prepovedana hrana
Pozdravljene. Prosim za vašo pomoč.
Sem čisto na začetku nosečnosti 1 mesec in nekaj dni. Ker imam ginekologa šele drug teden, vas prosim za osnovne napotke kaj smem jesti in kaj ne?
Vem, da je prepovedan tatarski biftek, suhomesnati izdelki (so to suhe salame in tudi pršut?), kaj pa jajce, sladoled, ribe, hrenovke, posebna salama,kitajska kuhinja?
Katero sadje ali zelenjavo mi odsvetujete?
Hvala za enkrat.
Draga teja, tako kot ti je že svetovala, oziroma povedala, kako je počela ona, D…tudi jaz sem jedla vse, kar mi je dišalo…hahaha, verjetno sem se zaradi tega tudi malo več zredila kot je to določeno v strogih strokovnih okvirih. Pa se zaradi tega nisem prav nič sekirala, jaz sem se počutila odlično, kaj druga me pa tudi ni zanimalo…lepo nosečnosti ti želim in dober tek
Ne jej kakšnih napol surovih jajc, domače majoneze, suhe salame in pršute zeeeeloooo malo, toliko da si privežeš dušo, kakšnega premalo pečenega piščanca ali morda le pregretega od prejšnjega dne, moraš ga kar dobro prepeči, dobro pa je veliko tune, če ti diši, suhe marelice, sploh suho sadje, ker ugodno vpliva na prebavo, veliko vode in sploh tekočine. Aja, ko je ravno sezona, tudi krvavice niso ravno na seznamu zaželene hrane med nosečnostjo, sicer pa kar ti paše v zmernih količinah.
Lepo nosečnost ti želim, jaz sem že na koncu(37.teden).
Teja
Živjo Teja! Najprej čestitam! Kar se tiče prehrane – a ješ folne tablete npr. FOLIC ALI TIFOL.? To je že pred začetkom nosečnosti in potem do 3. meseca zelo priporočljivo. Jaz sem jih jedla še po 3. mesecu. Jajca so kritična, ampak če so sveža in dovolj kuhana bi po moje šlo. Sicer sem pazila samo, da je vse dovolj kuhano -še posebej pri mesu- nič na pol, še krvavo itd.Od svojega gin. sem dobila napotke: jejte vse kar vam paše, veliko vitamina e (zaradi kože-strije ipd.), pa vlaknin zaradi prebave, prepovedani so TOPLJENI SIRČKI, izogibajte se pijači s CO2, ena-dve skodelici kave na dan pa kar gre.
Sama boš videla, kaj ti paše od sadja in drugo. Jaz npr. nisem mogla spravit v sebe nič od agrumov, sadnih sokov, orehov itd zaradi težav z “zgago”!
Drugače pa pravijo, jej za dva -ampak NE KOLIČINSKO(hihihi, sem se zredila 30 kg – nikar po mojih stopinjah!!!, čeprav sem jih že spravla dol), VENDAR VITAMINSKO!
Malo za hec: pravijo da moraš pojesti vse kar si zaželiš, če ne dobi otrok piko – naš ima samo 2 pikici, verjetno od ene kremšnite, ki je ostala ob cca 2 zjutraj kar v slaščičarni , pa od ene pice tudi ob cca 2,30 (seveda zjutraj), drugo sem pa vse požrla.
A imaš revijo MAMA? Malo pobrskaj nazaj, se mi zdi da je blo govora o prehrani v nosečnosti!
Velko užitkov v pričakovanju!
Nuša
Zdravo,
ni prepovedane hrane, je pa samo manj priporočljiva, ni treba ravno pretiravat, tudi sicer omenjena hrana ni zdrava, odvisno je od tvojih življenjskih navad, v nosečnosti odsvetujejo slabo pečeno meso, jedi s surovim jajcem, kakšnih školjk, gob, sicer pa je celo morje drugih stvari ki jih lahko neomejeno ješ.
Ja, vse res tako piše kot pravite punce, ampak jaz se tudi tatarcu nisem mogla upreti, pa tiramisuju tudi ne (vsebuje surova jajca in moskarpone) no pa mi ni nič hudega razen kakšna kilca več… ne saj ne priporočam surovega mesa, jajc in sirov, ampak jaz sem jedla vse te izdelke iz domačega mesa in jajc (Od tašče, ki se ukvarja z bio-kmetijo)…tako malo je le potrebno paziti…no pa meni škodijo suhomesnati izdelki zaradi soli, ker veliko zatekam. Zaradi zgage pijem pa Radensko in mi pomaga, čeprav vsebuje CO2.
Drugo hrano pa vso jem, sem namreč v 27 tednu…
Zredila pa sem se 5kg, sem pa že od prej bolj “okrogla” zato bi morala še bolj paziti…….pa ne gre…
Spoštovane!
Tudi sama bom prvilč mamica. Sem v 11 tednu in zaenkrat, razen utrujenosti, rahle vročine, stalnega občutka slabosti in “zaspanega” črevesnega trakta (in kar je s tem povezano), nimam nekih posebnih težav. Res pa je, da moram zelo truditi, da pijem dovolj tekočine. Ker mi marsikaj povzroča še večji občutek slabosti, tudi voda, bi poskusila še s čaji. Pred nosečnostjo sem najraje pila različne čaje od Tekanne. