Slabost in utrujenost ob koncu menstruacije
Lepo pozdravljeni. Na vas se obračam, ker imam že nekaj mesecev na približno 5 dan ciklusa težave s slabostjo, močno utrujenostjo in rahlo vrtoglavico, vse skupaj pa vedno traja še po koncu menstruacije. M so sicer redne, ampak prve tri dni izredno močne – včasih moram menjati zaščito še sredi noči in čez dan včasih na eno uro. Morda omenim še to, da imam precej nizek pritisk (v povprečju 60/90). Nekajkrat sem si že merila železo in je to skoraj vedno na spodnji meji (ne pa pod mejo), zato med m jemljem dodatna dopolnila. So omenjene težave kljub temu lahko povezane z veliko izgubo krvi v prvih nekaj dneh ali bi lahko bilo kaj drugega? Najlepša hvala za vaš odgovor.
Spoštovani,
domnevam, da kot prvo v času M očitno izgubite nekoliko več krvi, kot drugo pa ste še dodatno precej “nizkotlačni” in oboje je za vas pač malce preveč ter slabo prenašate, telo pa se brani s potrebo po počitku.
Spoštovani,
samo železo na dolgi rok ne bo zaleglo, če bodo izgube krvi enake. Seveda v prvi fazi je to potrebno, ampak smiselni so tudi ukrepi proti močnim M. Strategij za dosego tega je pa več, uporabimo pa lahko tisto, ki najbolj ustreza življenjskemu slogu ter zdravstvenemu profilu posameznice. Možna je uporaba hormonsko polnjenega materničnega vložka (Mirena), progestagenske kontracepcijske “mini pilule2, običajna kombinirana hormonska kontracepcija, po zaključeni reprodukciji pa tudi ablacija endometrija (trajna odstranitev maternične sluznice).
Spoštovani,
imam podobno vprašanje, zato ga pišem kar v to temo.
Sem po neuspešnem prenosu dveh zarodkov v naravnem ciklu. Hormoni so bili vsi bp, po prenosu sem dodajala progesteron, ki pa sem ga prenehala jemati 15 dni po prenosu, ko je bil krvni test <2.3 miu.
Po dveh dneh se je začela krvavitev, ki pa ni bila kot menstruacija, saj je bila zelo šibka in svetla. Kot nek krvav izcedek, ki je po 6 dneh prenehal. Po tej “menstruaciji” sem nenormalno utrujena, imam glavobole, bolečine v trebuhu, bolečine v križu ter povečan izcedek.
Je možno, da mi je progesteron tako zamešal cikel? Drugače so moji cikli redni in lepi, menstruacije prve dva dni močne, potem počasi izzvenijo. Zdravljenje neplodnosti je pri nama zaradi moškega faktorja.
Spoštovani,
Progesteron ni nič zmešal ciklusa, ker ga ne more. Za netipično krvavitev je verjetneje odgovorno kaj drugega, morda kakšno podaljšano delovanje rumenega telesca (cista korpus luteuma) ali kaj podobnega. za enkrat se ne gre vznemirjati, če bi se zadeva zavlekla preko 8 dni, pa priporočam obisk ginekologa.
Spoštovani,
hvala za vaš odgovor. Torej bom v naslednjih dneh dobila še pravo menstruacijo ali se lahko zgodi, da bo “preskočena”? Saj se izcedek začenja spreminjati v plodno sluz. Je možno, da bo šel cikel kar direktno v ovulacijo? In pa še, ali je v tem primeru zanositev možna, če bi se slučajno zgodil čudež in bi uspelo na naravni način? (ker se očitno maternica ni zares sčistila).
Hvala še enkrat za vaš čas in odgovore!
ne vem zakaj ženske tako rade ugibate in potem iz takega ugibanja še vlečete neke sklepe in delate zgodbe. V tako neznani situaciji je mogoče marsikaj. Ne vem zakaj se vam pripravlja sluz. Mogoče je pa tista krvavitev vendarle bila M.
Brez pravih informacij o dogajanju je vse skupaj žal samo fantazijska zgodba. Boste videli, kaj bo, ko bo, če bo.