Razvoj 5-mesečnice
Pozdravljeni,
imam vprašanje glede razvoja hčerke, ki je danes dopolnila 5 mesecev. Malo me skrbi, ker ne kaže nobenega zanimanja za to, da bi se začela kotaliti. Vse kar do sedaj naredi, je to, da se kdaj pa kdaj obrne na bok (vendar redko). Veliko jo dajemo na trebuh, v tem položaju včasih zdrži tudi več kot 10 minut. Rokici sicer že daje pred sebe in se nanje malo opira, vendar nič ne kaže na to, da bi se obrnila na hrbet. Najraje pa leži na hrbtu z prsti v ustih, ki jih sesa (ji ves čas dajemo ven, ona pa nazaj noter, dudo po nekaj minutah izpljune). Tudi igrače, ki jih razpostavljamo naokoli, je ne pritegnejo, da bi se malo premaknila. Skratka, je zelo pasivna.
Vem, da so si otroci zelo različni, vendar me že malo skrbi ta njena pasivnost. Kdaj se dojenčki začnejo obračati in kako? Najprej znajo s trebuha na hrbet ali obratno? Ali naj jo vzpodbujamo, da se bo začela gibati?
Če se pri 5 .mesecih otrok še ne obrne s hrbta ne trebuh (s trebuha na hrbet se kasneje), ni še nič neobičajnega. V tej starosti je dojenček na hrbtu, začne dvigovati nogice, se z njimi igrati, jih dajati v usta, potem pa obračati, najprej na bok, potem pa tudi na trebuh.
Zaenkrat ni potrebno ukrepati, le igra na tleh na hrbtu.
Draga vm,
pri nas ni šlo nič “po regelcih” :)))), pa je z našo punčko vse v najlepšem redu. Če jo danes primerjam s starejšim sinom, je bila tudi ona zelo pasivna in nezaineresirana za vsako stvar. Dolgo se ni obračala, niti na bok ne. Potem je okoli 6. meseca najprej osvojila obrat iz trebuščka na hrbet (če smo jo na trebuh položili), iz hrbta na trebuh šele okoli 8. meseca. Sama se ni usedla do skoraj 11. meseca. Ona je pred posedanjem osvojila vstajanje ob opori (če je bila recimo v posteljici, kjer je pač ograjica zraven). Bili sva napoteni v RA, kjer je bilo ob temeljitem pregledu ugotovljeno, da je z punčko vse vredu, ampak da spada v tisti majeh procent dojenčkov, katerim prehodi predsatvlajo veliko težavo, ko pa to osvojijo, razvoj steče kot bi mignil. Z malo moje pomoči (res sva se veliko igrali na blazini na tleh, pomagala sem ji pri obratih in posedanju ter pri kobacanju) je osvojila samostojno sedenje, kobacanje, pri 13. mesecih in dveh dneh je tudi shodila. In če zdaj pomislim za nazaj, kako ni bilo “nič”, nobenega obrata, nobenega zanimanja za igrače (razen za tiste, ki smo jih dali v njene roke) in kako sem takrat v skrbeh govorila, “ah, naša se bo pri enem letu šele začela obračat…”, je šel ves razvoj po 10. mesecu z nadzemeljsko hitrostjo :)))).
Lp, Lina
Spoštovani.
Moj 3,5 mesečnik ne zna pasti kravic. KO ga postavimo v tak oložaj, po nekaj sekundarh zajoka. Vaja mu ne prija, roki mu uideta izpod trupa v stran, dviguje ritko. Najraje se pestva izključno v pokončnem položaju, da sam kontrolira glavo (to mu gre že 1 mesec odlično, že več kot mesec ga nosimo v babybornu (pokončni nosilku), ker vse drugo zavrača, vključno z vozičkom. Kaj gre s tem kar se tiče razvoja lahko narobe – hrbtenica?
Zakaj se majni dojenčki še ne smejo pestovati pokoncu, čeprav kontrolirajo glavo, kaj je lahko narobe?
Je kaj narobe, če ne pase kravic, kaj se s pasenjem kravic razvija?
Najlepša hvala za odgovor.
Gre za nepravilno pestovanje in s tem vzpodbujanje nepravilnih vzorcev gibanja s pretiranim iztegovanjem v vratu in ramenih. Otroka ne smete pestovati v pokončnem položaju, saj s tem spodbujate zategovanje, kar pa starši zmotno opredelijo kot “je moan v vratu in dobro kontrolira glavico”. Ko takega otroka položiš na trebuh, pa mu potegne roke nazaj, glavo v podlago in medenico od podlage. Ta otrok ne zna in ne zmore lege na trebuhu. Zato poglejte med pripete teme vse o handlingu, vpišite v iskalnik besedo handling in preberite, kar je napisano na to temo.
