RETO CENTRI
jaz sem tudi bil v retu.
berem in berem vse te zgodbe in izkušnje od vsakega in se mi porodi veliko misli, veliko mnenj…mislim da ima vsak svojo osebno izkusnjo iz reta in mislim da ce je nekaj zares pomembno je ali si od tam odnesel kaj dobrega ali si z poslusanjem bozje besede sprejel Boga je posameznikova zadeva, je pa res da tole kritiziranje ni pravilno. sicer pa vemo vsi kaksni smo ljudje po naravi. v mojih 6-ih letih v skupnosti scasoma nisem reta vec imel za rehabilitacijo ampak za dom.in od tam sem odnesel veliko dobrega, hvala bogu. in glede tega kdo ostane tam je pa cisto odvisno od posameznika, vecina jih je kise odloci za sluzenje ker verjame da je klic od boga, drugi nimajo kam iti. v toliko letih sem videl vsega zadosti. kdorkoli ze si oditi v reto ni napacna odlocite, ampak napacna odlocitev je da ko si tam odbijas vsak nasvet izkusenih ljudi ki ti hocejo pomagati. ce gledas vse napake ki jih imamo vsi, kje bos pa kaj dobrega se potem sploh videl. vsi imamo napake.
Bozzan, 12.01.2026 ob 00:04
Bil sem dober mesec v reto centru terasa barcelona zanima me ali še obstaja.
Kontaktiraj Društvo projekt človek (DPČ) – pri Škofji Loki imajo stanovanjsko skupnost, delo pa temelji na terapijah (skupinskih in individualnih). Vsak dobi svojega terapevta, ki je strokovno usposobljen (socialno delo, psihologija, sociologija, pedagogika, družinska terapija itd., veliko jih je opravilo uradne in priznane specializacije iz psihoterapije na teološki fakulteti) – v tem je razlika z Retom ali Don Pierinom, kjer ni strokovnega kadra oz. pride največ enkrat tedensko za uro ali dve, poleg tega pa vse temelji na delu. V DPČ-ju je velik poudarek na ozaveščanju lastnih misli in vedenj, ne delaš 24/7, imaš tudi šport, umetnost, lahko hodiš v knjižnico, rišeš, imajo kreativne delavnice, praznovanja, izlete. Vsako leto gredo kot spremljevalci lahko na morje (društvo Sonček ipd.). Urnik je strog in program je naporen, proti koncu imaš reintegracijo, kjer ti pomagajo pri iskanju službe, stanovanja, skratka vsega, kar rabiš, da se normalno vrneš v življenje. V centru pri Škofji Loki sprejemajo tudi družine. Soseda je bila tam pred leti z otrokom in otrok je tudi dobil veliko podpore v zvezi s šolanjem, kar gre zasluga prostovoljcem in tudi komuncem. Iz podpovprečnega učenca je splezal na prav dober uspeh v zadnjih treh razredih OŠ, uspešno zaključuje SŠ in se vpisuje na študij elektrotehnike. Niso vsi komunci neizobraženi, ampak ima marsikdo končano fakulteto.
Poudravljena!
v Reto centru Barcelona sem preživel 10 mesecev od aprila 2024. Sistem sem v tem času dobro spoznal. Redno sem se vdeleževal bogoslužij in raznih krščanskih konferenc, ker sem želel razumeti kaj ljudi, ki so tam 10 ali 20 let tako osrečuje. Želel sem se vživeti v vero, pa mi podzavestna racionalnost tega ni dopuščala. Bolj kot sem poslušal razna predavanja o bogu in jezusu, bolj se mi je gabil sistem, ki v splošnem deluje približno tako: Oprane glave, ki vodijo hiše v katerih od 20 pa do 80 fantov, ki so premagali ali pa se še borijo z odvisnostjo, delajo po 12 ur na dan. Od tega dela le peščica (v hiši v kateri sem bival so bili trije) zaslužijo od 40 do 120€ mesečno (odvisno koliko časa so v retu). Seveda je vse povezano z vero. Da lahko ti ljudje pridejo do tega denarja, morajo najprej razumeti biblijo, biti spreobrnjeni in krščeni. Istočasno pa se pastor in nekaj njegovih podrepnikov zaradi skromnosti teh opranih glav, ki vodijo hiše lahko prevažajo z avtomobili vrednosti 40k€ in več. In to vse na račun ubogih odvisnikov, ki so pripravljeni narediti vse, da se rešijo kriminala in življenja na ulici. Ves čas tam, sem se počutil kot da sem manj vreden, ker ne verjamem v boga. Sam sem večino časa delal selitve. Torej sem v ekipi treh fantov razmontiral celotno stanovanje in ga iz bloka znosil v kombi. Nato smo ga prepeljali na točko B, znosili v drugo stanovanje in zmontirali. In tako vsak dan od ponedeljka do sobote (nedelje so rezervirane za bogoslužja), na temperaturi, ki je včasih presegala 45 stopinj. Edine pozitivne stvari so: da sem prevozil celo Španijo in jo spoznal, pa čeprav samo iz kombija; dobra hrana in bazen, v katerem sem se ohladil po delu, če nisem bil preveč utrujen Ker boga nisem sprejel, ni moje bivanje tam imelo nobenega smisla. Sicer sem preživel krizo in se odrešil drog ampak nisem bil še pripravljen na svobodno življenje, zato sem nadaljeval zdravljenje v Sloveniji. Od tu imam povsem drugo izkusnjo. Psiholoska pomoc, učenje s financami, povezovanje z druzino itd… a o tem kdaj drugič…
Danes abstiniram, delam, opravljam izpit za avto in načrtujem prvega otroka 🍀. Težka pot je za mano. Ampak je vredno… Življenje brez drog ni enostavno, je pa pristno. Rezultati se kažejo počasi, se pa vstrajno dvigajo.
Za kakršna koli vprašanja sem na voljo.
Lep dan.
Hvala, ker si tako iskreno delil svojo izkušnjo. Verjamem, da ti ni bilo lahko in da si doživel stvari, ki so te zmotile ali prizadele.
Bi pa vseeno rada poudarila, da ima Reto tudi zelo močno pozitivno plat. Ta program že dolga leta pomaga ljudem, ki so bili pogosto na dnu, da se poberejo in ponovno zaživijo. Veliko jih prav tam prvič dobi red, disciplino, delovne navade in občutek skupnosti.
In kar se mi zdi še posebej pomembno – marsikdo, ki pride iz Reta, potem doma res zaživi na novo. Vzpostavi odnose z družino, začne delati, si ustvari življenje brez drog in brez starega okolja. To ni majhna stvar.
Res je, da je njihov pristop zelo povezan z vero in da ni za vsakogar. Razumem, da se ti v tem nisi našel in da imaš svojo izkušnjo. Ampak nekaterim prav ta pot pomaga, da zdržijo in začnejo znova.
Na koncu je najpomembneje, da vsak najde svojo pot, ni važno kako. Ampak velikokrat sta molitev in vera edino, kar nam preostane …