Re: Peta in šesta infekcijska bolezen
pozdravljeni! Doma imam 7,5 mesečnega fantka ki že 2 dni ima izredno visoko vročino 39-40 C. Zbiti nam jo rata samo z voltarenom. Bili pri zdravnici,ki ni ugotovila nič le da ima malce rdeče grlo. Izvidi krvi ok,pljučka čista,uhca ok skratka vse bp. Ali je možno da gre za 6 otrosko bolezen. Najlepsa hvala za odgovor
To boste videli po znakih. Če bo vročina danes padla, potem pa se bo pojavil izpuščaj, gre za šesto infekcijsko bolezen. DOkler pa ima otrok samo vročino, ni mogoče vedeti ali gre za to bolezen ali ne.
Če takega poteka ne bo, je potrebno pregledati tudi urin!
Pozdravljeni!
Hčerka je stara 9 mesecev. Še vedno dojena (do 4x čez cel dan). Pred dobrima dvema tednoma je bila cepljena zadnji odmerek za davico, tetanus,…
V petek smo opazili, da ima levo dlan in prstke na njej otečene. Malo po tistem so se pojavile rdeče lise na dlani, ki so spreminjale obliko in se selile iz prsta na prst, na zapestje in po rokici tudi navzgor. V soboto je bila otečena tudi druga dlan in spet lise, ki so izginjale in se pojavljale. Dežurna zdravnica je to pripisala alergiji in predpisla Fenistil kapljice. Zvečer smo opazili rdeče lise tudi po stopalih (isto so se selile iz prsta naprst pa na gležnja) ter močno rdeča lica, ki so bila rdeča tudi v nedeljo.
Včeraj je imela lise tudi po ritki in dobila je vročino 38,5, ki je čez dan ponehovala in spet rasla. Bila je bolj zaspana (mogoče zaradi Fenistila, ne vem). Ponoči je bila nemirna, jokala v spanju in se premetavala.
Danes brez vročine in lis zjutraj, čez uro in pol po jutranjem previjanju in zajtrku pa sem opazila pike po zgornji notranji strani rokice. Ko sem jo slekla,m je imela pike tudi po stegnih in spet lise po rokicah in stopalih.
Vse te lise so na otip tople in so v celoti živo rdeče. Pike prav tako rdeče, mogoče malo izbočene.
Ali je možno 5. bolezena ali je možna alergija na cepljenje. Nismo v stiku z drugimi otroci. Imamo še 11 letno hči, ki ni kazala kakšnih znakov bolezni (niti prehlada) že dalj časa.
Peremo z biološkim praškom in brez mehčalca. Vsa hrana je že preverjena in nikoli ni imela česa podobnega.
Nikdar bolna in nikdar še ni imela vročine (niti po cepljenju). Po cepljenjih pa je bila vedno razdražena, potem apatična in večkrat se je zbujala ponoči, ter se dojila. Imela je tudi močno otrdelo bulo v velikosti oreha na mestu vboda.
Hvala za odgovor!
Malo verjetno gre za 5. infekcijsko bolezen, razen, če bi potekala zelo netipično. Pri alergijah tudi ni tako visoke vročine, morda okoli 37,5 (če gre za urtikarijo). Vsekakor je dobro, da otroka pregleda njen pediater.
Pozdravljeni,
sin (26 mesecev) ima potrjeno peto bolezen, ampak zelo v blagi obliki (izpuščajčki se komaj vidijo). Po telesu jih (še nima), po nogicah in rokicah pa od cca petka. ALi je še kužen in kdaj lahko gre v vrtec?
Jaz sem v 21. tednu nosečnosti. Danes grem dati na infekcijsko kri. Kakšna je verjetnost, da sem že to prebolela? Ali morda veste, mkako hitro dobimo rezultate?
Ker sem seveda precej prestrašena glede vpliva na plod oz. otročka v meni, bom vesela, če mi podate kakšne informacije, kaj bi to lahko pomenijlo za plodek. Na internetu sem našla precej različnih informacij, ene bolj zastrašujoče kot druge – ali se ga da pozdraviti, če pride do tega, da zbolim? Zavedam se, da gre tu za črne scenarije, vendar bi rada vedela vse opcije, saj se tako manj sekiram.
Hvala za hiter odgovor in zelo LP
AKA
Običajno otrok ni več kužen, ko se pojavi izpuščaj.
Kakšen dan ali dva naj bo še doma, lahko se še pojavi večji izpuščaj, pa vas bodo iz vrtca zagotvo še klicali.
Večina odraslih ljudi (torej okoli 90%) je prekuženih, preboleli smo bolezen v otroštvu.
Koliko časa traja do izvidov, vam ne znam povedati.
O vplivu na plod vprašajte na forumu ginekologija, kjer je bilo o tem tudi že mnogo napisanega.