Pozdravljeni!
Jaz imam ravno obratno situacijo Naša deklica je začela z obračanjem iz hrbta na trebuh in nazaj pri 3 mesecih. Na začetku ji je uspelo sem ter tja nato pa je po dveh tednih prevračanje dobro obvladovala. Enkrat se ji je celo uspelo zakotaliti dvakrat zaporedoma.
Sedaj pri 4 mesecih in pol že teden dni opažam, da je postala pasivna. Ne ljubi se ji obračati. Če jo obrnem na trebuh dobro pase kravice vendar ne dolgo časa. Glavo položi na roke in počiva medtem daje prste v usta ali slini po tleh. Čez nekaj časa spet dvigne glavo z roko raziskuje ali pa jo potisne nazaj ob telesu in spet potisne naprej. To počne toliko časa dokler ji ni vsega dovolj in začne jokati. Vendar se na hrbet ne obrne.
Nosimo jo vedno v položaju lunice sem pa tja v pokončnem položaju. Med previjanjem izvajamo pravilno obračanje, le pri dvigovanju nismo vedno striktni. Naklon vozička smo dvignili za eno stopnjo ter ji podložili kolena.
Ne vem čemu to pasivno obnašanje. Kaj bi lahko bilo narobe? ali je mogoče to samo trenutno obdobje? Kako je s prijemanjem za noge, ko leži na hrbtu? Tu ni bilo do sedaj še nobenega interesa?
Hvala za odgovor
Nenavadno je, da se dojenček pri 3 mesecih obrne s hrbta na trebuh, še bolj pa, da se obrne s trebuha na hrbet. Zadnje vidim na pregledih samo pri dojenčku z zategovanjem v ramenih, ki ga položim na trebuh z iztegnjenimi ročicami pred njim. Takega dojenčka kar samo obrne, to ni hoten gib ali znanje obračanja. Ne trdim, da je tako pri vas.
Trenutno ne izgleda, da bi bilo kaj narobe. Pride obdobje, ko dojenček malce počiuva v razvoju, potem pa spet naredi poskok in spet malo počiva. Trenutno zna in dela vse, kar mora. Dvigovanje nogic v legi na hrbtu pa običajno delajo 6. mesečniki.
Pozdravljeni,
malo bom spet preskočila nazaj na temo 5-mesečnice, ker bi se rada Lini zahvalila za spodbudne besede. Ker so okrog nas sami super-truper dojenčki, ki delajo vse kot morajo (točno ob terminih ali še celo malo prehitevajo), ter so pravi gurmani, medtem ko se mi borimo za vsak mililiter, mi še toliko več pomeni, da se oglasijo mamice s podobnimi težavami oz. dilemami. Skupaj nam je lažje.
Sploh pa moram v zvezi z zadnjo ‘lepljivo’ temo povedati, da občudujem dr. Tanč, da ji ob vsem delu, ki ga ima v službi in doma uspe res ažurno odgovarjati na vsa vprašanja, tudi taka ki so bila na forumu že milijonkrat. Včasih imam občutek, da dela samo to.
HVALA VAM, Tanč da ste tukaj in skrbite za nas. Brez vas bi bilo marsikaj težje.
Srečno in lp,
Mateja
Morda je tudi nekaj takih super truper, običajno pa je to nekakšno tekmovanje (kaj moj zna). Pa pričakovanja staršev, se spomnem strokovanjkinje, ki je imela predavanje za starše, pa je bila povprašana, kaj je narobe z enoletnikom, ker ne posluša pravljice, ki mu jo berejo zvečer. In iz mojih izkušenj naj povem, da tisti, ki moćno prehitevajo, dosegajo naslednje mejnike (npr. tisto pri 18, mesecih ali pri 3., letih) čisto enako kot tisti, ki se v prvem letu malce obirajo:)
Hvala vam za vaše prijazne besede, me kar malo vzpodbudijo in dajo veselje.
