spontani splav
Pozdravljeni,
moj primer je sledec: 6.5. sem zvedla, da sem noseca. Odlocila sem se za splav. Pri ginekologici sem bila narocena dva dni potem ter nosecnost ni bila potrjena in sem naredila se beta hcg preiskavo. V krvi je nosecnost bila potrjena. Za splav sem bila narocena 13.5, ampak, sem termin za splav prestavila na sredo, 15.5, zaradi nevidne nosecnosti na ultrazvoku, vendar tudi zvisajocega se beta hcgja v krvi. Glede na to, da sem naslednji dan zacela mocno krvavet, sem odsla na urgenco, kjer so ugotovili, da je slo za spontani splav.
Zatem so sledile krvavitve, ki so trajale do 20.5, ko sem se ze pocutila v redu. Minilo je ze 5 dni od tega, vceraj so se spet pojavile bolecine, krci in krvavitve. Na pregled ne morm iti pred 28.5. Ali je to normalno pri spontanem splavu? Ali naj se odpravim na urgenco? Koliko casa potem lahko imam spolne odnose?
Imam se eno vprasanje. Ginekologica je pri pregledu odkrila, da imam septum uteri. Ali menite, da je bil to vzrok za spontani splav?
Lep pozdrav,
sss
Spoštovani,
po popolnem splavu krči in dodatne krvavitve niso normalen pojav. Če se težava do večera ne neha, bi priporočil, da greste na urgenco in če boste tešči ter bodo v maternici ugotovili še kak zaostanek, bodo lahko naredili še abrazijo, če ne boste tešči pa vas bodo ob zaostankih morali naročiti za naslednji dan. Glede pregrade bi raje ne razpravljal zdaj, ko ste bili noseči, saj to ni čas, ko se postavlja takšna diagnoza. Pregrado se ugotavlja strogo izven nosečnosti in še to v drugi polovici ciklusa. Spolne odnose odsvetujem vsaj 14 dni po morebitnem posegu, sicer pa vprašajte ginekologa, ki vas bo obravnaval.
Spoštovani dr. Pušenjak,
nadaljujem svoj primer. Krvavitve in bolečine še zmeraj niso nehale. Zdravniki so mi povedali, da se bodo krvavitve nadaljevale do 45 dni, bolečine so pa tudi možne.
Namreč, po prejšnjem sporočilu, ki sem Vam ga poslala 26.5, sem se takoj odpravila k svoji privatni ginekologinji v Ljubljani, ki je po pregledu ugotovila, da nujnooo morem na urgenco, ker je na UZ še zmeraj viden del GV.
Napisala mi je tudi napotnico (vendar sem hrvaška državljanka) in rekla, da bo potrebna abrazija. Na urgenci me niso želeli sprejeti in so rekli, da to ni nujna zadeva ter lahko počakam do Reke, kjer živim in imam zdravstveno zavarovanje.
Na Reki so me pregledali en dan potem, 28.5.- GV ni več bila vidna, betaHCG je bil še zmeraj povišan- 606.4.
Tri dni potem, 31.5. sem bila spet naročena na izvid betaHCG in UZ na Reki, preden se odpravim nazaj v Ljubljano – betaHCG je zdaj bil že 276.1 in me ginekolog sploh ni pregledal, samo napisal je recept za zdravilo Ergometrin.
Zvečer, ko sem prišla v Ljubljano sem vzela prvo tableto. V navodilih sem prebrala, da se uz zdravilo ne sme kaditi; jaz kadim.
Ure in ure sem se zvijala od bolečin in krčev po tej tableti. Veliko sem tudi o temu zdravilu prebrala, med ostalim tudi to, da je zdravilo namenjeno čiščenju maternicu. Glede na to, da sem bila zelo skeptična do jemanja tega zdravila, sem poklicala Klinični bolnički centar Rijeka (KBC Rijeka) in vprašala, ali je jemanje tega zdravila nujno, na kar mi je zdravnica na drugi strani odgovorila, da lahko tudi neham z jemanjem, ker se bom v vsakem primeru sama sčistila do konca.
Ali je težava v temu, da sem nehala z jemanjem zdravila Ergometrin?
Med jemanjem zdravila nisem krvavela – sploh.
Po prekinitvi jemanja sem zopet ogromno začela krvaveti, krči in bolečine se nadaljujejo. Čez 5 dni sem naročena za ponovni izvid betaHCG.
Po štirih tednih vsega tega sem obupana. Prosim za pomoč.
S spoštovanjem,
Sss1986
Spoštovani,
hm?… očitno nimate sreče…. do obravnave na Reki, ko vam niso naredili abrazije ampak so vam predpisali Ergometrin, bi se z obravnavo povsem strinjal, zdaj pa kaže, da ta pristop verjetno ne bo več ustrezen in bi bila na mestu abrazija. Umetnost v medicini je tudi spoznanje, kdaj je treba skreniti s poti, ki smo si jo začrtali in ubrati drugo pot. Jaz bi ponovil preiskavo ßhCg in v primeru, da bi bil izvid > 100 U/L, bi naredil abrazijo, če bi bil izvid < 100 pa bi lahko še počakali ter utemeljeno upali na samoočiščenje v naslednjih 7 do 10 dneh. Proti bolečinam bi priporočil kak čisti analgetik (analgin, paracetamol, tramadol), ne nesteroidnega antirevmatika ali aspirina! , ker lahko poslabša krvavitve in deluje proti izločanju tkiva nosečnosti.
