Rezultat dvojnega hormonskega testa
Spoštovani!
Prosim vas za interpretacijo dobljenih rezultatov dvojnega hormonskega testa:
NT: 1,20 mm
CRL: 45,0 mm
freeb-hcg 77,20 lu/l ekvivalent to 1,6120 mom
papp a 0,590 ekvivalent to 0,3829 mom
trisomy 21 trisomy 13/18
background risk 1:220 1:370 (36 let)
ultazvok: 1:4402 1:7393
biokemija: 1:21 1:573
adjusted risk 1:4402 1:7393
Vem, da je končni rezultat ok. Bega me razlika med rizikom na podlagi ultrazvoka in rizikom pri biokemiji, predvsem 1:21 pri trisomy 21. Zanima me:
– Kakšno težo ima rezultat biokemije pri izračunu končnega rezultata? Z drugimi besedami, kateri od testov (ultrazvok oz. biokemija) je bolj natančen ali bolj pomemben?
– Ali bi bilo na podlagi dobljenih rezultatov oz. izračunanih rizikov dobro opraviti biopsijo horionskih resic oz. AC?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!
ne razumem, kaj vas bega. Pri kombinaciji NS + 2HT gre za kombiniran test in rezultat kombinacije bi moral biti drugačen kot vsakega posamezenga testa. V “adjusted risk” pa ni opaziti razlike med NS in NS+2HT. Noben od obeh testov NS niti 2HT ni “bolj pomemben”. Oba sta enako pomembna in imta v programu tudi predvideno svojo težo (ponder) ampak iz vašaga dopisa gre razbrati, da ste bodisi adjusted risk narobe prepisali ali pa so vam poslali napačen rezultat, kajti samo 2HT se sam ne interpretira.
Potem pa takoj v ponedeljek pokličite v ordinacijo ter jih prosite, naj vam pošljejo pravega
Spoštovani!
Lepo vas prosim še za eno informacijo. V odgovoru ste glede testov NS in 2HT zapisali, da sta oba enako pomembna in imata v programu tudi predvideno svojo težo (ponder). Zanima me, ali je mogoče reči, kakšno težo oz. v kakšnih deležih v odstotkih na končni rezultat vplivajo starost nosečnice, test NS in test 2HT?
Najlepša hvala za odgovor. Lep pozdrav.
1. starost sama bi pri trenutni sestavi populacije nosečnic, ki se žal starajo in pri dejstvu, da bi vsem nad 37 leti naredili AC, zajela cca. 50% otrok z DS, pri čemer bi 15 do 20% nosečnicam morali narediti AC
2. NS bi ob soupoštevanju starosti nosečnice zajela okrog 80% otrok z DS, pri čemer bi pri cca. 5% nosečnicah naredili AC
3. 2HT bi ob soupoštevanju starosti nosečnice zajel okrog 60% otrok z DS, pri čemer bi pri cca. 5% nosečnicah opravili AC
4. Kombinacija NS + 2HT ob soupoštevanju starosti nosečnice zajame okrog 90% otrok z DS, pri čemer bi cca. 3% nosečnicam opravili AC.
Spoštovani!
Danes sem šla v ordinacijo preveriti rezultate »combined testa«, ki
sem vam jih posredovala zadnjič in so bili predvidoma napačni. Po
besedah zdravnice je bil takšen izračun v programu in rezultati
držijo. So mi pa ponovno merili NT in opravili DHT. Razlog: razlikovanje
med rezultati biokemije in ultrazvokom (slednji je bil narejen v
začetku 11 tedna, zato ga je želela zdravnica opraviti ponovno,
predvsem, ker je bil rezultat biokemije »slab«).
Novi rezultati so sledeči:
NT: 1,30 mm
CRL: 54,0 mm
Nosna kost vidna, dolžina: 2,0 mm
freeb-hcg 66,20 lu/l ekvivalent to 1,6359 mom
papp a 0,820 ekvivalent to 0,3832 mom
trisomy 21 trisomy 13/18
background risk 1:226 1:399 (36 let)
ultazvok: 1:4530 1:6935
biokemija: 1:22 1:626
adjusted risk 1:4322 1:7811
V zvezi z rezultati me zanima sledeče:
– Ali se vam zdijo ti rezultati nenavadni? V mislih imam predvsem rezultat biokemije za trisomy 21, ki je 1:22?
– Ali naj me omenjeni rezultat za trisomy 21 1:22 skrbi ali naj gledam le končni rezultat za trisomy 21, ki je 1:4322 in je riziko nizek?
– Zanima me tudi, ali je mogoče delati amniocentezo po organscreening-u, do 24 tedna nosečnosti?
Najlepša hvala za odgovor. Lep pozdrav.
2HT nikoli ne interpretiramo samostojno ampak vedno v kombinaciji z NS, zato se z njim ne ukvarjajte. Če bi interpretirali vsak test posebej namesto skupaj, bi namesto 5% lažno pozitivnih izvidov imeli 10% lažno pozitivnih izvidov, odkrili pa bi nič več kot odkrijemo s kombinacijo obeh testov, ki imata skupaj le 3% lažno pozitivnost.