Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Rezanje betonske stene NUJNO!

Rezanje betonske stene NUJNO!

Imam spledeč problem. V kabinetu je premalo svetlobe, zato bi želela v steno izrezati luknjo 100x40cm (na drugi strani je dnevna soba). Stena je betonska in ko sem klicala podjetje, ki reže luknje v beton so mi rekli da potrebujejo trofazni tok. Hišnika sem vprašala in rekel je da v kleti sicer imamo trofazni števec ni pa “štekarja”.
Drug problem: hišnik je rekel še naj se prepričam da stena ni nosilna…
Zanima me ali so vse stene, ki so v bloku betonske nujno tudi nosilne (blok je star 20 let)?
Ali je kakšna druga varianata rezanja betona (brez trofaznega toka)?
Ali ima kdo kakšne izkušnje s tem?
Na dovoljenja nimam časa čakati ker se moram drug teden vseliti.. če mi bodo kasneje rezali beton bom morala še enkrat barvati pa še nov laminat bo šel po gobe…
Kaj narediti?
Prosim za čimveč nasvetov in mnenj!

Hvala!

Lahko probaš z (brusilko) mora pa biti diamantna rezalna plošča za rezanje betona in železa.( če je v steni slučajno kaj železa) Režeš z obeh strani cca.8 cm v globino.
Cena rezilne plošče cca. 20.000 .-
In malo si pomagaš z (HILTI-jem) z štemanjen in vrtanjem.
Praha pa bo zelooooooooooo veliko.

Takšna velikost izreza ne vpliva kaj dosti na nosilnost.
Tako, da ni problema.

jim

jim, tale je pa malo bosa! Za tak poseg mora vsekakor imeti dovoljenje (priglasitev del??).

Švejk…..kakšno priglasitev del?!?! Lepo te prosim, saj ne posega v statičnost objekta. Statičnost zaradi tega ne bo nič manjša…… Je pa zelo priporočljivo, da sosede obvestiš o posegu in da se bo izvajal hrup, ni pa ti potrebno razlagati podrobnosti, samo da se bodo izvajala adaptacijska dela.

Je pa varinata ki jo je opisal jim res zeloooooo prašna in umaza pa najcenejša in najlažja.

Srečno pri prenavljanju!!!!

Mislim, da ni nobeden bos.

Saj sem opisal samo izdelavo luknje

( in je na tak način sigurno izvedljivo-PREVERJENO-) za ostale papirnate postopke pa se mora obrniti na lastnika objekta itd…

jim

Vsak poseg v nosilno konstrukcijo (kar betonska stena vsekakor je) je formalno gledano “rekonstrukcija”. Za rekonstrukcijo je potrebno gradbeno dovoljenje, katerega sestavni del je tudi statični račun.
Neformalno ti povem, da manjše odprtine v nosilnih stenah vertikalne nosilnosti bistveno ne zmanjšujejo. Bistveno pa lahko vplivajo na same dinamične lastnosti konstrukcije (potres). Škoda, ki jo narediš se veča proti nižjim etažam in zunanjim stenam. Po mojem mnenju bi morali biti tovrstni posegi v blokih prepovedani in strogo sankcionirani, saj je zmanjšana potresna varnost velikemu številu ljudi. To, da si vsak zmišljuje po svoje in posega v nosilno konstrukcijo ne vodi nikamor.

…in če vsi malo takole naluknajo stene – dobiš švicarski sir…

sith, se podpišem pod tole

Jaz bi kot prvo premislila, ali je res tako malo svetlobe in ali bo luknja v steni z dnevno sobo to sploh res toliko popravila, da se splača. Če ima dnevna soba okna obrnjena v isto smer kot kabinet, ne bo večjega učinka. Jaz bi se vsekakor pozanimala, ali je stena nosilna (kar ne bi smelo biti težko izvedeti). Če ste na vrhu bloka, ni tako problematično, kot če ste v pritličju.
Kolikor vem, je res zelo veliko obnovitvenih del treba priglasiti oz. imeti gradbeno dovoljenje.
Pa še moja izkušnja: imam pisalno mizo direkt pod oknom. Jeseni in pozimi moram spustiti žaluzije, ker mi sicer sonce preveč nabija direkt v oči, tako da sploh ne vidim, kaj piše na monitorju. Tako da veliko svetlobe tudi ni vedno ugodno. In ko imam spuščene žaluzije, moram prižgati luč, da vidim, kaj piše na predlogi in v raznih knjigah. Skratka, komedija.

Res ste hecni, še najbolj pa ta, ki sprašuje kako urediti prerez, če v kleti ni vtičnice za tri fazni tok.
Ejejej!…..pa sem mislila, da ni več takšnih. :)))))

Lp

Medtem ko ti, ki odgovarjaš na pet let staro temo, nisi hecna sploh.

V končni fazi bi lahko luknjo skopali tudi ročno. Bi trajalo, ampak bi se zgodilo.

New Report

Close