Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje sramna kost – boli

sramna kost – boli

Živjo,

sem v 6 mesecu nosečnosti. Na trenutke me močno boli sramna kost. Bolečina traja kakšen dan ampak ne permanentno, samo ko vstanem ali se kako drugače premaknem čutim bolečino . Skrbi me, da ne bom kar na lepem rodila. Ali ima katera podobne izkušnje?

Ja, mene je vse obupno bolelo ves 6 in 7 mesec, da sem se na koncu že kar navadila. Ni nič nevarnega, je pa neprijetno in bo minilo, verjetno se ti bo spet pojavilo proti koncu. Uživaj v nosečnosti.

Mene tudi boli že okoli 2 meseca bo pa minilo ko rodimo:-))

Lp, B 37t

To je zato, ker otrok pritiska dol. Ni nič nevarnega. Mene je najprej začelo boleti že okoli 3-4 meseca, zdaj sem pa v 35 tednu pa včasih boli tako, da skoraj ne morem vstati iz postelje ali stola. Bo že minilo.

Jaz sem imela s tem nore težave v prvi nosečnosti. Komaj sem še hodila, vztajanje iz postelje je bil pravi nekajminutni podvig. Ne popodki, ne šivi, ne hemoroidi po porodu niso bili niti najmanj primerljivi z bolečinami v sramni kosti. Pa mučilo me je še pol leta po porodu. Zdravniki so mi pravili, da ni nič nenavadnega, ampak nobene ženske nisem poznala, ki bi imela tako hude bolečine kot jaz. Nekaj časa sem že mislila, da sem jaz nora. Potem pa sem pri rojstvu druge hčere spoznala gospo, ki so ji v porodnišnice po porodu dajali injekcije proti bolečinam, da je sploh lahko hodila.

Pri drugi in zdaj pri tretji nosečnosti me boli že od drugega meseca. Ko sem malo brskala po medicinski literaturi, sem prišla so ugotovitve, da je v prvi nosečnosti pri meni moralo priti do zloma ali premika, ker bolečina tako dolgo po porodu ni ponehala.

V drugi nosečnosti sem že poznala nekaj trikov, kako čim manj obremenjevati sramno kost med sedenjem in ležanjem, tako da so bolečine skoraj znosne. Glavni vzrok za te bolečine pa ni pritisk otroka, ampak hormonsko pogojeno širjenje šiva, ki se tam nahaja in namen tega je, da se medenica lažje širi med porodom. Te bolečine ti ne bodo sprožile poroda. Izogibaj se položajem, po katerih čuti bolečino. Meni je zelo pomagalo, če sem pri ležanju na boku imela med nogami eno blazino, tako da so bila moja stegna med ležanjem vzporedna.

Hvala vsem,
Manda tudi jaz imam na trenutke občutek, da sem malo zmešana. Ne morem verjeti, da me to lahko tako zelo boli. Sploh ker nimam nobenih drugih težav, kot da nisem noseča. Ampak to je pa noro. Res srčno upam, da ne bom rodila predčasno in da to ni signal za kakšne nepredvidene težave.
Lp

Tudi jaz imam podobne izkušnje kot manda in veruška. Pri drugi nosečnosti me je sramna kost (simfiza) začela boleti že pri kakšnih dveh mesecih in nato vso nosečnost. Sem se komaj premikala – predvsem če sem se zvečer vlegla, sem se komaj spet dvignila in oblačenja hlač,obračanje v postelji ,ipd. Gin me je napotila na fizioterapijo v lj. porodnišnico kjer imajo za ženske s podobnimi težavami organizirano televadbo. Naučijo te pravilno uporabljati mišice medeničnega dna, se gibati. Tako, da sem do konca nosečnosti nekako pregurala. Na porod pa to ne vpliva. Sedaj sem noseča tretjič in me simfiza zopet boli, a ne tako kot drugič. Vendar mislim, da je bolje ker se držim tistih nekaj pravil:
– čim manj po stopnicah
– ne preveč hoje, če pa po ravnem
– ležanje na boku, z blazino med nogami, obračanje vedno noge skupaj!
– ko se oblačiš se vsedi
– če kaj dviguješ oz. pri vseh gibih je priporočljivo da stisneš tebušne mišice in mišice medeničnega dna hkrati.
Vzrok bolečin je v tem, da se je zaradi nosečnostnega hormona relakisna sprostilo mišičje in vezi, ki sicer držijo skupaj sramnokost. nastane nekajmilmimetrski razmik, ki pa je boleč in moraš čuvati, da se ne zamakne (en gor drugi dol) ponavadi po porodu mineali se vsaj znatno omili.
Čim manj in vseeno lepo nosečnost,
M.

Pozabila še napisati, da vedno, ko vstajaš s postelje, daj na tla obe nogi, stisni trebuh in vstani. Se mi zdi da zelo pomaga.

mene je sramna kost kar pošteno bolela, sploh proti koncu nosečnosti (sem pa z lahkoto rodila:). zdaj gre na bolje (3 tedne po porodu), vendar še vedno zaboli, če hitreje ali bolj na poskok stopim, razkoračim ali prehitro vstanem. bo sigurno ponehalo. če bi bilo prehudo in ne bi nehalo tudi po porodu pa kar k fizioterapevtu.

lp

Magi

Tudi mene je noro bolelo. Pomagalo je, če sem stiskala mišice (trebušne, zadnjične, medenično dno).

New Report

Close