Najdi forum

šestica spodaj

Imam zelo poškodovano spodnjo šestico. Zobozdravnica mi je že čistila kanale, vendar je povedala, da je ostalo premalo zobne strukture, da bi ga lahko normalno dogradila, zato me je napotila k implantologu.

Zob me občasno boli na dotik oziroma pritisk, tudi dlesen okoli njega je občutljiva. Imam občutek, da se zob kruši oziroma da se dlesen ob njem odmika in nastaja nekakšen žep. Bolečina trenutno ni zelo močna.

Pri implantologu imam pregled 5. 11. in me zanima, ali bi bilo po vašem mnenju bolje zob čim prej odstraniti ali počakati do pregleda. Sama trenutno ne želim takojšnjega implantata – želela bi najprej samo odstranitev in da se mesto zaceli, potem pa bi se odločila glede implantata.

Zanima me tudi, ali je pri odstranitvi smiselno narediti kaj za ohranitev kosti, če bi se za implantat odločila kasneje.

Če je kdo implantolog ali zobozdravnik in lahko poda mnenje, bom zelo hvaležna. Po potrebi lahko priložim tudi RTG/3D posnetek.

Pozdravljeni. Če je spodnjo šestico potrebno odstraniti zaradi težav s krono, potem se, če je izdrtje zoba izvedeno čim manj travmatsko, kost največkrat povsem ugodno zaceli brez kakršnih koli dodatnih posegov za ohranjanje kostnine po izdrtju zoba. V teh primerih se tri do štiri mesece kasneje napravi 3D posnetek vrzeli in načrtuje vstavitev implantata – dodatna dograditev kosti v predelu spodnjih šestic dostikrat niti ni potrebna, če kost predhodno ni bila vnetno prizadeta in je bil zob odstranjen brez poškodb kostnine.  Včasih je možno implantat vstaviti tudi takoj po izdrtju šestic, je pa v teh primerih potrebna še dograditev kosti z enim od kostnih nadomestkov. O načinu zdravljenja se torej pogovorite s kirurgom, ki bo izvajal implantološki del zdravljenja, najbolje je tudi, da sam odstrani zob.

Lepo vas pozdravljam, David Dovšak

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: info@d-center.si www.d-center.si