tem morda preskočite obvezno čakanje na morebitni 3. zaporedni splav. Sicer pa je življenje žal eno samo tveganje, slavijo pa v glavnem pogumni, ki si upajo tvegati, po potrebi tudi večkrat. Zagotovila za uspešno nosečnost namreč žal še niso izumili, zato komurkoli, ki si želi potomstva, ostane le zavestno tveganje, da bo kljub vsem ustreznim pogojem šlo vseeno kaj narobe.
Hvala za vaš hiter odgovor. Včeraj sem naredila še en urinski test,sem po vašem izračunu v 9t,ki še vedno zelo močno kaže nosečnost.Zanima me,če plod odmre ali je test še vedno pozitiven oz.je druga črtica manj intenzivna?Jutri imava s partnerjem spermiogram,ker po besedah mojega ginekologa,ko mi je prejšnjič plod odmrl ,naj bi se to tako zgodaj 7,8t lahko to zgodilo zaradi slabe kakovosti semen.tekočine? Ali naj še enkrat preverim možnost obstoja pregrade in kdaj je najboljši čas? HVALA,LP.
Spoštovani,
povezovanje kakovosti semenske tekočine s splavom je neumnost. Za oploditev je potrebnih nekaj 100.000 odličnih spermijev, med katerimi potem seveda eden zmaga, torej se tega problema v spermiogramu ne da opaziti. Če je prišlo do oploditve, je očitno bilo zdravih in živahnih spermijev dovolj. Spermiogram sicer ni prepovedan saj morebiti vseeno obstaja problem, ki pa zmanjšuje le verjetnost oploditve, ne pa kakovosti zarodka, če do oploditve pride. Glede preverjanja prisotnosti pregrade je najboljši čas v drugi polovici ciklusa, torej med ovulacijo in menstruacijo, vendar, če ste noseči to nima smisla oziroma je nemogoče. Test nosečnosti je pozitiven tudi, če zarodek odmre, saj hormon izloča posteljica, ne plod.
Pozdravljeni,
Noseča sem 11t in zadnje 3 tedne se mi vsakih par dni pojavi grozna nevzdržna srbečica prav na ščegetavčku in na ustnicah vagine. V preteklosti sem res velikokrat imela glivično vnetje, canesten je skoraj moj najboljši prijatelj, vendar česa takega še nisem doživela. Tudi na splošno sedaj nimam nobenega izcedka oziroma “običajnih” simptomov glivičnega vnetja, tako da ne vem če gre za to.. 2x sem vseeno poskusila namazat z kremo canesten, pa se mi ni zdelo da je efekt.. pomaga le hladen obkladek in par ur, da mine. Parkrat sem se zafrknila in razpraskala do krvi, to je šele bilo trpljenje…
Imate kakšno idejo kaj bi to lahko bilo?
Spoštovani,
sicer brez pregleda nimam in tudi težko pridem do “ideje” za kaj bi šlo, ampak kljub temu lahko predlagam vsaj poskus rešitve. Vaš problem je predvsem “vnetni odziv”, ki je lahko enak na glive, kemično in/ali mehansko draženje ali kaj tretjega. Poskusite v lekarni dobiti kakšno mazilo na osnovi ognjiča ter si mažite prizadeto področje, da se zmanjša najprej vnetni odziv. Od pravih zdravil ima podoben učinek kortikosteroid, ampak glede na to da ste noseči, bi s tem raje počakal. Preverite, kakšno perilo, vložke in druge reči, ki pridejo v kontakt s spolovilom, uporabljate in če je kaj novega med njimi, je tudi to lahko vzrok (alergija?).