Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Prezgodnja menopavza in zanositev

Prezgodnja menopavza in zanositev

Pozdravljeni,

pri obravnavi neplodnosti sem izvedela, da sem v prezgodnji menopavzi. Malo manj kot dve leti sva poskušala zanositi, nato pa so mi opravili preiskave, pri katerih je bil AMH 0,07, FSH 22, ostali izvidi pa so bili v mejah normale.

Razlog za tako zgodnjo menopavzo ni znan. Stara sem 33 let in do zdaj nisem imela nobenih resnejših zdravstvenih težav. Tudi mama je šla v menopavzo šele pri približno 55 letih. Edino, covid mi je precej porušil menstrualni ciklus in sem imela določeno obdobje izrazito hormonsko neravnovesje (YAZ 2 leti zaradi tega potem pa spet neredne cikluse)

Tudi ne vem, koliko časa je to stanje že trajalo. Ginekolog mi je povedal, da so spremembe, značilne za menopavzo, že vidne tudi na materničnem vratu.

Takoj so me napotili na IVF v Ljubljani. Zanima me, kakšna je v takšnem primeru sploh verjetnost, da bo IVF uspešen? Vseeno so mi povedali, da bi bila lahko na koncu edina možnost za zanositev uporaba doniranih jajčnih celic. To mi je sicer popolnoma sprejemljivo.

Zanima me tudi, kaj prezgodnja menopavza pomeni na splošno za moje zdravje.

Ginekolog mi je predlagal, da bi čim prej začela jemati Cyclo-Progynovo, predvsem zato, da bi pri teh letih vzdrževala ustrezne hormonske ravni. Ali naj s tem počakam, dokler se IVF postopek oziroma morebitna zanositev ne zaključi, in se potem odločam naprej? Kaj pa vmes? ali je hormonsko zdravljenje priporočljivo že zdaj oziroma ali lahko vpliva na IVF?

Trenutno sem precej zmedena in pravzaprav ne vem, kaj je prvi korak. Čakam na datum, kdaj naj bi se vse skupaj začelo, in se trudim ostati pozitivna, vendar mi je vse skupaj zelo težko…

Odgovor na objavo uporabnika
aaa799, 17.09.2026 ob 14:53

Pozdravljeni,

pri obravnavi neplodnosti sem izvedela, da sem v prezgodnji menopavzi. Malo manj kot dve leti sva poskušala zanositi, nato pa so mi opravili preiskave, pri katerih je bil AMH 0,07, FSH 22, ostali izvidi pa so bili v mejah normale.

Razlog za tako zgodnjo menopavzo ni znan. Stara sem 33 let in do zdaj nisem imela nobenih resnejših zdravstvenih težav. Tudi mama je šla v menopavzo šele pri približno 55 letih. Edino, covid mi je precej porušil menstrualni ciklus in sem imela določeno obdobje izrazito hormonsko neravnovesje (YAZ 2 leti zaradi tega potem pa spet neredne cikluse)

Tudi ne vem, koliko časa je to stanje že trajalo. Ginekolog mi je povedal, da so spremembe, značilne za menopavzo, že vidne tudi na materničnem vratu.

Takoj so me napotili na IVF v Ljubljani. Zanima me, kakšna je v takšnem primeru sploh verjetnost, da bo IVF uspešen? Vseeno so mi povedali, da bi bila lahko na koncu edina možnost za zanositev uporaba doniranih jajčnih celic. To mi je sicer popolnoma sprejemljivo.

Zanima me tudi, kaj prezgodnja menopavza pomeni na splošno za moje zdravje.

Ginekolog mi je predlagal, da bi čim prej začela jemati Cyclo-Progynovo, predvsem zato, da bi pri teh letih vzdrževala ustrezne hormonske ravni. Ali naj s tem počakam, dokler se IVF postopek oziroma morebitna zanositev ne zaključi, in se potem odločam naprej? Kaj pa vmes? ali je hormonsko zdravljenje priporočljivo že zdaj oziroma ali lahko vpliva na IVF?

Trenutno sem precej zmedena in pravzaprav ne vem, kaj je prvi korak. Čakam na datum, kdaj naj bi se vse skupaj začelo, in se trudim ostati pozitivna, vendar mi je vse skupaj zelo težko…

Pozdravljena,

zelo razumljivo, da imate ob taki ugotovitvi veliko vprašanj in različnih misli, pomislekov, zmedo. To je posledica stresne novice, lahko pa tudi hormonskega neravnovesja (ki pa se ga da urediti!):)

Prezgodnja menopavza je resno stanje, ko jajčniki nehajo delovati in to se pozna na celem telesu. Na srečo imamo v XXI stol odlične možnosti za obvladovanje vseh težav. Tudi zanositev je uspešna v zelo visokem odstotku in pri vaših letih pogosto tudi z vašimi lastnimi jajčnimi celicami. Če ta to ni uspešno, pa obstaja tudi možnost doniranih celic. Vse o zdravljenju vam bodo seveda povedali na Ginekološki kliniki v Ljubljani.

Popolnoma se strinjam z vašim ginekologom, da je smiselno začeti z dodajanjem hormonov za podporo celemu telesu. Mislim, da je najbolje, da začnete takoj, ne glede na postopke, ki vas čakajo na kliniki. Lahko pa na kliniko napišete mail, pa vam bodo dali podrobna navodila.

Zelo je tudi smiselno, da pazite na zelo zdrav življenjski stil. Predvsem je zelo pomembna prehrana, gibanje, počitek. Pomanjkanje hormonov deluje na vse telesne organe, zato je smiselno nadomeščanje in skrb za zdravje, tudi za primerno telesno težo. S tem se preprečijo zapleti, ki so sicer najpogostejši na srčno-žilnem sistemu in kosteh, pa tudi na drugih organih.

Veliko praktičnih nasvetov in izkušnje žensk s prezgodnjo menopavzo najdete na podkastu Herera.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze