Najdi forum

Spina bifida

Lepo pozdravljeni.

Na vas se obračam, saj si želim, da bi prejela odgovor strokovnjaka in mogoče dobila nasvet, mnenje v “brezupni” situaciji zato tudi dekim del svije zgodbe.

V času načrtovanja nosečnosti sem začela jemati prehransko dopolnilo Novalac in zanosila čez 5 mesecev. Nosečnost je porekala normalno. Vrednosti NH so bile v mejah normale, vse bf do 18t, ko je bila plodu postavljena diagnoza spina bifida in sledil je medicinski splav… na recept sem prejela Folacin 5mg, ki bi preprecil vzrok oz.znatno zmanjsal.moznost za ponovno napako pri razvoju ploda v naslednji nosečnosti (možnosti zelo majhne)..pa vendar..kljub jemanju velikega odmerka Folacina 5mg in ostalih pomembnih vitaminov že pred načrtovano drugo nosečnostjo in v nosečnosti se jw diagnoza pri plodu ponovila..ugotovljena pri 16t.

S partnerjem sva šla na genetske preiskave (vzeli so vzorec ploda ter odvzem najine krvi) kjer niso ugptovili kobenih genskih napak, kopij.

Ko sem izvedela prvič za postavljeno diagnozo mi je bilo rečeno, da je bilo zgolj naključje in da se diagnoza ponovi je skoraj nemogoče. Iscem clanke, prebiram tudi tuje pa vendar na tak primer nisem naletela. Vem, da se procenti za ponovitev diagnoze večajo.

Folacin še naprej jemljem kljub temu, da bova na poskus ponovne nosecnosti pocakala se par mesecev. Kaj mi svetujete, ali moje telo ne zmore normalne nosečnosti. Strah me je ponovne nosečnosti, saj si ne želim več čez ta pekel. Kakšne imam možnosti…

Hvaležna vam bom za odgovor.

Spoštovani!

Zahvaljujemo se za vaše sporočilo. Vaša zgodba in izkušnje spadajo med najtežje, s katerimi se soočajo nosečnice in seveda njihovi partnerji.

To, da je pri vas, partnerju in plodu izključen genetski vzrok za nastanek te okvare, je dobro. Govori torej v prid temu, da ne gre za okvaro, ki bi lahko bila dedna. Prejemate tudi ustrezno terapijo. Od tu naprej žal tudi medicina še nima dovolj znanja, da bi lahko podali dodatne odgovore. Znane so sicer povezave s prekomerno telesno težo in diabetesom, hkrati pa na nastanek sb vpliva kombinacija mnogih, zelo različnih dejavnikov, ki se razlikujejo tudi od posameznika do posameznika.

Tveganje, da bi se pri vas ponovila nosečnost s sb je trenutno ocenjeno na prb. 10%. To ni malo, vseeno pa pomeni, da obstaja 90% možnosti, da se bo plod v tretje razvil normalno. Žal tega ne moremo izvedeti nikakor drugače, kot s ponovno nosečnostjo.

Izkušnje splavov so izkušnje izgub. Nosečnica in par, ki je to izkusil že samo enkrat, kaj šele večkrat, v sebi vedno nosi strah in zavedanje, da se to lahko ponovi. Razumljivo je, da si vzamete čas, potrebno je tako telesno kot čustveno okrevanje. Karkoli se boste v prihodnosti odločili pa bo vsekakor pravilna odločitev.

Vse dobro in veliko moči želimo

ekipa Medgen

Medgen d.o.o. *** Ulica bratov Babnik 10, 1000 Ljubljana *** T: 051 429 723 *** E: info@medgen.si ***

New Report

Close