Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Slavisti-kako se sklanja Luka?

Slavisti-kako se sklanja Luka?

Je pravilno: Luka, Luke, Luku, Luka, pri Luku, z Lukom, ali kako drugače?
LP, Mina

po moje tistga m-ja ni nakonc, pa nisem slavist

Luka, Luke, Luki, Luko, pri Luki, z Luko

slovnično pravilno je oboje: po 1. in po 2. m. sklanjatvi

Luka, Luka, Luku, Luka, Luku, Lukom

Luka, Luke, Luki, Luko, Luki, Luko

A velja isto za ime Miha?

Isto.

Res je, kot pravi m*, dodala bi le še to, da je po 1. m. tako, kot sklanjamo, recimo, Rok, po 2. m. pa tako, kot bi sklanjali po 1. ženski (npr. mama).
Tako torej lahko npr. na rojstnodnevno torto napišete Luku za … rojstni dan ali Luki za …
Mimogrede, moj tast je ob podobnem vprašanju neke znanke komentiral, da naj napišejo kar “Luketu” (češ, kaj bi komplicirali, če ne znajo pravilno sklanjati), pa sem dodala, da potem pa ne veš, ali je “Luketu” ali “Lukatu” – še pogovorno imajo torej nekateri težave 🙂 Hja, pri nas je bil prav zato eden od pogojev pri izbiri imena za fantka, da se ne konča na samoglasnik. Pozdrave, M.

Tortarca nam na torto že dve leti napiše Tilenu za ..roj. dan. Sem sicer iz Mb pa ne vem a smo mahnjeni na napačno slovnico ali je možno oboje.

Hvala,
Miša P.

Tilenu pa sploh ni prov. pa kar povej tortarci, da bo tudi TILNU jasno, kako se sklanja njegovo ime

Kaj bi pa naj napisala? Tilnu za rojstni dan? Mislim, da je Tilenu pravilno, lahko pa se tudi motim. Moj Matija – ojoj – sem kar srečna, da še ne zna brati.

Lep pozdrav
Petra

Kdo ali kaj: Tilen (Rok) – (Luka) – (Marija)
Koga ali česa: Tilna (Roka) – (Luke) – (Marije)
Komu ali čemu: Tilnu (Roku) – (Luki) – (Mariji)
Koga ali kaj: Tilna (Roka) – (Luka) – (Marije)
Pri kom ali pri čem: pri Tilnu (pri Roku) – (pri Luki) – (pri Mariji)
S kom ali s čim: s Tilnom (z Rokom) – (z Lukom) – (z Marijo)

Kolikor se spomnim se vsa moška imena “ženskega spola”, sklanjajo enako kot ženska imena.

Nataša

Očitno se motim. Dobro, da vem. Priznam, da sem bila skoraj 100%, da je Tilenu pravilno.

Petra

TILENU vsekakor ni prav. Kako le zveni -Videli smo Tilena!

podobno kot škorenj – škornja – škornju…

Ja, zveni po mariborsko:)) bi takoj rekla, da je stajrc:))

Pa še to – nikogar še nisem slišala, da bi rekel: Videl sem Tilna.
Res ne..
Ojoj, sem mislila, da bolje obvladam slovenščino.

Petra

zato jih pa kar navadi, da bodo pravilno sklanjali ime tvojega sina. kar vztrajno popravljaj, pa bodo že dojeli.

Nič se ne sekiraj, imam s še bolj enostavnimi stvarmi probleme, nimam pojma, kdaj je s pa kdaj z, tako da napišem včasih kar sz hčerko:))

No, ker ste se slovničarke obudile v življenje, dajte še men mal tole objasnit sz, pa po kmečko, prosim..

Hvala!

Bom septembra morala tortarci napisal kaj naj napiše na torto, da bo vsaj tretja pravilna!

Pozdrav,
Miša P.

Zapomni si stavek

Ta SuHi ŠKaFeC PuŠČa

Pred vsemi soglasniki v njem (velike črke) se uporablja s, pred besedami, ki se začnejo na katerokoli drugo črko, pa pade z. Pa ne prosim “ljubljansko” IZ, ampak samo goli z.

Torej: s torto, s streho, s hišo, s šolo, s kosilom, s fižolom, s ceno, s piškoti, s čevlji

Dovolj “kmečko”?

LPM

New Report

Close