RAHLO POVEČANA ŠČITNICA ?
Spoštovani,
več kot leto se trudiva s partnerjem, da bi zanosila. Ker imam PCO, so me poslali na preiskave, dobila sem sledeče izvide:
S-TSH: 5,24 mIU/L (orient. refer. vred. za odrasle: 0,35-4,94)
S-FSH: 5,30 IU/L
S-LH: 5,08 IU/L
S-Prolaktin: 43.97 ug/L (orient. refer. vred. za odrasle: 5,18-26,53)
S-AMH: 5,61 ng/mL
Sama vidim problem v rezultatih S-TSH in S-Prolaktin. Zadnji je stresni hormon. Ali je možnost, da je tako povišan, ker se zelo bojim igel in mi je ob odvzemu krvi pogosto slabo?
Drugače imam tudi probleme s prekomerno poraščenostjo, prekomernim potenjem pod pazduho, vedno mi je vroče in imam blago motnjo koncentracije.
Ker sem že v 33. letu starosti, me ubijajo te grozno dolge čakalne vrste, zaradi katerih se zadeva nikamor ne premakne. Prosim za Vaše mnenje, če to dvoje, kar izstopa, res preprečuje zanositev. Kaj mi Vi svetujete? Ali lahko kaj sama storim za to, da stvari uredim?
Najlepša hvala.
Spoštovani,
na Vas se obračam s prošnjo, da mi razložite, zakaj mora biti v času načrtovanja nosečnosti ščitniški hormon med 1,5 in 2,5 (s-tsh). Ginekologinja, ki me zdravi za neplodnostjo, me noče vzeti v obravnavo, dokler ne bodo moje številke v tem okviru. Stvar se zakomplicira predvsem zato, ker je bilo moje zadnje merjenje 3,50, tirolog v UKC pa je v izvidu dopisal, da zdravljenje ni potrebno, čeprav ve, da se zdravim za neplodnostjo. Se pravi, da tukaj nekaj ne štima. Brez dopisa s strani tirologa, da potrebujem tablete za zbijanje hormona, ne dobim recepta zanje, tablet ni in hormoni se ne uredijo. Tako da pa ne morem zdraviti, saj me zdravnica noče vzeti. Nobena stran noče popustiti (govorila sem z obema), jaz se pa počutim kot ping pong žogica, ki jo lahko vsak obrača, pa še v postopek ne morem, kar je najhuje. Kaj naj naredim. S tem se ukvarjam že 4 mesece … Kako naj stvar uredim? Stara sem 34 let. Ščitnica je z moje strani edini morebiten faktor neplodnosti, vzrok je partnerjeva slaba sperma.
Spoštovani,
na Vas se obračam s prošnjo, da mi razložite, zakaj mora biti v času načrtovanja nosečnosti ščitniški hormon med 1,5 in 2,5 (s-tsh). Ginekologinja, ki me zdravi za neplodnostjo, me noče vzeti v obravnavo, dokler ne bodo moje številke v tem okviru. Stvar se zakomplicira predvsem zato, ker je bilo moje zadnje merjenje 3,50, tirolog v UKC pa je v izvidu dopisal, da zdravljenje ni potrebno, čeprav ve, da se zdravim za neplodnostjo. Se pravi, da tukaj nekaj ne štima. Brez dopisa s strani tirologa, da potrebujem tablete za zbijanje hormona, ne dobim recepta zanje, tablet ni in hormoni se ne uredijo. Tako da pa ne morem zdraviti, saj me zdravnica noče vzeti. Nobena stran noče popustiti (govorila sem z obema), jaz se pa počutim kot ping pong žogica, ki jo lahko vsak obrača, pa še v postopek ne morem, kar je najhuje. Kaj naj naredim. S tem se ukvarjam že 4 mesece … Kako naj stvar uredim? Stara sem 34 let. Ščitnica je z moje strani edini morebiten faktor neplodnosti, vzrok je partnerjeva slaba sperma.
Spoštovani!
TSH je hormon adenohipofize,ki uravnava delovanje šitnice. Izloča se v pulzih, ima pa tudi svoj dnevni ritem izločanja. Najvišje vrednosti doseže v zgodnjih jutranjih urah, najnižje pa v zgodnjih popoldanskih. Raven TSH je tudi genetsko določena. Vrednost TSH 3,5 mE/l je povsem ustrezna tudi za načrtovanje nosečnosti, oziroma postopke IVF, še posebej, če je ščitnica morfološko in funkcijsko normalna.