prvi pregled po porodu
Pozdravljeni, naslednji teden me čaka 1. pregled po porodu. vprašala bi vas, kako ta pregled izgleda? bo znova vaginalni pregled? namreč pred in med samim porodom so mi bili te pregledi kar neprijetni, in me je kar malo strah sedaj tega pregleda. hvala vam za odgovor.
in še eno vprašanje: danes sva se s partnerjem le malo “poigrala” (težko se drugače izrazim), penisa mi ni vstavljal v nožnico, zgolj malo okrog … imam pa sedaj popoldne neprijeten občutek tam okrog in se bojim, da bi lahko prišlo do kakšnega vnetja? res me zelo skrbi, saj sem bila vesela, da so se šivi končno (kakšna 2 tedna nazaj) zacelili oziroma ni me več nič bolelo, tako da previdevam da so se. in res ne bi rada, da bi imela sedaj kakšne hude probleme, vnetje šivanega predela ipd. ali kakšne še hujše težave 🙁 hvala vam za odg.
nova mami, 13.06.2026 ob 21:53
Pozdravljeni, naslednji teden me čaka 1. pregled po porodu. vprašala bi vas, kako ta pregled izgleda? bo znova vaginalni pregled? namreč pred in med samim porodom so mi bili te pregledi kar neprijetni, in me je kar malo strah sedaj tega pregleda. hvala vam za odgovor.
in še eno vprašanje: danes sva se s partnerjem le malo “poigrala” (težko se drugače izrazim), penisa mi ni vstavljal v nožnico, zgolj malo okrog … imam pa sedaj popoldne neprijeten občutek tam okrog in se bojim, da bi lahko prišlo do kakšnega vnetja? res me zelo skrbi, saj sem bila vesela, da so se šivi končno (kakšna 2 tedna nazaj) zacelili oziroma ni me več nič bolelo, tako da previdevam da so se. in res ne bi rada, da bi imela sedaj kakšne hude probleme, vnetje šivanega predela ipd. ali kakšne še hujše težave 🙁 hvala vam za odg.
Čestitke za naziv “nova mami”, upam, da se imate lepo.
Na poporodnem pregledu se pogovorimo o poteku nosečnosti, poroda in načrtih za naprej ter o potrebi po kontracepciji. Opravimo ginekološki pregled, torej načeloma pregledamo tudi nožnico in maternični vrat in po potrebi odvzamemo bris PAP. Če je ženska sproščena, je pregled manj neprijeten. Če vas skrbi, da bi vas bolelo, opozorite na to ginekologa, ki bo vzel manjša spekula in jih namazal z gelom. Po potrebi oz presoji ginekologa se lahko opravi tudi UZ ter krvne preiskave.
V času 5-6 tednov po porodu oz po poporodnem pregledu imate lahko normalne spone odnose, tveganje za okužbe ni povečano. Včasih je nožnica v tem obdobju suha in priporočam lubrikante ter obvezno zaščito npr s kondomom.
srečno, N