Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva problem z zanositvijo

problem z zanositvijo

Pozdravljeni!

S partnerjem se ze eno leto in pol trudiva spoceti otroka, vendar nama nikakor ne uspe. Bila sva ze na pregledu, z njim je vse v redu, jaz pa sem imela zaenkrat samo pregled prehodnosti jajcevodov, ki je pokazal, da so normalno prehodni. Zdravnik mi je predpisal hormone, za tri mesece, vendar tudi s tem ni uspelo.
Problem je v tem, da to ze mocno nacenja najin odnos, vsak mesec, ko dobim menstruacijo, sledi prepir in obtozevanje, tako da mislim, da je psihicna napetost ze zelo huda. Veliko casa posvetiva analiziranju, zakaj ni uspelo in kaj morava poceti drugace.

Zanima me vec stvari /

– ali lahko moje delo, kar nekaj casa namrec prezivim v avtu na terenu, sicer pa ni zelo stresno, vpliva na moznosti, da bi zanosila?
– ali je pomembno, kdaj v dnevu imava spolni odnos / zjutaj ali zvecer?
– kaksni so naslednji postopki pri zdravljenju neplodnosti – kratek opis in ali so zelo boleci? Kaj je pravzaprav lahko narobe z menoj?
– glede na to, da predpostavljam, da je z menoj vse vredu, saj ultrazvok ni pokazal nicesar, raven hormonov v krvi je normalna in nikoli nisem imela kaksnih vnetij na rodilih, ali je mozno, da je prepreka samo psihicna = torej, glede na to, da se tako trudiva spoceti otroka, da nama prav zato ne uspe?
– nekje sem slisala, da je lahko sluznica noznice alkalno neustrezna, torej prekisla ali prebazicna in zato unici vse semencice. Ali je to res, in kaj mi svetujete?
– mogoce imate kaksen nasvet, kaj lahko storiva, da bi povecala moznost za zanositev?
– ali bi imela obcutno vec moznosti za zanositev, ce bi se aktivno ukvarjala s sportom – trenutno se le zelo poredko rekreiram.

Se nekaj informacij o meni, ki vam bodo mogoce pomagale: stara sem 25 let, nikoli nisem imela splavov, menstruacije imam na 29 do 33 dni in so zelo bolece.
Jemala sem kontracepcijske tablete Cilest, nazadnje pred 3 leti. Moj partner je star 32 let.

Vnaprej hvala za vase odgovore.

Lep pozdrav

Ana

Draga Ana,

Z veseljem bi vam pomagal, če bi karkoli zaleglo, vednar je popvsem možno, da ni nič takega narobe, kar je mogoče meriti ali ugotoviti. Včasih sta dva tudi “imunsko nezdružljiva” ali pa ima ženska v sluzi materničnega vratu prisotna protitelesa proti semenčicam in bi bila dovolj že intrauterina inseminacija (IUI) s partnerjevim semenom.
Seveda bi bilo najprej primerno narediti še dodatne preiskave, kot so laparoskopija, s katero bi se lahko odkrilo in hkrati odstranilo manjše nepravilnosti ali zarastline okrog maternice, jejčnikov in jajcevodov, ki pa imajo lahko velik učinek na plodnost. Tudi histeroskopija, ki pokaže morebitne napake v maternični votlini je včasih potrebna. če je vse to v redu in nič drugega ne pomaga, je po več kot 1 letu neplodnosti že možno uporabiti tudi postopek oploditve v “epruveti”.

