Najdi forum

Spoštovani g. dr.Pušenjak!

Prosim vas da mi poveste kakšne so lahko posledice splavov, namreč imela sem najprej umetni, nato spontani in še enkrat umetni.Kakšen je postopoek, kako to izvajate, ali je zelo nevarno?S fantom nisva več skupaj in zato me skrbi ali bom lahko še kdaj zanosila?Splave sem imela v razdobju dveh let.Potem sem imela še laparaskopijo,ker imam vnetja ,ki se stalno ponavljajo in močne krče, predvsem čutim bolečine v maternici. Vnaprej se zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav,

Ana

Draga Ana,

preveč zahtevate od mene. Vsekakor nosi vsak umetni splav malce tveganja, da bo prišlo do vnetja in posledične neplodnosti zaradi zarastlin jajcevodov, vendar je to tveganje majhno. Podatek, da ste imali laparoskopijo zaradi vnetih je npr. bistveno bolj pomemben kot podatek, da ste prestali nekaj splavov za morebitne posledice in lahko pomeni, da so notranja rodila res bolj okvarjena kot bi bila brez vnetij. Od kod vnetja je pa težko predvideti, v glavnem so spolno prenosna. Če želite čimbolj ohraniti plodnost svetujem previdnost pri spolnih odnosih (uporaba kondoma je priporočljiva), koristi pa tudi oralna kontracepcija. Slednje zmanjša tudi bolečine v predelu rodil.

New Report

Close