Preveč plodovnice
Pozdravljeni, noseča sem 25 tednov. Na pregledu pri gin.pred 3 tedni je bilo vse ok. Včeraj sem bila na samoplačniškem pregledu, ker otroka zadnji teden čutim zelo malo in ker imam zelo velik trebuh. Vsi mislijo da bom kmalu rodila. Gin.je ugotovil, da imam preveč plodovne vode, zmeren polihidramij. Razdalja od kosti do vrha je 31 cm. Imam nosečniško sladkorno in sem na dieti. Včasih se tudi malo pregrešim. Na uz je bil viden želodček.
Zanima me, če me mora vse to skrbeti in ali je lahko do tega prišlo ker se včasih pregrešim in pojem kaj sladkega in če je možno da se količina plodovne vode zmanjša? Skrbi me, da bi bilo z otrokom kaj narobe? Naj povem, da imam večji trebuh že od začetka nosečnosti.
Zanima me tudi, ali bi gin.pred tremi tedni opazila, da imam preveč plodovnice, ali je možno, da se je tolko nabralo v tem času?
Hvala za vaš odgovor
Spoštovani,
težko presodim, koliko je za povečano količino plodovnice odgovorna presnovna motnja (diabetes), koliko morebiti vaši grehi s prehrano in koliko gre na račun dejstva, da je tudi sicer v tem času nosečnosti relativno največ plodovnice glede na velikost ploda. Vsekakor se velja ob NSB dosledno držati navodil glede prehrane, si redno meriti KS po hrani in na tešče, da se vsaj na tem torišču ne izgublja priložnosti izboljšati stanje ploda, kolikor je le mogoče. Tudi bo doslednem upoštevanju navodil se namreč včasih pri NSB lahko kljub vsemu razvijajo spremembe, ki jih sicer pričakujemo ob slabo vodeni bolezni.
Pozdravljeni,
tudi pri meni so ugotovili preveč plodovnice. Noseča sem 36.tednov. Trojne meritve so pokazale AFI 25 in otrok je večji za dva tedna (3400-3500g). Sprejeli so me v porodnišnico, da so naredili preiskave. Sladkorno so izključili. Prav tako so pri otroku dobro pretočne prebavne poti. Na UZ se je videlo požiranje. CTG otroka je bil vedno dober. V ponedeljek grem ponovno na pregled, če se plodovnica še poveča me bodo spet sprejeli nazaj na oddelek.
Zanima me ali lahko sama vplivam na količinonplodovnice, glede na to da nimam diabetesa?
Prav tako me zanima drugo mnenje zdravnika, vaše mnenje – kaj v takem primeru naredite? Sprožitev poroda, punkcija plodovnice, ali pustite …? Lahko tako visoka plodovnica vpliva na otroka?
Spoštovani,
povečana količina plodovnice je zgolj simptom, da plod bodisi tvori več plodovnice ali pa je manj presnovi s požiranjem oziroma da je ravnotežje med obema procesoma porušeno. Najpogostejši razlog za tovrstno porušenje ravnotežja je motnja v presnovi glukoze pri nosečnici, ni pa edina. Obstaja tudi začasni “diabetes insipidus” pri plodu(to nima nobene zveze s sladkorno boleznijo). To je motnja v zadrževanju vode v telesu in je problem pospešeno uriniranje ploda, ki pa poteka benigno (nenevarno). Ampak, glede na to, da je vaš plod tudi precej večji kot bi pričakovali v tem času, bi vseeno bil pripravljen na to, da bo otrok po rojstvu morebiti imel znake diabetičnega otroka tudi, če vam diabetesa s testi niso mogli dokazati. Kaj bodo ukrenili pri vas sicer težko napovem, ampak ena od možnosti terapije je pred 38. tednom tudi amniodrenaža, torej invazivno odvajanje plodovnice iz maternice preko igle. S tem se zlasti podaljša nosečnost, ki bi se sicer zaradi preraztegnjenosti maternice lahko končala prej, kar pa plodu ne bi koristilo.
Spoštovani,
noseča sem 36+0, prva nosečnost IVF-ICSI. Ker zadnji dan nisem čutila gibanja dojenčka, sem obiskala porodnišnico. Opravili so ctg (bp) in uz, ki je pokazal preveliko količino plodovnice. Zdravnica ni povedala, koliko je plodovnice, so mi pa vzeli kri, da bi ugotovili, če gre za infekcijo. Diabetesa, ki sem ga našla v vaših odgovorih, ni omenila. (V 26 tednu sem opravila OGTT 75mg test. Na tešče je bila vrednost sladkorja 3.9 mmol/L, po 1 uri 6.9, po 2 urah pa še samo 3.1, zato so me poslali k internistu, ki je ocenil, da ne gre za nobeno težavo in svetoval redne obroke na vsaki 2h.)
