Najdi forum

Zivjo cec,

upam, da se strinjava, da je podpiranje nekoga do 26. leta popolnoma skregano z vsemi pravili o vzgoji cloveka v odraslo, samostojno, samozavestno, zrelo osebo. Celotno solanje do diplome je “zastonj” (seveda ni zastonj, ker ga vsi placujete celo svojo delovno dobo, se bolj pa tisti, ki niso studirali, in je zato celo drazje, kot na Zahodu), prezivnino naj bi placevali do 26. leta, vse naj bi bilo prineseno k riti, potem se pa takega nezrelega cloveka vrze v vodo in naj plava?! Zato pa je v Sloveniji toliko maminih sinckov in ockovih hcerkic. Ker jih pri 18-ih nihce NE SME “napodit” z namenom, da odrastejo. Odovarjam za otroka pri polnoletnosti ne vec, niti mularija tega noce, a placeval naj bi se vedno do takrat, ko bom ze najbrz dedek… Ujckanje ljudi se nikoli ni bila resitev in na tak nacin se dela “zivljenske invalide”. Ne vem, kdo se je takega zakona spomnil oz. kaj je takemu zakonu namen, ampak tisti, ki so ga uvedli, o vzgoji otrok v zrele in odgovorne samostojne ljudi nimajo pojma!

Lp,

Iz teh krajev

Eden od otrok je ze polnoleten, le pit alkohol in kadit sta zacela pri 14 oz. 15. Da je treba otroka vzdrzevat do 18. leta pa vem…

Se to: ce gre mulc ob cetrtkih petkih zvecer in cez soboto ali nedeljo delat, to pomeni, da dela za svojo zepnino in svoje stvari, katere si zeli kupit. Ce si prebrala moj komentar, sem rekel da bi pri meni zivela zastonj, terej se ne bi prezivljala sama. Razmisljas tipicno slovensko, kjer ljudje delate samo eno stvar naenkrat in sluzba je pri vas nekaj, kar je skoraj do penzije in ne more bit nic drugega kot za poln delovni cas. Na zahodu mularija studira in dela “part-time” brez problemov. Tako se naucijo kako tezko je zasluzit denar, si pridobijo nekaj samostojnost in se naucijo ravnat z denarjem. V tem ni nic slabega. Pa se casa in ne energije nimajo za neumnosti.

Sem samozaposlena, delam projektno, ko je delo, naj bo petek in svetek, podnevi in ponoči, prazniki in delovni dnevi. Upam, da do penzije, da ne bo prej zmanjkalo dela zame.
Ker me ne poznaš, se ti ne more niti sanjati, kako razmišljam, vsekakor pa jaz na otroke ne gledam kot na mularijo. Poleg tega so jim pa neumnosti v najstniških letih dovoljene, kdaj pa naj jim bodo? Glede na to, da si ločen in da si torej tudi ti v življenju že sprejel kako neumno odločitev (enako velja zame, žal, samo jaz se tega zavedam – in to usodnejšo od parih cigaret in pirov), bi lahko imel malo več razumevanja za najstniške otroke.
Dokazov, da delo ne odvrača od neumnosti, celo pomanjkanje denarja ne, imaš v Sloveniji na tone. Se je treba kar potrudit tudi z vzgojo, ne samo en mesec na leto. In potem otrokom in materi še ta mesec očitat.

Mene pa zanima sledeče: imam dve hčerki , polnoletna živi sedaj pri meni 5 mesecev. Prej je živela pri mami. Plačeval sem preživnino za obe, sedaj pa me zanima postopek da več ne plačujem , ker starejša živi pri meni ! Hvala za odgovore

Na sodišču uredite spremembo preživnine in sicer tako, da je ne plačujete vi, ampak žena (pod pogojem, da hči študira, sicer ji več ne gre).

New Report

Close