Spoštovani,
včeraj sem se, kot ste mi svetovali, takoj odpravila na preiskavo krvi. BetaHCG je danes bil višji…kar 303.4!?! Naj Vas spomnim, nazadnje, 31.5, na Reki je bil 276.1, pred tem, 28.5. tudi na Reki, 606.4.
Zdravniki na Reki so mi preko telefona svetovali naj pridem nazaj na Reko in rekli, da ne morejo po telefonski poti dajati odgovore.
Zdravnica v Ljubljani, na drugi strani mi je pa po telefonski poti svetovala, da popijem zdravilo Ergometrine do konca vendar mi povzroča hude krče.
Kateri so razlogi za zopet povišan betaHCG? Kako je to možno?
Kaj vi menite, ali naj spijem zdravilo do konca ali kar naredim abrazijo?
Ali bodo sploh drugi zdravniki želeli narediti abrazijo (glede na UZ in povišan betaHCG)?
Ali lahko, v kolikor bom pila zdravilo Ergometrine, kadim cigarete?
Prosim, odgovorite!
Spoštovani,
zdaj pa zadeva postaja resnejša. Nihanje v vrednosti ßhCG nakazuje, da obstaja živ trofoblast, torej tkivo posteljice, ki nekje “životari”. Prva misel je, da gre za nepopoln splav, zato se naredi abrazija in če potem vrednost promptno pade, je bila diagnoza pravilna. Če vrednost ne pade, je naslednja misel možna izvenmaternična vgnezditev ter se odmeri 1 ali 2 dozi metotreksata, s čimer se to tkivo uniči. Tretja možnost, ki ostane za na konec, je laparoskopija, če bi tudi metotreksat ne bil uspešen. Na učinkovitost ergometrina pri živem trofoblastu ne bi računal. Tudi kajenje ni najboljša jombinacija z ergometrinom, ker oboje povzroča spazme žilja in povečuje nevarnost infarkta. Tveganje sicer ni zelo veliko, je pa večje kot sicer.
poseg ni tako nujen, da bi bilo treba ukrepati takoj, bi pa bilo smiselno ukrepati v naslednjih 2 ali 3 dneh, razen, če bi se bolečine stopnjevale – potem pa takoj.
Spoštovani,
pred kratkim sem večkrat klicala KBC Rijeka. Večinoma so mi vse osebe, ki sem jih dobila na telefon, povedale, da naj spet v ponedeljek ponovim preiskavo v istem laboratoriju, ker pravijo, da je težava v tem, da sem delala preiskave v različnih laboratorijih?!
Zdravnik, ginekolog, ki se je nazadnje oglasil je dodal se, da bi on, odvisno od UZ (na UZ nazadnje ni bilo ničesar) ter ponovne betaHCG preiskave, poskusil z zdravilom Metotreksat ali Ergometrin, ne pa z abrazijo.
Kaj menite o njihovih razmislekih?
S spoštovanjem,
Sss1986
Spoštovani,
kaj prej, abrazija ali metotreksat je sicer akademskega značaja, ampak metotreksat je le citostatik, abrazija pa precej običajno mehansko čiščenje, poleg tega je statistično večina tovrstnih nosečnosti v maternici, zato smo vsaj do zdaj, vedno najprej uporabili abrazijo in šele potem metotreksat. Različni laboratoriji so lahko problem in vzrok za ponovni narastek vrednosti ßhCG, ampak to nazadnje niti ni bistveno. Bistveno je, da vrednost ne pada z razpolovnimi trendi na 3 dni! Vsekakor veliko za filozofirati ni več in bo treba nekaj ukreniti. Več bi na daljavo in neosebno vpleten težko rekel.
Spoštovani,
moj primer se je resnejše zakompliciral, kot ste že omenili.
Namreč, 7.6. sem se odpravila na pot na Reko, glede na Vaš nasvet. V kolikor bi upoštevala druge zdravnike, bi ostala v Ljubljani in ponavljala betaHCG teste ter pila zdravilo Ergometrin!!!
Takoj po UZ pregledu, me je ginekologinja poslala na ponovni betaHCG izvid in, glede na to, da je takrat bil 126.3 je ginekolog, ki me je ponovno pregledal, svetoval takojšnjo laparoskopijo, ker je pričakoval, da bo številka hormona nižja.
Na laparoskopiji so ugotovili, da je šlo za ostanke spontanega splava izvenmaternične nosečnosti, ki so bivali okrog levega jajcevoda. Pravi, da je ta splav bil vzrok vnetja pred 1 letom ali celo več – 5 let!!!
