razlaga spermiograma
Hm? Še največ pove zaključno mnenje, da gre za seme, s katerim je sicer mogoče zanositi, ampak oteženo, mogoče bo treba dolgo časa ali celo ne bo uspelo. Skoraj vsi parametri so namreč pod dogovorjenim minimumom za normalno seme, čeprav pa ne veliko. Mogoče bi pa pomagalo, če bi se 3 mesece jemalo enega od pripravkov za izboljšanje semena (Profertil, Fertilup, Astasan) ter spermiogram ponovilo čez 3 mesece? .
Spoštovani,
številčne karakteristike so zadovoljive, ne vem pa, koliko aglutinacija (zlepljanje) spermijev vpliva na končni rezultat. glede tega bo žal treba počakati na mnenje androloga.
verjetno. O tem odloča komisija za IVF.
Pozdravljeni, moj partner ima sledeče izvide spermiograma. Bi lahko razložili. Zelo me zanima, če je kaj možnosti , da bi zanosila po naravni poti s takimi izvidi. Ali imate mogoče kak strokoven nasvet, kaj bi lahko povzročilo toliko mrtvih S. Ali kaj bi izmed vseh teh dodatkov, ki jih ponujajo res pomagalo? Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.
količina 4,3
PH 8, 5
barva bledorumena
utekočinjanje normalno
Viskoznost 0
Gibljivost (hitro, počasi) 45%
Gibljivost (na mestu) 13%
Gibljivost (negibljivi) 42%
Viralnost (živi) L 32%
Vitalnost (mrtvi ) H 68%
Stopnja gibljivosti L 2
Algutinacija ni prisotna
Koncenteacija semenčic 12
Št. semenčic 52
Levkociti 0-5
Spoštovani,
možnost za zanositev po naravni poti vsekakor je, je pa zmanjšana, torej statistično gledano, seveda. Pri ocenjevanju te zmožnosti uporabljamo primerjavo na desettisoče spermiogramov in vsakega od parametrov v spermiogramu posebej ter koliko kakšnih parametrov je v praktičnem primeru privedlo do oploditve. Tak standard je npr. WHO standard. Po tem standardu je vaš spermiogram skoraj normalen, le v koncentraciji je malo nižji.
V vsakem semenskem izlivu je mešanica vseh mogočih spermijev, okvarjenih, negibljivih, mrtvih, napačno razvitih ipd. ampak to postane pomembno šele, ko je idealno razvitih, hitrih, vzdržljivih premalo za oploditev. Le ti so namreč kandidati za oploditev v realnem prostoru in času.. Torej, če dam prispodobo, specialna vojska, ne redna …:-)
Pozdravljeni, kot moje predhodnice prosim če mi lahko razložite spermiogram.In kaj priporočate, da bi lahko partner jemal, da bi lahko izbolšal stanje (če kaj pomaga)
Is kolicina 4.4
Is ph 8.0
Barva bledorumena
Utekocinjenje slabo
Viskoznoat H 4
Gibljibost hitro pocasi 3
Gibljivost na mestu 19
Gibljivost negibljivi 78
Vitalnost zivi L 19
Vitalnost mrtvi H 81
Stopnja gibljivosti L 1
Koncentracija semencic 97
Stevilo semencic 426.8
Levkociti 0.5
Aglutinacija prisotne stevilne makroaglutinacije ter posamezne mikroaglutinacije
Mozna zanositev po naravni poti?
Hvala in lp
Spoštovani,
v vašem primeru ne znam oceniti, če in kolikšne so možnosti naravne zanositve, ker aglutinacija pomeni, da so v semenu prisotna protitelesa, ki spermije zlepljajo, kot takšni pa niso uporabni. Proti temu tudi ni terapije. Edini izhod v tam primeru je OBMP, torej izventelesna oploditev.
žal se takšna situacija lahko pojavi oziroma razvije kadarkoli v življenju. Sicer pa za noben spermiogram, v katerem so živi spermiji, ni mogoče zagotovo trditi, da ne more privesti do zanositve. Tudi čudeži se dogajajo, le nanje ne smemo pretirano računati.
Pozdravljeni!
prosim za razlago spermiograma:
Količina: 2,2
pH: 8,0
Barva: Bledorumena
Utekočinjenje: Dobro
Viskoznost: 0
Gibljivost (hitro, počasi): 42,0
Giblivost (na mestu) 5,0
Gibljivost (negibljivi): 53,0
Vitalnost (živi): 44,0
VItalnost (mrtvi): 56
Stopnja gibljivosti: 3
Aglutinacija: Mikro
Koncentracija semenčic: 40
Število semenčic: 88
Levkociti :0-5
Piše sicer da je fertilno seme, vendar ne vem kaj to pomeni.
