Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Slavisti-kako se sklanja Luka?

Slavisti-kako se sklanja Luka?

ptk fsš cčh (znam kot pesmico iz OŠ)

to so s S, ostalo z Z

pred K in G pa se daje H, to pa verjetno veste, namesto K nekomu…. rečeš H glavi…
ja, slovenščina je v bistvu zelo zakomplicirana, mene niti ne motijo pogovorne napake, motijo pa me pisne. a ne na forumu, v kakšnih pismih, dopisih, reklamah…
T.

Kaj pa Klemen? Sem videla Klemna ali Klemena (poudarek na drugem e-ju)? Slišala sem že obe različici – prvo na Primorskem, drugo v Ljubljani…

Res? Pravilno je vsekakor Klemna. Kot Tilna in škornja 🙂

Isto kot Tilen.
Klemen – Klemna
Domen – Domna

Glej, to so neke posebnosti pri moški sklanjatvi, ko e izgine; poglej si v slovnico slovenskega jezika, pa ti bo jasno. Ja madona, nisem vedela, da kdo misli, da se sklanja tilen-tilena-tilenu; saj to smo se vendar učili v srednji šoli (če ne že v osnovni!)!

Oj, Kitty!

Tudi jaz sem slavistka in do nedavnega sem bila seveda prepičana, da je prav samo Klemena: še tašči sem težila, ker je sinu na torto napisala Klemnu. No, in kaj piše v Slovenskem pravopisu: prav je oboje Klemenu in Klemnu: glede na to, da je v SP veliko napak, sem sicer še vedno za Klemena.

Lp, Jasna

pri imenih z obrazilom -a (Luka, Miha, Petja..) sta pravilna oba načina: sklanjanje po moško in po žensko. kakor ti je bolj všeč

nimam komentarja! Smo pa res strašne, da še imen lastnih otrok ne znamo sklanjat……

Punce, kaj pa ime Marko?

A je prav Marko, Marka, Marku, Marka, pri Marku, z Markom
ali
Marko, Markota, Markotu, Markota, pri Markotu, z Markotom

Prva varianta se mi zdi bolj sklanjanje imena Mark. Ali pa je spet oboje prav?

:-))

Samo prva je prav!!!

in mama naj pride v šolo. :)))

Ariel druga je prav. Nas so na ta primer na nekem tečaju posebej opozorili. Imaš prav, po prvi varianti se sklanja ime Mark.

Tudi mi smo iz MB, pa vemo, da je Tilna. Podobno tudi Domen – Domna.
Še huje je, ko hči doma pravi za bratranca Luka, Luke, Luki…, v vrtcu imajo pa Miheja.

Uaa, cool!

Najlepša hvala, ne veš kako me je to že morilo, ker ponavadi, ko začnem razmišljat, kaj je zdaj prav, takrat nastane zbrka in ekole, rešitev na dlani.

Lep dan

Ajda

Zaradi tega sem jaz mislila, da je prav Lukata:))
Sem že razmišljala od kje mi ta vrag v glavi…

Ne “od kje mi ta vrag..”, ampak “od kod mi ta vrag…”, ne? Ampak te ne kregam, ker te prav lepo razumem, samo za vsak slučaj je dobro vedeti.
Lahko pa tudi, da si to “lublanščino” uporabila namenoma. Mene ne moti prav nobeno narečje, še lušno mi je, če ga katera kdaj uporabi. Res pa je, da prav vseh govornih variant v Sloveniji ne razumem prav dobro, na primer z notranjskega konca, pa kakšna stara primorščina in gotovo jih je še nekaj.
Mejte se!
Marjeta

Niti slučajno! Pravilna je le varianta Mark-o, Mark-a … (glej Slovenski pravopis, str. 847), če ne verjameš. Na kakšnem/katerem tečaju so vas lahko učili napačno, pa bi bilo tudi zanimivo (iz)vedeti.

Pozdrav

Nam je že učiteljica v OŠ rekla, da moramo samo pazit, da se lepo tekoče
izgovori. Npr. “s hlodom” lahko lepo povežeš, “z hlodom” te pa kar v grlu
zategne in se ne da tekoče povezati. Pri meni ta razlaga deluje, poskusi se
še ti poslušati.

lp,lili

prav zares….

Se strinjam, da je tole znanje sklanjatev katastrofalno!!! Jaz pa sem mislila, da znamo vsi Slovenci sklanjati vsaj ta lepa Slovenska imena!

Veste kaj pa mene hudo moti? Slogan z’ dežele! Zdaj pa mi prosim povejte, kaj za vraga pomeni tisti izpuščaj!

LPP

New Report

Close