Zaradi teh ostankov na notranji strani jajcevoda zarodek ni bil zmožen potovati v uterus ter se je “ustavil” v jajcevodu zaradi ostankov vnetja!
Glede vnetij bi dodala še, da že od nekdaj imam določene težave – bolečine v spodnjem delu trebuha, zaradi katerih sem večkrat pripeljana na urgenco na Reki, boleče mentruacije, boleči spolni odnosi…
Krvavitve so tokrat bile posledica krvi v abdominalnem delu – 2 dcl krvi, ki so jo odstranili. Odstranili so tudi zunanje izrastke okrog desnega jajcevoda. Odstranili so tudi levi jajcevod.
Zdravnik je predpostavil, da so tudi na desnem jajcevodu enake težave z izrastki, ampak operacija ni mogoča, ker za to nima potrebnih inštrumentov, s katerimi bi lahko odstranil težavo, ker je jajcevod preozek! Pri pogovoru o naslednji morebitni nosečnosti je optimističen, ampak je tudi menil, da ne izključuje možnost ponovne izvenmaternične nosečnosti!
Zanima me, kaj Vi menite o desnem jajcevodu in o ostankih vnetja, ki mi lahko spet povzročijo težave? Ali obstaja operacija, s katero bi mi lahko desni jajcevod sčistili? Kako je možno, da so to ostanki vnetja pred petimi leti? Kako je možno, da pri tolikih pregledih ves ta čas, nihče ni odkril to težavo???
Vnaprej hvala za odgovor.
S spoštovanjem,
Sss1986
Spoštovani,
bojim se, da so vaše predstave o vnetjih in njihovih posledicah napačne. Ločujemo med različnimi vnetji v področju rodil in okvaro na jajcevodih ne povzročajo nožnična vnetja, o katerih večinoma teče beseda, ampak pelvična vnetja, torej vnetje, ki poteka v področju notranjih rodil (maternica + jajcevodi + jajčniki). Ta vnetja so posledica vdora bakterij skozi maternico naprej v trebušno votlino in do njih pride najpogosteje zaradi spolnih odnosov v času menstruacije oziroma, zaradi okužbe s klamidijo trahomatis, ki spada med spolno prenosne klice. Prav slednja neredko povzroča zelo malo očitna vnetja, ki ne delajo veliko subjektivnih težav, v svojem več tednov in več mesecev trajajočem delovanju pa povzročajo zarastline v predelu jajčnikov in jajcevodov, okvarijo pa tudi jajcevod od znotraj. Na srečo takšno škodo povzročijo le pri 1/10 okuženih, kar na koncu povzroči težave s plodnostjo pri cca 2 do 3% ženskah. Težav s tem se žal ne da ugotoviti pri običajni ginekološki obravnavi, ampak šele z laparoskopijo, razlog za laparoskopijo pa je bodisi urgenca (npr. zaradi IMN) ali pa neplodnost, za katero tudi obstaja definicija(več kot leto dni trajajoča neprostovoljna odsotnost nosečnosti kljub rednim spolnim odnosom s plodnim moškim partnerjem). Pri vas je torej bil identificiran problem ob IMN.
Za popravilo poškodb na še preostalem jajcevodu sicer obstaja tudi operacija, ampak ta ne zagotavlja uspeha, prav zato ne, ker se poškodbe znotraj jajcevodov skorajda ne da odpraviti. Odpravimo lahko bolj ali manj le zarastline zunaj lumna jajcevodov, v okolici jajčnikov ipd. Operacija se imenuje “sterilnostna” in so je nekoč še kar pogosto izvajali, dandanes, ko je postopek OBMP (IVF) tako dostopen in izvedljiv skoraj kot “kuharski recept”, pa se kljub relativno visoki ceni IVFa po tovrstnih operacijah posega vse redkeje in se pacientke raje usmerja v postopek izventelesne oploditve.
Pozdravljeni,
pred časom, sem imela pregled kjer mi je ginekologinja omenila, da je maternica odebeljena in vneta, kar naj bi kazalo na možnost splava.
Nato je omenila čiščenje maternice, vendar od samega šoka o novici za morebitni splav, nisem sledila navodilom. Nekaj informacij sem zasledila (postopek čiščenja naj bi se izvedel, v času menstruacije, z nečim podobnim kot z mešanico fiziološke raztopine in vode z neko cevko) vendar vseeno raje vprašam se Vas.
Zanima me kako naj bi potekalo to čiščenje. In kakšne so morebitne posledice čiščenja?
Lep pozdrav,
Miska
Spoštovani,
se res opravičujem, ampak ničesar ne razumem. Mogoče bi razumel kaj več, če bi mi postregli z malo ozadja vaše obravnave. Ne vem sploh za kaj gre. Ste noseči ali samo želite zanositi? Eno je, kaj se vidi z UZ in to morda lahko res kaže na neko odstopanje (debelina maternične stene?), ampak iz tega se ne da sklepati na pojave kot so vnetje ipd.!!! To okrog “čiščenja” in cevke z mešanico fiziološke in vode pa mi ni popolnoma nič jasno.