S fantom še nisva poskušala zanositi, vendar me zanima kaj menite o možnosti zanositve, glede na to, da sem jaz imela globoko endometriozo (uspešno operirana, sedaj prejemam terapijo visanne, dokler se ne odločiva za otroka).
Ker za otroka zaenkrat še nimava pogojev (še kakšna 3 leta verjetno ne), me zanima ali bi morala že prej začeti poskušat, da se ne potem to zavleče leta? Kaj svetujete?
Zanima me tudi, ali se lahko število mrtvih še povečuje, če bova predolgo čakala ali se to sproti obnavlja?
Zelo vam bom hvaležna za odgovore.
spoštovani,
v spermiogramu sicer manjka rubrika morfologije spermijev (normalni, nenormalni ipd.) ampak fertilno seme pomeni, da gre za normalen spermiogram. Vnaprej pa itak ni mogoče napovedati, v koliko ciklusih vam bo uspelo, ko bsote začeli delati na projektu “otrok”. lahko vam uspe v prvem, drugem, lahko pa šele v 12., 13. ali 15. ali … skratka, ko boste vedeli, da je to tisto, kar želite,, pač začnite.
Hvala za odgovor.
Kako pa bi Vi glede na podatke (živi, mrtvi, gibljivi, koncentacija, količina…) razložili spermiogram?
Zanima me tudi, ali se lahko število mrtvih (zdaj 44%) še povečuje, če bova predolgo čakala ali se to sproti obnavlja?
V prejšnjih vaših odgovorih sem zasledila, da ste omenjali določene vitamine in dodatke ki lahko to izboljšajo. Se je to nanašalo na gibljivost, ali na količino živih ali kaj drugega?
če gre za “fertilno spermo” izboljšanje ni potrebno, ker ne bo prispevalo k boljšemu rezultatu. Sicer pa, v čem je “fora”, če trenutno še ne načrtujete nosečnosti? Če še 3 leta ne načrtujete nosečnosti, zakaj se s tem sploh ukvarjate? To je tako, kot bi kupovali avto čez 3 leta in bi vas ta hip zanimale vse podrobnosti o novih avtomobilih. Čez 3 leta bo avtomobilski trg čisto drug svet in prav tako spermiogram vašega partnerja! Če bo še vedno isti – partner 🙂 …
“Fora” je v tem, da sva glede na to, da imam jaz endometriozo oba upala da bo njegov izvid bolj idealen. Zdaj pa naju skrbi, če bi morala te načrte o treh letih spremeniti, ker bi se potem morda zgodilo, da bo trajalo veliko predolgo ali pa sploh ne bi uspelo (torej da bi začela prej).
Najpomembnejše vprašanje je torej, ali se lahko sperma v treh letih poslabša, torej ali je lahko večje število mrtvih semenčic. Tudi sami ste napisali, da bo spermiogram drugačen, mene le zanima če je to mišljeno slabši, torej ali se z leti to slabša (fant je star 28 let).
ne, načeloma s spermiogram z leti, vsaj nekje do 45., 50. leta bistveno ne slabša, se pa seveda tudi lahko poslabša, ampak za to nimamo pojasnila v staranju. Pa tudi 44% mrtvih ni problem. to je normalna številka. Spermiograma, v katerem bi bili vsi spermiji živi, ni.
tudi obratno ni pomemben problem in varikokela se lahko z leti slabša in tudi učinki so lahko. glejte, če boste preveč taktizirali z načrtovanjem nosečnosti, se lahko zakalkulirate, zato izkoristite možnost, če jo imate in pretirano ne dlakocepite okrog posameznih pogojev.
Pozdravljeni,
danes sva s partnerjem prejela izvid drugega spermiograma. Prosim za razlago in ali je kakšno izboljšanje glede na prejšnega? vrednosti v oklepajih so prejšnji spermiogram.
(1,8 ml) Količina: 2,1 ml
(8,0) Ph: 8,0
(bledorumena) Barva: bledorumena
(dobro) Utekočinjenje: normalno
(0) Viskoznost: 0
(42) Gibljivost (hitro,počasi): 27
(3) Gibljivost (na mestu): 20
(18) Gibljivost (negibljivi): 53
(46) Vitalnost (živi): 29
(54) Vitalnost (mrtvi): 71
(0) Stopnja gibljivost: 2
(0) Aglutinacija: posamezne makroaglutinacije
(8) Koncentracija semenčic: 48
(14,4) Število semenčic: 101
(10-15) Levkociti: 0
Za vaš odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Hm…celokupni izvid se je izboljšal, nekaj posameznih parametrov pa se je poslabšalo, ampak to nenazadnje ni pomembno. Koncentracija se je za 600% povečala, parametri, ki so se poslabšali pa so se največ za 50%.