Jaz pa bom zastavila malo firbčno vprašanje 🙂
Na posvetovalnici pri 3 mesecih sem pri prediatrinji videla neko tabelico, kamor si je s kljukico zaznamovala neke stvari, ki jih je pri dojenčici pregledala. Npr. pasenje kravic, oglašanje, itd. Sem jo hotela vprašat, kaj to je, pa je po cepljenju malčica zagnala tak kraval, da nisem uspela 🙂
Mi lahko vi poveste, se da to kje videti (na netu morda)? Predvidevam, da gre za kakšne razvojne mejnike.
kaj morem, radovedna sem 🙂
Hvala za odgovore, tudi na taka neumna vprašanja! 🙂
Najverjetneje mislite Denverski razvojni test, presejalni test, s katerim ugotavljamo otroke, ki odstopajo v razvoju, da jih pravočasno usmerimo tja, kjer lahko dobijo dobro in strokovno pomoč (nevrofizioterapevt, razvojna ambulanta, logoped, ipd.).
http://shrani.si/?3b/5G/4lYbIdHz/denver-1str1.jpg
http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/zdravje/332197
Pozdravljeni,
pred časom sem vam spraševala v zvezi z ravojem 5-mesečnice. No, deklica je sedaj stara 6,5 m in zopet bi imela vprašanje glede motoričnega razvoja. Deklica je še vedno zelo pasivna, tudi če ima naokrog razpostavljene igrače (ali pa le eno samo), je to ne pritegne. Sicer se je malo pred 6. mesecem (med krompirjevimi počitnicami) že obračala na bok in nekajkrat ji je celo uspelo, da se sama je obrnila na trebuh. Vendar je bilo to vsega skupaj le parkrat. Takrat sem se zelo razveselila, češ no sedaj pa bo. Vendar je kmalu zatem zbolela, nič hujšega ni bilo, le mala viroza z povišano T, pa še to le par dni, od takrat je zopet zdrava. Takrat razumem, da ji ni bilo do tega da bi pretirano migala, saj je tudi sicer zelo mirna. Vendar pa sedaj izgleda kot da je vse kar je že nekako osvojila (vsaj zdelo se mi je tako), sedaj zopet pozabila. Noge sicer daje v zrak, jih tudi prijemlje z rokami, vendar se na bok več ne obrača, kaj šele kak obrat s hrbta na trebuh. Imam občutek, da je tudi bolj zategnjena v ramah. To da je zategnjena sem na pregledih večkrat omenila P, vendar ona ni imela takega občutka. Le na zadnjem pregeledu (pri 6m in 10d) je rekla da ima šibke roke. Sedaj je ta zategnjenost po mojem občutku bolj izrazita. In tudi če jo imam v naročju, se izteguje nazaj (kar sicer delajo dojenčki pri 2-3m ki imajo ekst. vzorec), v sedečem položaju jo meče nazaj. V trebušnem položaju hitro postane utrujena, začne kriliti z rokami in se pritoževati. Nato da prste v usta, glavo na tla in tako počiva.
Skratka, občutek imam, da namesto da bi napredovali, nazadujemo. kar me seveda zelo skrbi. P nam je dala napotnico za razvojno, vendar smo naročeni šele decembra, kar se mi zdi kar daleč. Punčka ima sicer zelo dober socialni kontakt, se smeje in komunicira. Pred nekaj dnevi je osvojila tudi zloge in cel dan vpije ‘da-da-da’.
Ali je možno da bolezen (tudi tako blaga) lahko povzroči, da dojenček ‘pozabi’, kar je kdaj že naredil?
Kaj predlagate za ta vmesni čas do razvojne? Naj jo pustimo, da bo sama prišla do tega, da se je treba gibat, če hočeš kam priti. Mi jo sicer pustimo na hrbtu na tleh, da opleta z rokicami kot kak hrošček, ko pa zače jamrati in se pritoževati, pa je seveda ne pustimo, da bi začela jokat. Morda bi jo morali? Kako jo torej spodbuditi, da nekaj da od sebe? Sicer sem ji nekajkrat dala kolena pod trebušček, da bi dojela, da se lahko postavi nanje, pa je seveda zarila v nosom v tla. S tem sem nehala, ker očitno še ni pripravljena.
Vesela bom kakšnega nasveta, kaj storiti. Kot rečeno, me že pošteno skrbi, da je z našo punčko kaj narobe.
LP,
Mateja
Po opisu bi sklepali na blag gibalni razvojni zaostanek, vendar kaj hujšega ni razbrati. Prav je, da ste napoteni v razvojno ambulanto, seveda pa je zasedenost velika in čakalne dobe precejšnje.Morda bi v tem času samoplačniško obiskali nevrofizioterapevta, da vam pokaže vzpodbujanje in pravilne prijeme.