škrlatinka in nosečnost
Pozdravljeni,
ravno sem izvedela, da ima sin skrlatinko, pozitiven bris pri pediatru in je dobil antibiotik za 10 dni. 5 dni nazaj je dobil vrocino za cca 2 dni in izpuscaj po telesu. Sumila sem na kaksno otrosko bolezen (peta, sesta, tudi skrlatinka), ampak ni imel malinastega jezika, kot je lahko znacilno za skrlatinko. Ko ni imel vec vrocine in izpuscaj zbledel – 4 dni, je sel za en dan v vrtec, danes pa je imel sistematiko in so ugotovili, da je skrlatinka. Jaz sem v zgodnji nosecnosti, v 5. tednu. Simptomov nimam nobenih zaenkrat, moja mami pa misli, da je se nisem prebolela v otrostvu, da jo je imela le starejsa sestra. Se raje te dni drzim stran od sina? Do sedaj se ravno nisem… ?kako naj ravnam, je kaksna nevarnost za plod, tudi ce sama ne zbolim?
Hvala in lep pozdrav!
škrlatinka je le posledica toksina, ki ga izloča sicer običajni streptokok, kateri povzroča angino. skoraj ne mogoče bi bilo, da je v svojem življenju niste preboleli. Sicer pa se ta streptokok zdravi enako kot vsaka angina, torej s penicilinom (Ospen) ali kaj podobnega.
mag. Stanko Pušenjak, dr. med., 07.02.2024 ob 14:29
škrlatinka je le posledica toksina, ki ga izloča sicer običajni streptokok, kateri povzroča angino. skoraj ne mogoče bi bilo, da je v svojem življenju niste preboleli. Sicer pa se ta streptokok zdravi enako kot vsaka angina, torej s penicilinom (Ospen) ali kaj podobnega.
Angino sem v nekem obdobju srednje sole res imela po veckrat na leto… kakorkoli, sem se potem se malo bolj poglobila v branje vasih odg. na tem forumu in se drugje in sem ugotovila, da ni za zganjat drame ☺️ hvala za pomirjujoc odgovor. Sem namrec po IVF in sem mogoce se malo pod vtisom vsega…??