Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Razlaga izvida

Razlaga izvida

Pozdravljeni,ponovno se oglašam za razlago izvidov.Minilo je leto po operaciji aorte.UZ srca 14.4.2016:Prikaže povprečno debelino miokarda 0.95cm,indeks mase 115g,EDV90ml,EF LP 55-56% brez segmentnih motenj kontrakcije.Mitralna zaklopka je strokturno in funkcijsko v mejah normalne.Maksimalni premer LA 3.9 cm,kontraktilnost ten ohranjena.V korenu aorte vstavljena mehanska dvolistna zaklopka z največjim gradientom 7 mmHg brez trans in paravalvularnih leakov. vidna je vstavljena proteza ascedentne aorte-Bentall(29mm).Desno srce ima normalne tlačne in volumenske razmere.Maksimalna širina aorte za levim atrijem 30 mm,nad bifurkacijo 27-28 mm.Štiri milimetre nad bifurkacijo je vidna prosto flutiranje disekcijske membrane s prehonostjo obeh ilikalnih arterij(15 mm).Vzdolžtrebušnega poteka je aorta širša(24-28 mm)vendar ni segmentnih razširitev.DG:Stanje po disekciji aorte (A+B),Sistolna arterijska hipertenzija,Rezidualna disekcijska membrana trebušne aorte.Potem pa sem bil še na enem UZ trebuha in sečil 8.7.2016, Vidna je že znana disekcija abdominalne aorte,ki sega do bifurkacije,oba lumna sta še prehodna,kalcinirana,v širino anevrizma meri skupaj2,9cm,v širino 2,6 cm.Brez večjih trombov v steni.Zanima me vaše mnenje,koliko se v mojem primeru lahko razširi abdominalna aorta,kritična meja saj je žila razslojena torej poškodovana,če prav razumem.Zanima me pa tudi kako je z tem nabiranjem kalcija,kaj priporočate.Vnaprej hvala za vaš odgovor.Tone

Nabiranje kalcija v žilnih stenah je bolj odvisno od genskih vplivov kot od prehranskih navad.Vsekakor bolnikom zelo priporočamo zdrav način življenja (nekajenje, izdatno gibanje, skrb za zdravo in uravnoteženo prehrano, pravilno telesno težo itd.) ter dosledno zdravljenje morebitnega visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni, povišanega holesterola v krvi, itd
Glede na sporočene vrednostiin ob upoštevanju doslednosti zdravljenja ne bi pričakoval skorajšnjih zapletov. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close