Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje

prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje

Kakšne so vaše izkušnje z prostovoljnim dodatnim pokojninskim zavarovanjem, katerega priporočate in zakaj?

Hvala, Helena

Živjo!

Jaz sem se odločila, da ne. Ker je pač tako, da je izplačevanje eno veliko sr….
Gre namreč takole: Če želiš 1-kratno izplačilo, moraš kupiti polico. Kar ogromno stane in ti ostane na koncu mnogo manj kot najprej izgleda. Drug problem je izplačevanje “mesečne rente”. Ta ni dosmrtna (ne vem, če je tako pri vseh zavarovalnicah, vendar se raje pozanimaj!!!) ampak se izplačuje do pričakovane življenjske dobe žensk v RS, oz. v nasprotnem primeru moških (ker je ta doba krajša pri moških, dobijo nekoliko večje izplačilo). Če dobo prekoračiš in si kljub pričakovanjem še vedno živa, boš kljub dolgoletnemu plačevanju jedla suh kruh in pila vodo. Vem, da so pri nas ponujali v službi takšno zavarovanje. Problem je bila pogodba za dobo 10 let. Kdo ve, ali bom jaz res 10 let pri isti firmi in če mi bo druga še pripravljena plačevati? Zagrabijo te tudi pri tem in sicer, če v pravem času (ki ni nikjer v pogodbi omenjen) zavarovanja ne prekineš, se ti avtomatično podaljša za isto dobo. Potem je bil štos še v tem, da so bili vsi zneski izračunani na podlagi predpostavke, koliko si star. Najnižja starost je bila 30 let, teh pa jaz nimam. Vprašala sem, ali bom zaradi 3 dodatnih let plačevanja (stara sem 27 let) dobila višjo rento, pa mi niti niso znali odgovoriti.
Tako sem šla na internet in si naredila en kup izračunov pri naših bankah. Ugotovila sem, da se definitivno bolj splača kakšno varčevanje in na koncu dobiš s polaganjem istega zneska toliko in toliko let precej višji znesek, ki je samo tvoj in z njim razpolagaš, kakor si pač želiš.
Potrebuješ pa kar nekaj discipline, da ga mesečno nakazuješ (morda je rešitev trajnik) in odločitev, da denarja ne porabiš pred penzijo.

Joj, sem se razpisala. Oprosti, vendar ti priporočam, da se dobro pozanimaš in ne greš z glavo skozi zid. Veš, jaz jim ne zaupam, ker… Če lahko zamenjajo zakon zdaj, ga lahko tudi kasneje in morda bo s temi zavarovanji nekoč enako kot se zdaj dogaja s tem, ki nam ga trgajo od plače… Da nekoč ne bo nič vredno. Škoda je, kajti v tolikih letih se nabere precejšen znesek.

Lp

Yo

Samo ena pripomba – renta se izplačuje do smrti zavarovanca, ne glede na pričakovano dobo, to je rizik zavarovalnice.
Bojim se, da je prihodnost vse prej kot rožnata in da pokojninski sklad ne bo zmogel izplačevati dostojnih pokojnin ( prav gotovo) in bo dodatno zavarovanje nujno. Fino je , če ti rento plačuje tvoj delodajalec, ti pa del dodaš ( tako je pri nas). V prihodnosti bo verjetno tako, da bo ravno PDPZ element politike zaposlovanja.
Vsekakor PDPZ postaja realnost, ki jo bo potrebno upoštevati, pa če nam je prav ali ne. Brez tega ne bo šlo. Način pa je zaenkrat prepuščen presoji posameznika. Vključitev v enega od skladov je še vedno najboljši način, saj vemo, kako se obnese, ko sam nekaj varčuješ…

Lenja

Se strinjam z Lenjo. Ne vem pri katerem skladu ste imeli takšno neugodno ponudbo. Varčevanje v skladu je tudi oblika rentnega življenskega zavarovanja, tako da imajo tudi svojci potem kaj od tega, če slučajno prekmalu umreš.

New Report

Close