spolni odnos
Glede na različna zdavniška mnenja me zanima še vaše.
Imela sem manjši ginekološki poseg, odščip tkiva materničnega vratu za nadalnjo preizkavo (izvid naj bi bil tako inemovani CIN, ki ga še nisem dobila).
Do sedanji pap je bil 3, zato je bil potreben ta poseg.
Gleda na to da smo v sobi zaradi iste stvari bile kar tri in imele vsaka svojega zdravnika in ta je vsaki povedal drugače, me zamima:
Po kolikem času, po takem posegu, imam lahko spet spolne odnose.
Hvala za vaš nasvet!
Hvala za vaš odgovor.
Danes sem izvedela, da je Cin 3 in vem, da me čaka nadalnji poseg (konizacija).
Prosila vas bi da, mi na kratko opišete potek tega posega in okrevanja po njem.
Koliko bolniške, naporov, spolni odnosi in če so po tem posegu še možne komplikacije.
Imam dva otroka in sem stara 30.
Hvala za odgovor
CIN3 pomeni predstopnjo raka, ki je 100% ozdravljiva pod pogojem, da nikjer v vsej globini kanala materničnega vratu ni sprememba vdrla v globino tkiva. S konizacijo se sprememba izreže, po posegu pa je treba “paziti” še vsaj 6 tednov, da se rana zaceli, zanositev pa odsvetujemo vsaj 6 mesecev, dokler se pač ne da z gotovostjo preveriti, da so tudi brisi po posegu spet normalni oziroma vsaj manj “spremenjeni”. Sama bolniška traja 14 dni ali manj (po potrebi) posledic pa običajno ni razen krvavitev in vnetij kmalu po posegu in nekoliko večjega tveganja za prezgodnji porod ali splav v primeru kasnejših nosečnosti.
Prosim vas še za eno odgovor!.
Glede na to, da sem prebrala, da mož lako ostane okužen (prenašalec) in ni nujno, da zboli, me zanima, kako se lahko prepričava, da bo virus zatrt tudi pri njemu.
Po operaciji in upam uspešni ozdravitvi me zanima ali obstaja možnost, da mož ponovno prenese ta virus name ( tudi če upošteva vse higijenske nasvete).
Zasledila sem, da svetujete kondom, jaz pa upam da ga ne bova rabila uporabljati celo življenje.
Ali se da z kakšnim pregledom ugotoviti še morebitno okužbo moža in če se okužba ugotovi primerno zdravljenje?
Najlepša hvala vaš čim hitrejši odgovor!
Draga Lela,
stvar je veliko manj tragična kot si jo predstavljate. Res je, da moški zaradi HPV niti nimajo težav niti ne zbolevajo vendar tudi ženske le v manjšini in ima pri tem veliko vlogo tudi imunski sistem (ta je pri mladostnicah veliko manj pripravljen za “borbo” proti SPB – spolno prenosnim boleznim) in še marsikaj (genetika?). Pomembno vlogo verjetno igrajo tudi “večkratne okužbe z različnimi HPV od različnih prenešalcev”, ne toliko enkratna okužba z enim tipom HPV. Torej je pomembno tudi “število spolnih partnerjev”.
Običajno se s konizacijo spremembe odstrani in to je to. Včasih se spremembe ponovijo vendar so tudi takrat v glavnem počasne, tako da ženska prej preide v meno kot pa se kaj resnega zgodi. Takrat pa je možno, če se slučajno kaj nevarnega nakazuje ali razvije, maternico brez večje “škode” odstraniti. Bistveni so torej redni ginekološki pregledi!!! Ozdraviti se virusov žal ne da vkolikor jih ne odstrani imunski sistem sam! Pika!