psihoza
Strah me je življenja z njim. Ali se psihozo sploh da pozdraviti?Kljub seroquelu, zjutraj 50,zvečer 100mg in citalonu je še vedno prepričan o stvareh, ki niso resnične. Malo se je sicer umiril in ne govori veliko, če pa se želim pogovoriti vidim, da ima še vedno izkrivljena mnenja. Ali bodo dozo višali, da bo prišel do realnih spoznanj, ali sploh ne bo nikoli? Tudi na otroka ta družinska klima negativno vpliva, pa to, da se neprestano kregava in sva vsak na svojem bregu. NIč GA ne zanima in nikamor noče, ljudi se izogiba in vsi se nekako negativno umeščajo v njegove izkrivljene predstave o svetu. Včasih je tudi jezen name, ker sem ga prisilila v zdravljenje (enkrat je že prenehal z zdravili in se mu je zelo poslabšalo). Sploh se ne zmore zavedati kako tudi mi z njim trpimo in je prepričan, da je z nami nekaj narobe, ker ga ne razumemo. to traja tri leta, zadnje pol leta je najtežje.
Prosim za realen odgovor ali je tak bolnik sploh sposoben živeti v družini? Razmišljam o ločitvi, saj bi bilo boljše za otroka, ker se tako in tako sploh ne pogovarja, kaj šele ukvarja, z njima,a se bojim njegovih reakcij. DOsedaj sicer ni bil nasilen, se pa zelo razburja in je nepredvidljiv.,
Pozdravljeni,
vas razumem. In vem da je težko.
Če ste iz Ljubljane se lahko 4.9. od 15.30. do 17.00 udeležite izobraževalnega programa za svojce oseb s psihozo. Srečanja potekajo vsak torek, uro in pol, 9x zaporedoma. Vsako srečanje je ena tema (simptomi psihoze, vzroki, zdravljenje, vloga svojcev, opozorilni znaki, psihiatrična rehabilitacija, socialno varstvo…) Imeli boste možnost govoriti s psihiatrom na prvih treh srečanjih (z menoj), z delovnima terapevtkama, psihiatrično medicinsko sestro, socialno delavko, predstavnikom foruma svojcev pri Šentu, gospo, ki je po psihozi okrevala. Skratka, koristno. Toliko informacij na kupu je težko dobiti na drug način.
Iz napisanega: mož je še vedno pod vplivom simptomov. Mislim, da možnosti zdravljenja z zdravili še niso izčrpane, ker dobiva majhne odmerke antipsihotika. Očitno ne obvladujejo njegove bolezni dovolj.
Psihoza je kronična in ponavljajoča se bolezen. V vmesnih, različno dolgih obdobjih je lahko posameznik brez simptomov ali pa ima težave tudi v vmesnem obdobju. Tudi po psihozi lahko posameznik in njegova družina okreva.
Kako se boste vi lotili problema je odvisno predvsem od vas. moj nasvet: predno sprejmete pomembne odločitve se podučite. Da boste lahko kompetentno odločali.
lp
lp