primolut nor
Spoštovani!
Ker že 3 mesece nisem imela menstruacije, sem šla do ginekologinje, ki mi je predpisala primolut nor.2×1, 10 dni. Danes je že 10 dan od zadnje vzete tablete in še menstruacije vedno ni. UZ je bp. Stara sem 25, brez zdravstvenih težav. Kaj mi svetujete? Ponoven obisk pri ginekologinji?
Hvala in lep pozdrav!
spoštovani,
težko presojam o ustreznosti obravnave, če ne poznam vsaj UZ izvida rodil. Primolut Nor ne more sprožiti M, če je maternična sluznica tanka, upam pa tudi, da ste izključili nosečnost. Če je bil Primolut predpisan ob odebeljeni maternični sluznici in ni drugega, notranjega avtonomnega vira progesterona, potem bi moralo po prenehanju uporabe Primoluta priti do krvavitve iz maternice. Ker vaše situacije ne poznam v vse potrebne podrobnosti, lahko pojasnim le ta teoretični del. V dani situaciji lahko res priporočim le ponovni obisk ginekologinje.
Pozdravljeni,
že približno eno leto sem imela neredne menstruacije (pojavljale so se na 35… potem pa celo na 45 dni), čeprav sem imela prej nekaj let redne (stara sem 19). Nazadnje ko sem jo dobila po 55 dneh je trajala 13 dni, zato sem odšla k ginekologinji, ki je ugotovila da imam na jajčniku cisto, ki je velika 2 cm. Kako veliko je to za cisto?
Predpisala mi je primolut nor, da mi je zaustavil krvavitev (rekla je, da imam zelo odebeljeno sluznico, zato me je celo posala delati test nosečnosti, ki je bil negativen). Krvavitev se je ustavila 2. dan jemanja. Jemala sem ga 10 dni (2 dni nazaj, v četrtek sem vzela zadnjo tableto). Že včeraj me je močno začel boleti križ, imam tudi krče, menstruacije pa še vedno ni. Vedno me približno nekaj ur pred menstruacijo začne boleti križ, krče pa imam samo v času menstruacije in nikoli pred njo, tako da ne razumem, kje se obira. Je mogoče ne bo? Ginekologinja mi je tudi predpisala Yasminelle (zaradi ciste, saj potem baje ne nastajajo več in kot zaščito pred nosečnostjo), ki naj bi jih začela jemati prvi dan menstruacije (se pravi jih začnem jemati, ko se pojavi ta krvavitev, ki jo čakam sedaj?). Rekla mi je tudi, da če želim, jih lahko jemlem zvečer, saj če bi imela kake stranske učinke, jih lahko prespim (sem namreč v izpitnem obdobju). Če naprimer dobim menstruacijo zjutraj in vzamem kontracepcijske tabletke zvečer… sem najbrž vseeno ustrezno zaščitena, ali je to prepozno?
Zanima me tudi kako bodo KT uplivale na že nastalo cisto? In ali res ne bodo več nastajale nove?
Hvala za odgovore in lep pozdrav.
Spoštovani,
težko komentiram vse zapisano. Kot prvo bi cisto premera < 3 cm težko imenovali cista, saj gre v bistvu le za jajčni folikel ali pa, če ni res dokazano v jajčniku, celo paraovarijska , ki sploh ni pomembna in jo imate lahko celo življenje. Ne glede na vse, ste ob zadebeljeni maternični sluznici, odsotni M ter preverjeno odsotni nosečnosti s Primolutom dobili pravo terapijo. Zdaj počakajte, da se pojavi krvavitev, če se v tednu dni ne bo, pa za vsak slučaj ponovite test nosečnosti in še naprej čakajte na krvavitev. V primeru, da se pojavi, raje s KT ne začnite 1. dan, ker to spet umetno zmanjša luščenje stare sluznice in zavleče krvavitev, zato priporočam, da s KT začnete šele 3. ali celo šele 4. dan krvavitve. Tudi v tem primeru je zaščita takojšnja, torej že v tekočem ciklusu.
le prvi ciklus se začne tako, vse naslednje se uporablja po urniku, 21 dni zapored vsak dan po eno, nato 7 dni premora in ne glede na to, kdaj se pojavi odtegnitvena krvavitev, 8. dan ponovno 1. tabletko iz zavitka. V bistvu pa je res, da se zavitek vedno konča in tudi ponovno začne na iste dni v tednu.