Draga Ana!
Naj ti povem se svojo zgodbo za v tolazbo in upanje. Midva s partnerjem sva se “matrala” dve leti in pol, analizirala in poizkusala vse zivo, v juniju tega leta pa sla na umetno oploditev, ki pa ni uspela. Jaz sem imela lani hudo vnetje jajcnikov (po letosnjem pregledu jajcevodov je bilo ugotovljeno, da so prehodni, maternica zdrava), letos ugotovljeno endometriozo z veliko cisto in zato operacijo ciste v januarju. Analiza sperme pri mozu pa je pokazala, da nima ravno najboljse, najslabse pa tudi ne.
Umetna oploditev je bila junija, v sredini meseca pa ze spet menstruacija. Odlocila sva se, da ponovno poizkusiva v avgustu. Vsemu navkljub sva se odlocila pustiti vse zadeve v zvezi s tocno dolocenimi spolnimi odnosi v tocno dolocenem casu, po tocno dolocenih meritvah pri miru. In glej ga zlomka. 27.6 sem naredila test (kot ze mnogokrat-pa je bil vedno negativen), ker je menstruacija zaostajala ze vec kot 14 dni. Mislila sem, da je to zaradi IVF postopka… Test je bil pozitiven. Danes sem v zacetku 8 tedna nosecnosti in se pocutim odlicno. Zgodil pa se je res cudez, pravi cudez. Zato nikar ne obupaj. Poskusi malo odmisliti vse skupaj, odgnati paniko. Kajti prav panika je bila tista (vsaj tako jaz mislim), ki nama ni prinesla nic dobrega. Ceprav vem, da je sedaj lahko govoriti in dajati nasvete. Vedi pa nekaj: se vedno ti ostane IVF postopek. Kar nekaj znank je tako prislo do otrok, predvsem so bile to zenske pri katerih je bilo drugace vse v redu, tudi pri njihovih mozeh. Psiha ima res cudno moc, verjemi.
Veliko srece!

Pozdravljena!

Tako kot je napisala Tina. Poskušaj nekako pozabit in naj ne bo sex delanje otrok ampak užitek. Tudi jaz čakam na drugi IVF v septembru. Upam, da bo sedaj več sreče!

Želim ti veliko sreče!
Tanja**

Zivio, Tina,

hvala za spodbudne besede.
Ali mi lahko prosim odgovoris, koliko casa je potrebno cakati na inseminacijo, ce sta jo seveda imela in koliko casa na IVF. Ali sta postopke opravila pri ginekoloski kliniki, ali kje drugje?

Hvala se enkrat za tvoj odgovor in lep pozdrav.

Ana

Pozdravljeni,
Hvala za vas odgovor.

Ali mi lahko prosim bolj podrobno razlozite, kaj natancno pomeni “imunska nezdruzljivost”, kako se kaze in kaj lahko storiva glede tega?

Prav tako nisem zasledila odgovora na vprasanje o vplivu terenskega dela in ukvarjanja s sportom na zmanjsevanje/ povecevanje moznosti zanositve.

Hvala in lep pozdrav

Ana

Imunska nezdružljivost je precej slabo definiran pojem. Vemo le, da včasih pari, ki imajo “preveč podobno” histokompatibilne antigene – to so označevalci na površini vseh telesnih celic, ki imunskemu sistemu pomagajo pri ločevanju “lastnega” od “tujega” ne uspejo zanositi. Taka podobnost se lahko pojavi pri parih, ki so si “v sorodu” (bratranci oziroma sestične oziroma kaj podobnega) ali čisto po naključju (približno 2 na 1.000.000 ljudi imata skoraj enake površinske antigene). Takih testov ne delamo rutinsko, ker so dragi in tudi pozitiven izvid ne prepreči nosečnosti, ki bi jo omogočili umetno z izventelesno oploditvijo. Če ne “ugotovimo vzroka” za neplodnost uporabimo pač postopek izventelesne oploditve. Sama na to nimata vpliva in tudi sicer se tega ne “da zdraviti”.
Terensko delo morda prepreči “spolni odnos “ob pravem času ne povzroča pa neplodnosti.

Draga Ana

Moram reči, da se strinjam s Tanjo in Tino glede tega, da s partnerjem pozabita na težave v zvezi z zanositvijo in se raje posvetita drug drugemu. Sam se bolj nagibam k medsebojnemu razumevanju oz. vzpostavitvi dobrega psihičnega razpoloženja kot pa medicinskim posegom, čeprav razumem, da je tudi to včasih neizogibno.

