Prodaja avta, vračilo zavarovalnine
varianta 1:
– prepis avta, kupec na novo zavaruje, tebi pošlje kopijo zav.police, ki jo neseš na zavarovalnico. Nakažejo ti denar (2-3 dni) ali pa ti kar obračunajo, če zavaruješ drug avto.
varianta 2:
– odjava avta iz prometa, vrnitev tablic na UE, odstranitev nalepke…. tam pa za zavarovalnico potrebuješ potrdilo o odjavi, nalepko… in prav tako hitro vrnejo. A tule je precej več papirjev in opravkov tudi na UE.
Mene bolj tale 2. varianata od Barice zanima. Avto je bil namreč prodan staro za novo v avtohišo. Se pravi, da ni več v prometu, ampak v avtohiši čaka na kupca. Se pravi, da smo odstarnili nalepko. Ampak na zavarovanlnici za vsako drugače povedo in vedno še kaj hočejo. Vsaka oseba namreč drugače pove.
Kako je pa s cestnino? Klicala sem in so rekli, da del vrnejo le, če je bil avto ukraden?
Če boš na zavarovalnico nesla nalepko (fizično jo odstraniš), pogodbo o komisijski prodaji in fotokopijo odjavljenega prometnega dovoljenja, potem z vračilom zavarovalnine ne bi smela imeti težav.
Poglej: Avto je zavarovan do poteka nalepke, oziroma (po novem) do datuma, ki piše v prometnem dovoljenju.
In če ti pustiš nalepko na avtomobilu, potem ga bo prodajalec sicer lažje prodal (ker bo avto zavarovan), ti pa nisi upravičena do povračila zavarovalnine in cestne takse.
Če pustiš nalepko na avtomobilu, potem moraš za vračilo zavarovalnine prinesti potrdilo zavarovalne police, ki se glasi na kupca in je sklenjena do poteka nalepke, oziroma do datuma, ki je vpisan v prometnem dovoljenju.
Če imaš avto v komisijski prodaji, potegni nalepko dol (naj ti posodijo fen ali karkoli, da boš nalepko lažje odstranila), nalepi nalepko na fotokopijo odjavljenega prometnega dovoljenja, naredi še fotokopijo pogodbe o komisijski prodaji, pripravi originalno zavarovalno polico in pojdi po denar.
Če boš zahtevala še povračilo cestne takse, potem greš z nalepko na tehnične preglede, da ti dajo potrdilo o odstranjeni nalepki (nalepko obdržijo oni). na zavarovalnico torej neseš kopijo tega potrdila, original pa potrebuješ za uveljavljanje povračila cestne takse.
Ni tako komplicirano kot se sliši.
Nataša
Mislim, da je postopek res tak, kot ga je napisala NatašaH, jaz sem ubrala varianto 1, pač tako sem se dogovorila s kupcem.
A tudi za drugo varianto mi je na zavarovalnici rekla, da sploh ni komplicirana in takoj vrnejo denar.
Glede cestnine pa so mi dejali, da je potrebno poslati v LJ dokazilo o plačani taksi in kopijo odjave in dobiš vrnjeno razliko. A to sem pustila kupcu.
LP!
Tako. Od zavarovalnice sem končno dobila denar. Je pa bilo manj kot sem pričakovala. Mislila sem, da bo 1/3 vplačanega, ker je pač ostala 1/3 leta. Pa je bilo kar precej manj. Avto je bil odjavljen pred tremi tedni. Seveda sem takoj šla na zavarovalnico, kjer pa so vsakič zahtevali še kak papir. Vsak uslužbenec je drugače povedal. Včeraj, ko sem končno zadovoljila vse njihove muhe pa so mi dali denar. Zdi pa se mi, da so upoštevali včerajšnji datum in tako za dobre tri tedne zmanjšali vračilo. Ali ne bi bilo bolj prav, da bi upoštevali datum oddjave?
Vračilo zavarovalnine se preračuna sorazmerno glede na preostalo število dni – in seveda z dnem odjave vozila iz prometa.
Saj si lahko sama izračunaš približen znesek. Celoletno premijo razdeli na 365 dni, preštej koliko dni je bil avtomobil zavarovan in VOILA!!!!
Razliko naj bi ti zavarovalnica vrnila.
Seveda ne dobiš vrnjene zavarovalnine v primeru, da si imela škodo, ki se je krila iz tvoje police. Logično!
Ne vem kakona tvoji zavarovalnici obračunavajo vračilo premije – morda so se zmotili pri izračunu. Jaz bi na tvojem mestu vprašala in jim predložila svoj izračun premije, ki naj bi se vrnila.
Nataša