Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Razlika v PDP glede na datum ZM in UZ

Razlika v PDP glede na datum ZM in UZ

Spoštovani,

na meritvi nuhalne svetline so mi prestavili PDP za 10 dni naprej v primerjavi z oceno PDP glede na datum zadnje menstruacije. Rekli so mi, da to ni nič posebnega, da je pač prišlo prej do ovulacije. Vendar sem si delala test ovulacije in je bil pozitiven na 13. dan cikla. Spolne odnose pa sva imela od 8-13. dne cikla, tako da je nemogoče, da bi do zanositve prišlo prej. Ginekologinja mi je sicer PDP glede na datum zadnje menstruacije določila upoštevajoc 28-dnevni cikel. Jaz pa sem imela po odstranitvi vložka Kyleena do zanositve 7 ciklov v dolžini 26-30 dni.

Ali je lahko taka razlika v PDP (in s tem v velikosti ploda glede na gestacijsko starost) glede na dejstvo, da do zanositve ni moglo priti 10 dni prej povezana s kakšno patologijo ploda? Kako zanesljive so dejansko ocene PDP, ocenjene z ultrazvokom?

Hvala za odgovor

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno5646, 03.05.2026 ob 11:53

Spoštovani,

na meritvi nuhalne svetline so mi prestavili PDP za 10 dni naprej v primerjavi z oceno PDP glede na datum zadnje menstruacije. Rekli so mi, da to ni nič posebnega, da je pač prišlo prej do ovulacije. Vendar sem si delala test ovulacije in je bil pozitiven na 13. dan cikla. Spolne odnose pa sva imela od 8-13. dne cikla, tako da je nemogoče, da bi do zanositve prišlo prej. Ginekologinja mi je sicer PDP glede na datum zadnje menstruacije določila upoštevajoc 28-dnevni cikel. Jaz pa sem imela po odstranitvi vložka Kyleena do zanositve 7 ciklov v dolžini 26-30 dni.

Ali je lahko taka razlika v PDP (in s tem v velikosti ploda glede na gestacijsko starost) glede na dejstvo, da do zanositve ni moglo priti 10 dni prej povezana s kakšno patologijo ploda? Kako zanesljive so dejansko ocene PDP, ocenjene z ultrazvokom?

Hvala za odgovor

Pozdravljeni,

dejstvo je, da so vse UZ meritve ploda samo ocena velikosti “na daljavo” in imajo vse 10-20% napako v meritvi, v obe smeri. In vse meritve ocenjujemo z algoritmi, ki imajo prav tako vedno razpon velikosti, ki je normalen.

Strinjam se z vašo ginekologinjo, da upoštevate PDP glede na datum zadnje menstruacije. Če pa bo vaš plod tudi na nadaljnjih pregledih večji od pričakovanja, pa je morda res za nekaj dni starejši.

V tem obdobju ni, če je plod večji, to povezano z nepravilnostmi v razvoju in tudi ne kaže na to, da bo plod večji. Če je v prvem trimesečju plod večji in ni videti drugih posebnosti, je lahko starejši ali pa gre za mersko napako pri oceni velikosti.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close