Nekoč mi je prijatelj rekel, da če želi ženska zanositi, mora biti odprta. Odprta v smislu psihične neobremenjenosti in ne v “odprtosti” maternice oz. prehodnosti jajcevodov. Sam težko sodim o tem, ker nisem niti zdravnik niti pshihiater, se mi pa poraja naslednje vprašanje: kolikšen delež mladih parčkov (sveže zaljubljenih) ima težave z neplodnostjo in kolikšen delež parčkov, ki so že dlje časa skupaj, ima težave z neplodnostjo? Iz izkušenj ugotavljam, da se par, ki je že dlje časa skupaj in načrtuje skupno življensko pot, ukvarja z veliki življenskimi ambicijami, kot npr: nakup stanovanja, poroka, dobra izobrazba, dobra zaposlitev, načrtovanje kariere in nenazadnje tudi načrtovanje družine. Vsi ti stresni dejavniki pa po mojem mnenju vplivajo tudi na dobro (psihično) razpoloženje pri seksu. Zato predlagam, da poskušata te ambicije potisniti na stran, vključno z načrtovanjem družine in se raje prepustita užitkom. V času letnih dopustov je idealna priložnost, da se umakneta iz vsakdanjega hitrega tempa in si poiščeta kraj, kjer se lahko posvetita drug drugemu in obudita stare lepe spomine, ko sta bila sveže zaljubljena in ko vama ni bilo mar kaj bo pa jutri. Ko vaju je vsak dotik vzburil in nasmeh očaral. Pojdita nekam, kjer še nista bila, oglejta si znamenitost, zvečer pa posedita na terasi ob buteljki hladnega vina in si oglejta sončni zahod. Prepričan sem, da se bo zgodba zaključila v postelji.

Pari z daljšim stažem vse preveč pozabljamo na romantiko in neodktite stezice.

Lep pozdrav Janko

Draga Ana!

Najprej te lepo pozdravljam in sočustvujem s tvojimi problemi.
Lahko ti povem, da sva tudi midva z možem imela enake probleme – no sedaj pa smo že hvala bogu lepo noseči.
Hotela pa sem ti zaupati naslednje; tudi midva sva se prepirala in obtoževala (jaz njega, on mene,…) Potem pa sva ugotovila, da sva že pošteno smešna in, da otrok ni vse in, da sva midva tista, ki se potrebujeva, ljubiva, si pripadava,…
Tako sva nekaj časa popolnoma odvrgla misli na otroke in se prepustila vsakdanjemu toku življenja in seveda prakticirala veliko seksa brez ovir. No in po tem se je zgodilo…
Kot so ti napisali že drugi ti tudi jaz svetujem naslednje – sprosti psiho.
Ne obtožuj sebe in še najmanj partnerja kajti moškim je njihov ego vse. Hvali ga kako je dober ljubimec, crkljaj ga, povej mu, da ga zelo ljubiš, da je samo tvoj, razvajaj ga in prepirov in grenkih občutkov ne bo več. Pa še to; pripravi mu veliko seksualnih presenečenj (pred službo, po službi ga počakaj v postelji, romantičana večerja, ki se nadaljuje v postelji,…) Poskusi – meni se je obrestovalo!
Kar se tiče partnerja: Pazi, da ne bo nosil oprijetih spodnjic ali se pred spolnim odnosom prhal z prevročo prho (to menda škoduje plodnosti).

Veliko sreče in medsebojne ljubezni vama želim

ona

Janko, pozdravljen,

hvala za tvoje spodbudne besede.
Ali sta tudi vidva z zeno oz. punco imela podobne probleme in kako sta jih, ce sta jih, resila?
Tudi moj moz razmislja zelo podobno kot ti, vendar je problem v tem, da se je zelo tezko toliko sprostiti, da pozabis na to, da pravzaprav nacrtujes druzino, in se ne ljubis le iz uzitka. Poleg tega ima on mnenje, da bo kmalu ze prestar za nacrtovanje druzine, kar seveda ni res, ker je zelo mladosten in poln energije, vendar ne vem, kako naj ga prepricam, da mu se ni usel zadnji vlak. Postaja ze zelo depresiven, tako da sem tudi jaz ze cisto zamorjena, ker ne vem, kao naj mu pomagam. Imas morda kaksen nasvet?

Upam, da bos videl to sporocilo in mi odgovoril.

Hvala
LP
Ana

New Report

Close