psoriaza
Pozdravljeni.
Na Dermatološki kliniki so mi par mesecev nazaj zaradi težav s kožo opravili biopsijo (ta je pokazala, da gre za kao neke vrste kontaktni dermatitis..). Dermatolog (ki je sklical še par svojih prijateljev) se z rezultati le- te ne strinja in pravi, da gre za kapljičasto psoriazo. Takrat mi je predpisal mazilo Daivobet, ki mi je sicer kar pozdravilo te “izpuščajčke”; ampak se mi nenehno delajo novi in bi se lahko kar naprej mazala (kar se sicer ne, drugače uporabljam kar Sudocrem ali ribje mazilo, da omilim srbečico)… No, zanimivo je pa, da mi sedaj slednje mazilo (Daivobet) pri zadnjem izbruhu ni prav nič pomagalo. Naročena sem na ponovno kontrolo na Dermatološki v decembru. Zanima me, ali je sploh možno, da rezultati biopsije ne držijo in kaj mi v bistvu lahko priporočate? A se da ta psoriaza sploh pozdraviti, omiliti? Brala sem o nekem konopljinem olju, da redno uživanje pomaga, pa o kapsulah svetlinovega olja,…
Hvala za odgovor.
Pozdrav!
Običajno se klinična slika in histološki izvid v primeru luskavice skladata, v primeru, da pa mesto odvzema ni najbolj posrečeno izbrano, pa lahko pride tudi do razlik med navedenim.
Luskavica v principu ni ozdravljiva, kapljična oblika pa običajno dobro reagira na zdravljenje, sploh če odstranimo možne sprožitelje kot so angina, bolezni zob in podobno.
Lp
POzdrav!
Če so sprožitelji evidentni, potem se jih poskuša dokazati, odpraviti, sicer pa se iščejo tisti, ki so pri določenem bolniku verjetni.
Lahko je tudi stres , hormonske spremembe…kar ni moč dokazati, lahko pa se sklepa.
Lp