razlaga podatkov iz ultrazvoka pri 21. tednu nosečnosti
Najprej pohvala Vam g. Pušenjak in forumu, saj ste posebno za nas bodoče mamice zelo dobrodošla informacija.
Zanima pa me nekaj podatkov v zvezi z ultrazvočnim pregledom pri 21 2/7 nosečnosti:
GV/TT/BIP (oziroma pripisano CRL): 4.88
Femur: 3.50
Obseg trebuha 15.1
Določena gest. starost: 20 4/7
V nekaterih vprašanjih sem že našla podobna vprašanja, vendar me zanima kaj pomeni, ker so številke pisane različno. Eni uporabljajo decimalke, drugi ne zato bi vas prosila, če lahko moje podatke obrazložite, da bom vedela kaj pomenijo.
Zanima pa me tudi kolikšna je teža ploda v tem času (če ni to skrito v navedenih številkah) in kolikšna njegova velikost?
Najlepša hvala za odgovore in potrpežljivost z nami ter lep dan še naprej.
Dana
številke lahko prevedemo v pripadajoče primerne dolžine v cm ali mm. Če pišemo milimetre, so cela števila, če so cm pa decimalke. Vaše mere so primerne za trajanje nosečnosti, teža ploda pa pri 21 tednih še ni merodajna, saj ne glede natežo še nima nobenih pogojev za preživetje izven maternice, če bi se po naključju “splavil” v tem obdobju. Težo ocenjujemo šele v 3. tretjini nosečnosti. dolžino pa si lahko približno izračunate sami:
Prvih 5 mesecev je dolžina ploda “št. mesecev po 28 dni” na kvadrat, po 5. mesecu pa število mesecev krat 5 cm.