Spolnost pred porodom
Spoštovani dr. Pušenjak!
Na vas se obračam z vprašanjem, na katerega v literaturi dobivam nasprotujoče si odgovore. Ko sem bila pred 4 leti prvič noseča, so nam v šoli za starše skorajda zabičali, da 6 tednov pred terminom poroda in 6 tednov po porodu nikakor ne smemo imeti spolnih odnosov. Zakaj 6 tednov po porodu, mi je popolnoma jasno in ne potrebujem dodatne razlage, precej pa me motijo razlage o 6 tednih pred terminom. Nekateri ginekologi teh 6 tednov še vedno močno poudarjajo, drugi menijo, da ob zdravi nosečnosti ni nikakršnih ovir, pred nekaj meseci pa sem v reviji Otrok in družina prebrala celo članek, ki nekoliko v šali omenja, da je spolni odnos lahko lep uvod k porodu, sploh če se čakanje vleče že preko roka. Vnaprej hvala za vaš odgovor in vse pohvale forumu.
Nosečnica Mateja
Draga Mateja,
tista “šala” ima resen izvor, namreč, prostaglandini, snovi, ki se med porodom same tvorijo, z njihovo pomočjo pripravljenimi v tabletah ali v gelu pa tudi “sprožamo porode”, so bili pred nekaj desetletji prvič odkriti v “semenski tekočini” – od tega tudi ime Prosta-glandini (se mi zdi?). Tam se namreč nahajajo v kar občutnih koncentracijah. Seveda ni pomembno le dejstvo da tam so ampak tudi kateri od njih. Na porod namreč vplivajo le PGE2 in PGF2 alfa, obstaja pa jih veliko več. Torej, na pol resno na pol v šali menimo, da v času siceršnje večje pripravljenosti maternice (kar je nekje od 34. tedna dalje) na začetek poroda lahko vplivajo tudi prostaglandini iz semenske tekočine, so nekakšen “dodaten sprožitelj” začetka poroda in popadkov.