Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Radiatorji ali talno gretje

Radiatorji ali talno gretje

Kaj so prednost in slabosti enega ali drugega?

Slabost talnega gretja je edino draga investicija in počasno segrevanje hiše, npr. če pozimi po nekaj dneh spet prižgemo peč. Vse ostalo je neprimerljivo z radiatorji-prostor, življenska doba, neprimerljiva poraba olja, varnost pred izlitjem, enakomerna porazdelitev toplote po prostoru, itd, itd…

Tudi cenovno ni tako bistvene razlike. Ko sva midva potegnila številke skupaj, potem razdelila, kaj je samo za talno (npr. sistemske plošče), pa koliko bi bila razpeljava za radiatorje (+ malo boljši radiatorji, ventili na radiatorjih, “kilometri” bakrenih cevi, pa ene šest delovnih dni (50 delovnih ur). Moram reč da smo prišli na razliko od 10 do 15% razlike v investiciji (1000 do 1500€). Kar pa sploh ni tako veliko, če na leto prišparaš 20%olja (180€), ker je talno.

Spet odvisno katero kvaliteto materiala vzameš. Pri najdražjih ni razlika samo 1500 eur.

Kakšne sistemske plošče? MIsliš tiste stiroporaste s čepki?

Seveda ni vseeno, kakšna je kvaliteta. Gre se za procente. V najinem primeru sva prišla do razlike max. 2000€. To je najin grob izračun. Povprečen materal za talno s povprečnim za radiatorje. Tudi v revijah in monter je rekel, da razlike več kot 20°% ni. Seveda moraš primerjat dva enaka nivoja. Če primerjaš drag material pri talnem, pa najcenejši pri radiatorjih, potem tudi primerjava ni realna, razlika pa pride ogromna.

Ampak DRRR, če toliko veš, kako potem ne veš, kaj so sistemske plošče!!!!

Eni se pač ukvarjate z uradnimi nazivi, jaz ne..in me niti ne zanima kako se uradno kaj imenuje, če imam dobrega vodovodarja. Meni ni bilo treba preverjat po trgovinah če res neka stvar stane tolk kot jo obračuna majster…

Vsaka čast tvojemu mojstru……na splošno pa pravijo “bolje je vedeti več kot mojster” ali “stoj vedno mojstru za “ritjo””…. sicer te preveč nat….. nat. pa te itak…” )))))))))

Menim, da je prednosti talnega veliko, in upam, da bom menila enako tudi čez eno leto, saj bomo letos pozimi prvič preizkusili to našo odločitev…. Priporočam pa ti, da si malo prebereš teme na spletni strani “Ensvet – vprašanja in Odgovori”, je tam veliko govora o prednostih in slabostih talnega in ogrevanja z radiatorji……

http://www.gi-zrmk.si/ensvet.htm

Mislim, da je pomembno tudi, kakšen energent boste uporabili, računaj pa tudi na to, da boste morali talnemu prirediti tudi talne obloge, ki so prirejene oz. primerne za ogrevana tla…..

“Vsaka čast tvojemu mojstru……na splošno pa pravijo “bolje je vedeti več kot mojster” ali “stoj vedno mojstru za “ritjo””…. sicer te preveč nat….. nat. pa te itak…” ))))))))) “

Heh, to delajo tisti ki zberejo nekaj predračunov in izberejo najcenejšega ponudnika…Pocen še nikoli ni blo dobr!

DRRR, sem se spomnila na kapitana Rotna, ki je rekel, da bodi zaupljiv, vseeno pa privzdigni špil tudi svoji mami.

Talno je super. Preteklo zimo smo se prvič greli s talnim ogrevanjem in ga ne morem prehvalit. Ne morem si več predstavljat, da bi imela radiatorje po prostorih, ti res jemljejo prostor, drugače moraš pohištvo razporedit, da ne omenjam, da jih je potrebno čistit, pa ropotajo, če se zaletiš vanje, pa barvanje vsakih nekaj let, ker se okrušijo…

Pri talnem je fino, ker lahko za vsak prostor posebej reguliraš, odpiraš in zapiraš gretje. Poleg tega ga lahko kombiniraš z npr. kaminom. Gretje se je prižgalo ob 3h zjutraj, da je bilo do zjutraj toplo, se čez nekaj ur ugasnilo in nato spet čez 6 ur prižgalo, da smo prišli domov v tople prostore. Tako se voda v talnem ni čisto ohladila in talno ni rabilo skoraj en dan, da se zažene (kar ponavadi je tako). Nato se je talno v popoldanskih urah izklopilo, mi pa smo zakurili kamin.

Po mojem mišljenju je slabost le ta, da imaš malo izbiro parketov, ki so primerni za talno gretje (ne več kot 1 cm debeline, kar pomeni tudi bolj občutljiv oz. mehek parket). No, mi se s tem nismo ukvarjali, ker smo dali v dnevnih prostorih ploščice.

Jaz vam moram priznati, da sem s talnim ogrevanjem tako zadovoljna, da mi na pamet ne pade nikoli več noben radiator al kakšne panele in podobno. Res delalo mi ga je podjetje z veliko izkušnjami, profesionalnosto in predvsem odzivnostjo. Imajo najboljši material Nemške cevi plošče Fragmat in sem res zelo zadovoljna, obrobno cono so mi naredili tako kot je treba. Kakorkoli super je. Če se bo kdo odločal za talno ogreanje vam toplo priporočam podjetje
Forma G d.o.o., na spletni strani imajo tudi vse reference in kontakt

lp: ili kako si pozovi me ja sam ti na voljo 25 ur na dan :* <3

Ja folk, a ste čist znoreli? Mislim moja dva predhodnika. Vsaj pri radiatorjih človek pričakuje vljudno komunikacijo.

Prosim pa Aly17 ali si še enakega mnenja o talnem ogrevanju po petih letih? Ta dilema je še vedno aktualna. Vsaka povratna informacija je dobrodošla.LP

New Report

Close