rdečke???
Spoštovani!
Stara sem 26 let. Ta mesec sem nehala jemati kontracepcijske tablete-torej, lahko zanosim. Težava je v tem, da nisem prebolela rdečk in ker sem vzgojiteljica, se mi zdi, da sem bolj izpostavljena kot npr druge. Mama pravi, da jih je moj brat prebolel, in da je poskušala vse, da bi jih tudi jaz dobila (jedla sva z enakega krožnika in podobne reči), pa jih nisem. Če sem bila cepljena, ne vem.
Kaj je v mojem primeru najbolj pametno narediti? Na koga se naj obrnem, vprašam? Ali obstaja možnost, da sem imuna za njih (češ da jih nisem dobila od brata)? In kaj narediti, če takoj zanosim?
Se opravičujem, če je bilo vprašanje že zastavljeno in ga nisem zasledila.
Za odgovor se Vam iz srca zahvaljujem
Spoštovani,
vsa mladina, vsaj načeloma, se pri 14 letih, torej v 7. ali 8. razredu OŠ cepi proti rdečkam, cepljenje pa drži vsaj 20 do 25 let, torej praktično vse reproduktivno obdobje. Seveda se vedno zgodi, da kak posameznik ali posameznica iz določenih zdravstvenih razlogov ne more biti cepljen, a je v svojem lastnem okolju kljub temu zaščiten z dejstvom, da so cepljeni vsi ostali. Lahko se torej pozanimate v ZD v šolskem dispanzerju, če imajo vašo dokumentacijo še kje v arhivu in bi od tam lahko razbrali, če in kdaj ste bili cepljeni proti rdečkam. Rutinsko se testov imunosti sicer ne dela, vendar je izjemoma mogoče tudi to. Kar zadeva ostale otroške bolezni pri vzgojiteljih v vrtcih pa prevladuje strokovno mnenje, da se po dveh letih dela preboli v glavnem vse pomembne infekcije, katerih dotični kot otrok še slučajno ni prebolel.