splav
Pozdravljeni.
Pred nekaj dnevi sem ugotovila, da sem noseca, ko ni prislo do menstruacije. Otroka ne zelim obdrzati. Zanima me, ce splav lahko povzroci neplodnost, ce je postopek pri splavu bolec, koliko casa moram biti v bolnici po splavu.Predvsem pa me zanima, kam naj se obrnem, ce hocem narediti splav. Ali je mogoce ostati anonimna,ce hocem narediti splav?
Za odgovor se vam zahvaljujem in vas pozdravljam
Neza
Draga neža,
anonimna ne morete ostati, so pa vse informacije v zvezi z vami in vašo medicinsko dokumentacijo poklicna tajnost in ne sme zapustiti ustanove. Vkolikor ugotovite, da bi prišlo do kršenja tega pravila lahko podate prijavo in bo po uradni dolžnosti ukrepano. Spla je možen na katerikoli ustanovi v Sloveniji do 10. tedna nosečnosti. Postopek je lahko pri mini splavu (ki je brez narkoze) boleč, v narkozi po 6. tednu nosečnosti pa ni boleč. Poseg se opravi na osnovi “dnevne klinike” torej zapustite ustanovo isti dan, če seveda slučajno ne pride do zapleta (redko, manj kot 1%). Nosečnost mora potrditi ginekolog, ki vas usmeri naprej v bolnišnico. Neplodnost po splavu je izjemno redka, ni pa nemogoča (odvisno od zapletov: vnetje, poškodba rodil…)