Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija rdeče pikice po telesu

rdeče pikice po telesu

pozdravljeni,

Naš 19 mesečni sinček ima že tri dni rdeče drobne pikice po telesu.
prvi dan sem jih opazila, ko je prišel iz vrtca na stopalih, sedaj pa se je že razširilo na nogice, trebušček, celo na rokice in zadaj za ušesi, vratu.
Naj dodam, da pokašljuje sočno mogoče 1x na uro in malo ima zamašen nosek, kar je imel že pred pojavom pikic.
Nisem opazila, da bi ga srbelo, vendar je malo siten skoz celi dan in ponoči tudi že nekaj dni slabše spi.
Moti me, ker jih je vsak dan več pa je že treji dan.

Zanima me ali naj grem k dežurnemu glede na to, da vročine več kot 37,1 le prvi dan, ni imel.

hvala

Če ima izpuščaj po dlaneh, podplatih, poglejte še v usta. Takšen izpuščaj je zelo verjetno v zvezi z virusno okužbo (bolezen usta.dlani-podplati), mine sama v nekaj dneh in obisk pri zdravniku ni potreben, če je otrok sicer brez hujših znakov in dobro pije.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Otrok je v vrtcu in me zanima, če ga lahko dam jutri v vrtec ali naj ga raje pustim par dni doma. sedaj so že izpiščaji vidni tudi po ličkah in v ustih sem opazila, da tudi (kot ste me opozorili-hvala). Mogoče ga v ustih malo moti. Sva zato včeraj in že danes par krat umivala zobke in mu pustim, da si drgne sam po ustih s ščetko(brez paste seveda), upam, da ni to kaj narobe.

hvala

Zanj (in za otroke v vrtcu tudi) je bolje, da je doma še kakšen dan ali dva.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

hvala

lp
ksenija

POZDRAVLJENI MOJA 3 MESECNA PUNCKA IMA RDECE PIKICE PO TREBUSCKU PA ME ZANIMA KAJ LAHKO STORIM

Samo s temi podatki ni mogoče pojasniti vzroka in svetovati zdravljenja, le to, da počakajte in opazujte.

moja skoraj eno leto stara punčka ima rdeče pikeice po telesu največ po trebuhu in predel pod plenico ,na nogah malo na rokah kaka mogoče ,na lički par.trebuh pa ima zelo pikčast.
vročine nima,prehlajena ni,je imela par dni nazaj eno oko vneto zdaj je ok.
sem slišala za to 6 bolezen ,kaksni so simptomi?
ker vročine nima ,po moje no to.
kaj pa rdečke?
kaj bi lahko bilo?me že malo skrbi?

Glede pikic težko rečem je velik razlogov. Kjer vročine nima ne gre za 6. bolezen. preberite pod pripeto temo o 5. in 6 bolezni.
Če dlje časa trajajo pojdite se pokazati pediatru.

Pozdravljeni,

sinu (13 mes) so se včeraj po telesu pojavile drobne rdeče pikice, v priponkah Vam pošiljam slike stanja. Vročine ni imel, prehlajen ni, šesto bolezen smo preboleli. Pikice ga ne srbijo, pojavile se so po trupu (trebuh, noge, stopala, roke, zgornja stran dlani; po obrazu in vratu ne). V hrani je dan pred pojavom pikic jedel svinjino (čeprav smo jo jedli že prej 2x), smo pa v nedeljo začeli drugo kuro zdravljenja s Tobrex kapljicami (prve pike so se javile v torek zvečer po trebuhu in smo mislili, da mu je bilo pač vroče, v sredo je bil že pošteno pikast povsod). Praška za pranje perila nisem menjala.
Pediatrinja je odsotna, stanje pa se mi ne zdi urgentno za v čakalnico polno bolnih otrok. Zanima me, če je možno, da bi se urtikarija pojavila pri drugi rundi zdravljenja s Tobrexom (ker je alergija oziroma koprivnica navedena kot možni nezaželjeni stranki učinek, pri prvem zdravljenju ni bilo nobenih stranskih učinkov). Ker je v družini veliko alergije na cvetni prah me zanima, če se pri tako malih lahko kaže alergija na cvetni prah tudi v taki obliki ali bolj kot seneni nahod?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Lahko gre za enega od izpuščajev ob virusni okužbi, lahko tudi za izpuščaj po cepljenju (če je bil npr. cepljen proti OMR pred 2-3 tedni).
Alergija je glede na podatek o nesrbenju malo verjetna.
Zdravilo v obliki kapljic bi povzročilo znake na in ob očeh, glede na to, da se zelo malo vsrka v kri in da ni bilo izrazitih znakov okoli oči, je alergija naTobrex malo verjetna.
Alergija na cvetni prah pa za to starost pride upoštev le izjemoma in še to pri otroku, ki je imel v prvem letu starosti hujše težave s prehransko alergijo (kravje mleko, jajce).

Hvala za Vaš odgovor. Po dveh dneh so pike izginile, po enem dnevu od izginotja pik se je pojavil prehlad, tako da gre verjetno res za kako virozno obolenje. Od OMR cepljenja je minilo dobre 4 tedne (cepljenje 23.1., pojav pik 25.2.)
Me pa še zanima glede senenega nahoda, ker imamo v družini precej težav s tem pri odraslih. Če sem Vas prav razumela malo majhni otroci sploh nimajo alergije na cvetni prah? kdaj pa se potem ta občutljivost običajno pojavi in v kakšni obliki (dermatitis ali seneni nahod)?

Alergijska bolezen pri za to nagnjenem otroku najpogosteje začne kot prehranska alergija v dojenčkovem obdobju (na kravje mleko, jajce), kasneje (okoli 2. leta) na pršico in še kasneje na cvetni prah, če otrokova alergija vstopi v takoimenovan alergijski pohod. Odvisno od genske predispozicije in izraženosti genov za atopijo, kajti lahko se zgodi, da otrok že v nekaj mesecih alergijo na KML preraste in kasneje v življenju nima nobenih alergij več.
Alergija na pršico, cvetni prah, se najpogosteje kaže z znaki s strani dihal, lahko pa tudi kot atopijski dermatitis.

Lp

Mene pa samo nekaj zanima, 8 mesecov star je imel po ritki in povsod spodej rdece pike in izpuscaje, pa sem sla k dohtarju pa je rekla da je vnetje, ampak zdaj se ji pa širi po celem telesu, kaj lahko naredim

Ker iz opisa ni mogoče razbrati, kakšne so težave ob tem izpuščaju, kako izgleda, kam se širi, ali ima otrok drisko ali vročino in kaj ste že uporabili, bi bilo bolje oditi na ponovni pregled.