Do pdp so še 4 tedni, vmes pregledov nimam (tujina). Vse, kar so mi danes v bolnišnici povedali, je, da naj pokličem rešilca, če mi odteče voda, žal pa sem na tem forumu prebrala tudi druge možne posledice in vzroke za preveliko količino plodovnice in sem precej v skrbeh. Kolikšna je verjetnost, da je s plodom nekaj resno narobe in da bi tudi pri porodu/po porodu prišlo do komplikacij?
Hvala.
Spoštovani,
bojim se, da pristop z verjetnostjo, da je kaj narobe, ni pravi. Sama količina plodovnice ni problematična, razen, v primeru, da se porod začne z razpokom ovojev, ker plod v takšnih pogojih pogosto ni fiksiran in se lahko še prosto giblje, obrača ipd., to pa lahko vodi v situacijo, da ob razpoku ovojev po naključju ni v glavični vstavi ali da ob odtekanju plodovnice ob vodilnem plodovem deli zdrkne in/ali izpade popkovina. Če je plod morfološko normalen in plodovnico normalno požira, potem zaradi več plodovnice posebne dodatne preiskave niso posebej smiselne. Diabetesa glede na opravljene teste in če plod ni res ogromen, skoraj zanesljivo nimate, ob odsotnih drugih znakih pa gre najverjetneje zgolj za povečano tvorbo plodovnice skozi plodova sečila (kak prehoden diabetes insipidus), ki ni problematičen.
Hvala za odgovor.
Bi bila zaradi možnih zapletov pri porodu smiselna infuzija železa? Zaradi anemije pred leti namreč redno obiskujem hematologa (in jemljem železo), ki je pred mesecem predlagal infuzijo železa, da ga bom imela dovolj tudi v prvih tednih po porodu. Osebnemu ginekologu se takrat to ni zdelo smiselno, zato sem infuzijo zavrnila, v bolnišnici pa sem zdaj pozabila vprašati za mnenje – morda diagnoza preveč plodovnice to spremeni in bi vseeno infuzija imela smisel?
Rezultati pred mesecem dni:
Hb 11.1 g/dl (13-16)
Ht 32.6 % (38-45)
MCV 101 fl (80-100)
Fe 105 ug/dl (60-180)
Feritin 22.1 ng/ml (10-120)
v bistvu imate tako rdečo krvno sliko kot železa znotraj normalnih vrednosti za nosečnico, torej železo ni potrebno, vsaj ne v infuziji, lahko pa v tabletah.
Hvala za odgovore. Izvidi po ugotovljeni preveliki količini plodovnice so na žalost potrdili parvovirus b19 (IgG in IgM pozitivna). Odločili so se, da naredim še PCR test, ki mu bo sledil ultrazvok čez slab teden. Razen bolečin v sklepih rok nimam drugih težav, a si ne morem pomagati, da me ne bi skrbelo, kaj to pomeni za otroka.
Spoštovani,
če obstaja resen sum na svežo okužbo s parvoirusom B19, bi bilo smiselno čim prej opraviti UZ z meritvami pretokov skozi plodove možgane, saj je glavni problem po okužbi s parvoviroza ploda depresija kostnega mozga in posledično lahko huda anemija pri plodu. Če so pretoki skozi ACM (srednja možganska arterija) pospešeni preko določene mere se bo namreč treba hitro odločiti bodisi za rojstvo otroka in transfuzijo krvi po rojstvu ali pa za intrauterino transfuzijo plodu.
če imate prisotne že IgG, je od infekcije verjetno že vsaj 3 do 4 tedne ali dalj, v 5 do 6 tednih pa se lahko že pojavijo znaki anemije pri plodu. Kaj vse so pa v petek preverili? Če so bili takrat preverjeni tudi pretoki skozi ACM, potem lahko zadeva počaka do ponedeljka, v kolikor takrat ACM niso preverili, pa stanja pretokov ne poznamo in bi ta specifični del pregleda bilo smiselno opraviti čim prej.
Kam ste se pa naročili? Žal vsi, ki opravljajo UZ preglede ne obvladajo vseh možnih prijemov in merjenje pretokov skozi ACM v glavnem obvladajo kolegi, ki sicer delajo v terciarni dejavnosti in le redki zasebniki.
spoštovani,
žal v ta namen ni uporaben PI in RI ampak absolutna hitrost pretokov v cm/sek.
Zato sem vprašal, kam ste se naročili za UZ pregled…