Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Refluks in hranjenje dojenčka

Refluks in hranjenje dojenčka

Pozdravljeni!

Zanima me, če ima še kdo podobne izkušnje oz. prosila bi za nasvet, kako ukrepati. Hčerka je stara 3,5 mesece in so ji na pediatrični kliniki ugotovili refluks. Zanimajo me vaše izkušnje s hranjenjem po steklenički in spanjem. Kako ste jih hranili, kako pogosto in s kakšnimi količinami, koliko je bilo nočnih obrokov? So vaši dojenčki zaspali takoj po hranjenju (na flaški), koliko časa po obroku ste jih dajali spat? Torej zanima me ritem hranjenja in spanja, ki se je obnesel? Pri nas je namreč stanje tako, da hčerka je na približno tri ure, vendar se mi nekako zdi, da bi ritem moral biti nekoliko drugačen, saj bi takšen ritem pripisala bolj novorojenčkom, manjšim dojenčkom, ki večino časa prespijo in jih je potrebno še budit,…, nisem si upala še preveč eksperimentirat, saj trenutno vlada vsaj približen “red”. Še vedno namreč hodi kar 4x na dan spat, kar pa se mi zdi nekoliko preveč za to starost…Ker tolikokrat na dan spi, spi zelo malo, kratko…samo po pol urice, max 45 min. Običajno se hitro prebudi, ker se ji začne dvigovat vsebina. Spanje bi želela zmanjšati le na 2-3x na dan in da bi spala dlje…, sicer se mi zdi, da cel dan poteka le okrog hranjenja in spanja….Želela bi, da bi bilo več časa tudi za igro, saj bo le kmalu stara 4 mesece. Da bi npr. imeli vsaj 2 uri za igro. Koliko časa budnosti so vzdržali vaši približno toliko stari dojenčki? Ste jim dali flaško ko so bili tudi že zaspani? Pri GER namreč svetujejo, da mora biti otrok po hranjenju še vsaj pol ure buden in v pokončnem položaju..meni pa se zdi, da hčerka še najlepše in najbolj mirno zaspi, ko se dobro naje.
Trenutno namreč dan začneva okoli 6h, se previjeva, umijeva, jeva. Nato gre ob 8h že spat in se po 40 min že zbudi (zadnje čase veliko spi v naročju 🙁 )Nato se ob 9:30, 10:00 ponovno hrani). Ob 11h potem spet spi, ob 13h ponovno flaška…Problem je v vzdržljivosti, saj bi bila do naslednjega hranjenja ob 9:30 že precej utrujena, če bi ji flašo dala prej, pa še ne bi bila dovolj lačna…Bi bilo smiselno ob določenih obrokih tako ponuditi manjšo količino mleka npr. v času malice, da bi potem otrok bil prej lačen? Težava je tudi v tem, da nikoli ne vem, kdaj je zares lačna, hranjenju se zaradi refluksa zelo pogosto upira in tudi zelo počasi pije (15-30 min).

Hvala za vaše izkušnje.

Hojla,
jaz ji ritma ne bi spreminjala in to, da spi 4X na dan je popolnoma običajno. Vem, da bi bilo zate laže, če bi spala manjkrat in takrat dlje, ampak pač ni tako, kar pa ne pomeni, da je kaj narobe. Če vprašaš mene, imate za svojo starost odličen ritem. Ne moreš pričakovat, da bo jedla ob 6.pa potem šele ob 10.00, vmes nič spala. Naša je stara 89 mesecev, pa zjutraj vstane med 6 in 7 in gre ob 9-ih že spat za pol ure, poje pa ob 8 zajterk, ob 10.00 malico in okoli 12.00 kosilo.

Glede refluksa – po flaši naj le zaspi, če ji paše, ni nujno da je budna – naj spi pri tebi v naročju, precej pokonci, dvigni posteljico (protirefluksni ukrepi). Naša je jedla manjše količini mleka, na pribl. 2 uri. To ji je bolj ustrezalo. Mleko ste verjetno že zamenjali oz. ga gostite. Naša je polivala tudi do 2-3 ure po obroku, nato pa je refluks kar naenkrat izzvenel.

Za igro in vzdržljivost bo še čas, zdaj je še dojenček, (čeprav se tebi zdi da ni več) ne pričakuj preveč od nje.

Hvala za predloge. Kako dolgo pa so kaj vaši dojenčki praznili flaško? Vem, da so si otroci zelo različni, ampak bega me, da moja punca tako dolgo pije…po 15 min vsaj,…, tudi več…, zaradi česar potem tudi kupčke težje podira, pa ne vem, ali je to zato, ker ni dovolj lačna ali je razlog kje drugje. Samo ko spi opravi nahitrico.

lp

Naša jo je hitreje. Preveri pretočnost cuclja – mogoče vsaj poskusiš in ji daš cucelj z večjo luknjo (npr. mi smo imeli Aventovega z 2 luknjama), ker je tudi mleko gostejše (zaradi refluksa). Saj če ji ne bo odgovarjalo (da bo goltala zrak, ne bo mogla tako hitro požirati, kašelj ipd.), daš pač spet nazaj starega.

Ugotovila sem, da ji ritem več ni ustrezal, zato je tudi tako počasi pila. Če ji dam flaško ko postane že zaspana in utrujena – po približno 2-3 urah jo popije bistveno hitreje. Očitno ji spanje 4x na dan ni ustrezalo več. Vem, da ni najbolje, da se dojenček uspava na flaški, saj ga potem lahko hrana v spanju moti, zato me zanima, če je kdo imel obrnjen ritem – najprej hrana, kupček, kakanje in nato spanj in kako ste to dosegli?

New Report

Close