Najdi forum

Stara sem 35 let, imam dva otroka. Imam večje prsi,ki so občutljive. Že nekaj časa (kar eno leto)opažam, da imam komaj opazen majhen okrogel “flekec” na majici, ki je kot bi mi malo iztekalo mleko. Zdravim se tudi z Vobenolom za ščitnico. Drugače pa imam bolj neredno menstruacijo, nekje na 40 do 45 dni. Lani sem bila na pregledu dojk in so rekli, da je vse v redu.Povedala sem tudi za te znake. Na slikanju dojk še nisem bila. Zanima me, ali je to normalno, ali bi bilo dobro k zdravniku. Sama mislim, da je mogoče vse skupaj povezano s hormoni in pa z stresom, ker opažam tudi to, da imam flekce ponavadi takrat, ko imam tudi obremenitve v službi in doma večje.Kaj menite in hvala za nasvet.
Lep pozdrav!

Iz vašega opisa ni mogoče sklepati na diagnozo posebej ne, ker ste že vsaj enkrat rodili in dojili. Običajno galaktoreja, kot imejujemo iztekanje mleka iz bradavice, ni nič hudega, vkolikor ne gre hkrati tudi za neredne menstruacije z odsotnostjo ovulacije in seveda hkrati željo po zanositvi. V tem primeru gre lahko za hiperprolaktinemijo z vplivom na ovulacijsko-mensturacijski ciklus in za posledično zmanjšano plodnostjo. V ozadju pa je lahko povečana žleza na možganski bazi, hipofiza, kar je včasih tudi potrebno zdraviti. Če nimate motenj vida in/ali glavobolov verjetno ne bo nič takega.

HVALA ZA ODGOVOR. ŽELJE PO ZANOSITVI NIMAM, SAJ IMAM DVA ZDRAVA OTROKA. ME PA , ČE ODKRITO PRIZNAM, MALO SKRBI , SAJ SO MOJE PRSI KAR VELIKE IN BI SAMO ŽELELA VEDETI, ALI JE POTREBNO, DA GREM K ZDRAVNIKU ZA DOJKE. IZCEDEK NI NITI KRVAV, NITI RJAV. BOLJ JE OPAZEN TAKRAT, KADAR SEM POD PRITISKOM ALI V SREDINI MED MENSTRUACIJO. ŠE ENKRAT HVALA ZA ODGOVORE IN MISLIM, DA JE TA RUBRIKA ZELO DOBRA TER DA STE TUDI ZDRAVNIKI DOBRI, DA STE POLEG REDNEGA ČASA PRIPRAVLJENI TUDI ODGOVARJATI NA VSA VPRAŠANJA. NEKATERIM NAM TO POMENI VELIKO IN TUDI PRIHRANI ČAS , TAKO NAM KOT NAŠEMU SPLOŠNEMU ZDRAVNIKU.

SVOJE TEŽAVE GLEDE IZCEDKA SEM POVEDALA PRI ZDRAVNIKU ZA ŠČITNICO. TA ME JE POSLAL K ENDOKRINOLOGU IN PRIPOROČA PREGLED TER MERITEV PROLAKTINA. KAJ JE TO IN KAJ POMENI? HVALA ZA ODGOVOR.

Prolaktin je hormon, ki spodbuja “proizvodnjo” mleka in hkrati zavira ovulacijo. Povišane vrednosti se lahko pojavijo med laktacijo in v primerih drobnega tumorčka v hipofizi (mikroprolaktinom), ki se izmuzne nadrejeni kontroli možgankega dna in samodejno izloča prolaktin v večjih količinah. Zdravljenje je skoraj 100% uspešno in se izvaja z zdravili, le izjemoma je potrebna operacija (če sploh gre za omenjen pojav, seveda!)

New Report

Close