solidarnostna pomoč-gospodarstvo
Pozdravljeni,
na forumu sem prebrala o solidarnostni pomoči za negospodarstvo. Pa me zanima, kako je to v gospodarskih dejavnostih, natančneje trgovina. Tudi sama sem bila celo nosečnost na bolniški, zaradi riznične nosečnosti in vseh spremljajočih se težav.
A imamo tudi v trgovinski dejavnosti kako možnost za solidarnostno pomoč?
Malo sem gledala na netu in našla v kolektivni pogodbi za trg. naslednje:
“4. Solidarnostne pomoči
(1) V primeru smrti delavca ali njegovega ožjega družinskega člana, ki ga je delavec vzdrževal, njegovim družinskim članom oziroma delavcu pripada solidarnostna pomoč. V primeru smrti delavca pripada njegovim družinskim članom 60% povprečne plače v RS za pretekle tri mesece, v primeru smrti družinskega člana pa 30% enakega povprečja. Solidarnostno pomoč v ostalih primerih predlaga sindikat podjetja po vnaprej določenih merilih: za odsotnost zaradi bolezni nepretrgoma šest mesecev ali več in za odsotnost treh mesecev ali več zaradi poklicne bolezni ali nesreče pri delu pripada delavcu najmanj enkrat letno solidarnostna pomoč v višini, opredeljeni v drugem stavku te točke, ki jo izplača delodajalec.”
Torej, a imam sedaj po porodu še kaj možnosti za izplačilo te pomoči, seveda, če mi pripada?
Hvala za vse odgovore in pomoč.
Živjo
Ja tudi jaz delam v trgovini. In po 6-ih mesecih sem avtomatsko dobila solidarnostno pomoč. Brez kakršnih koli vlog in podobnega. Sem poklicala na sindikat se pozanimala in so mi rekli naj pokličem v kadrovsko službo, od tam v plačni setor in zagotovili so mi, da pri naslednji plači dobim pomoč. In res sem jo dobila. 83.000 tisoč sit.
Tko da se kr pozanimaj.
Pokliči na sindikat, če si član.
LP
AnaM – a si čisto prepričana da je tole tvoje pisanje potrebno?
Trgovinca – imaš dve opciji:
1. preštudirat moraš kaj pravi panožna kolektivna pogodba za trgovino v zvezi s pomočjo (lahko da ste v trgovini delavci v kolektivnem pogajanju iztržili več kot določa splošna KP za gospodarstvo)
2. obrni se na svojega sindikalnega predstavnika (če si v sindikatu) ker imajo sindikati svoje solidarnostne pomoči, ki jih financirajo člani iz članarin.
Po porodu sem mislila na to, da se je naš fant že rodil pred nekaj meseci in hvala Bogu je vse OK. Šele sedaj sem izvedela za to pomoč, zato sem mislila “po porodu”. Takoj jutri grem v akcijo, če mi seveda še kaj pripada. Upam, da se bom lahko dogovorila. Hvala in lep večer. Se oglasim, ko dobim kake informacije s strani delodajalca in sindikata, čeprav nisem članica.
Takole sem napisala sama, sem pa zaposlena v negospodarstvu. Lahko napišeš, da so se ti zmanjšali prihodki…ali kaj podobnega. Moja sodelkova je enkrat dobila zaradi bolniške v nosečnosti potem, ko je bilo že konec porodniške. Nihče je ni spomnil, pottem pa sem šla sama na bolniško….
ZADEVA: Prošnja za dodelitev denarne pomoči
Spodaj podpisana XY, zaposlena v ŽNJ, prosim za dodelitev denarne pomoči. Zaradi NAVEDI VZROK sem na bolniški že več kot pet mesecev. S komplikacijami po operaciji in posledično daljše bolniške so žal povezani tudi stroški.
Za ugodno rešitev prošnje se najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav!