Prexanil ali Bioprexanil
Pozdravljeni
Že več let (okoli 8) jemljem tablete proti visokemu pritisku (PREXANIL). Star sem 36 let. Internist mi je predpisal 1/2 tabelete (2mg). Pritisk je ves čas znotraj normale in se giblje od 120/130 – 75/85. Pred časom pa mi je moja osebna zdravnica zamenjala tablete in mi dala BIOPREXANIL, češ da so te boljše kot PREXANIL. Sam nisem nič tožil po tem da bi imel težave s PREXANILOM.
Sedaj me zanima ali se lahko kar tako zamenja tablete, četudi sem imel z PREXANILOM pritisk čisto v redu? Tudi doza z BIOPREXANILOM je sedaj večja (2,5 mg), kajti najmanjša tableta je 5 mg. Ne vem zakaj bi si dvigoval dnevno dozo zdravil in menjal tabelete, če pa nimam nobenih težav z obstoječimi. Pa tudi ko sem pogledal stranske učinke pri BIOPREXANILu se mi zdi, da jih je tu več, še posebej so me zbodli tisti, ki govorijo, da je v izjemnih slučajih možen tudi infarkt.
Glede na to, da sem jemal malo dozo PREXANILA (2 mg) in imam pritisk v mejah normale, sem tudi začel razmišljati ali ne bi nekaj časa probal brez tablet in videl kako se bo pritisk gibal (sicer si ga doma redno merim). Se pa drugače rekreativno ukvarjam s športom (kolesarjenje, tek …).
Lep pozdrav
Na vaše vprašanje bi težko odgovoril, da bi bilo vsem prav. Ne bi vedel povedati koliko receptov zdravil sem napisal v teku 40 let dela, najprej kot splošni zdravnik in za tem kot internist, kardiolog. Vedno sem rad poslušal bolnika, ko mi je poročal o svojih izkušnjah z zdravilom, ki ga jemlje. Če sem ugotovil, da je zdravilo učinkovito in ga bolnik dobro prenaša, drugega zdravila nisem ponujal, razen, če sem bil prepričan, da ima ponujeno zdravilo resnično nekaj prednosti pred zdravilom, ki ga jemlje.
Verjetno veste, da obe zdravili proizvaja isto podjetje. Po informacijah s katerimi razpolagam je Bioprexanil prišel na trg za Prexanilom in sicer potem, ko so nekoliko obogatili tableto Prexanila s snovmi, ki povečajo trajanje njegovega delovanja, vsrkavanje v telo in delovanja na žilno steno. S tem je tableta Prexanila postala malo drugačna, ne po neposrednem znižanju tlaka pač pa po drugačnih, ugodnih vplivih.Verjetno je vaša zdravnica informirana o prednostih Bioprexanila v primerjavi s Prexanilom in vam želi še več pomagati za obvladanje krvnega tlaka in za še bolj ugodno delovanje zdravila na vse žilje telesa in na srčno mišico.
Hvala za odgovor.
Kaj pa stranski učinek pri Bioprexanilu (npr. infarkt, res da v izjemnih primerih), ki pa kot se spomnin v navodilih za uporabo pri Prexanilu ni bil napisan?
Sedaj me je kar malo groza vzeti neko novo zdravilo, kjer piše, da je možen tudi takšen zaplet. Je morda kaj takšnega bilo možno tudi pri Prexanilu, ampak da ni bilo napisano v navodilih za uporabo?
A se stranski učinki ponavadi pojavijo samo na začetku jemanja nekega zdravila ali je možno to kadarkoli?
Še enkrat hvala in lep pozdrav.
Pozdravljeni
Sem poizkusil nekaj tednov brez jemanja tablet za znižanje pritiska (Prexanil 1/2). Nekaj časa je kazalo OK, toda nato so se začele kazati prve težave od čudnega glavobola, celo telo je bilo utrujeno in na splošno mnogo slabše počutje kot prej. Zato sem šel do zdravnice, da mi zmeri tlak, ker domačemu merilniku nisem več zaupal. In res pri zdravnici 160/110, doma pa 130/80. Napotila me je na Holter, kjer čakam na rezultate meritev. Pred dnevi sem zaradi slabšega splošnega počutja tudi začel nazaj jesti tablete za pritisk in sicer nove Bioprexanil (1 tableta). Toda po cca. tednu dni jemanja, se zadeva okoli pritiska še vedno ni znormalizirala, še vedno so prisotni podobni glavoboli kot prej in tudi počutje ni najboljše. Imam pa tudi občutek rahle slabosti.
Zanima me vaše mnenje, glede na to, da skoraj tri tedne nisem jemal tablet za pritisk (Prexanil) in da sem sedaj začel nazaj jemati druge (Bioprexanil) z večjo dozo, ali je sedaj potreben nek čas, da se telo navadi na nove tablete in da le-te “primejo” in mi ponovno znižajo pritisk na raven kot je bil prej ter da ni več glavobola in slabega počutja?
Bi bilo potrebno razmisliti o menjavi tablet, tudi zaradi občutka slabosti ali je potreben le čas?
Spoštovani želela bi vedeti ali se stranski učinki glede jemanja prexanila pojavijo takoj na začetku jemanja?Zelo neprijetno se počutim ob pomisleku,da bi po več tednih jemanja kar na vsem lepem kje omedlela v kakšni trgovini ali cesti in podobno.Imam 40 let in so mi na 24 urnem merjenju ugotovili povišan tlak,kar me je malo presenetilo sedaj me pa zanima ali ga bom morala jesti celo življenje in ali bo to dolgotrajno škodilo jetram saj so se mi videla na uz nekoliko svetlejša zdravnica je v oklepaju napisala verjetna steatoza.Ali se merilec tlaka lahko zmoti?Mislim na tiste meritve,ki ti jih nastavijo zdravniki v bolnišnici?
Vsebina dopisa mi je nekoliko nejasna. Zakaj se bojite, da boste padli v nezavest? Verjetno so vam zdravniki predpisali zdravilo za znižanje krvnega tlaka ker so prepričani, da ga potrebujete za zdravljenje ugotovljene bolezni. Ker zdravila za znižanje tlaka, delujejo 1 – 2 dni, jih morajo bolniki jemati redno, da se izognejo porastom tlaka, kar zmanjša učinek zdravljenja.
Vsa zdravila lahko imajo stranske učinke. Zato bolnike opozarjamo na tako možnost in zdravilo po potrebi zamenjamo. Merilci tlaka kažejo pravilne vrednosti. pomembna je tehnična predpriprava. Zaradi navedbe, da je zdravnica ugotovila steatozo jeter priporočam posvet pri gastroenterologu.
Bioprexanil in Prexanil sta antihipertenzivni zdravili, ki vsebujeta enako zdravilo ( perindopril zaviralec angiotenzinske konvertaze) razlikujeta se pa glede vsebine zdravila v posamezni tableti in postopka priprave zdravila. Obe zdravili imata zelo podobne stranske učinke (kašelj, zaprtje, suha usta, astenija, itd.). V prospektih priloženih zdraviloma, so navedeni zelo podobni stranski učinki. Morda je “astenija” pri bioprexanilu bolj pogosta in bolj izražena. Srečno.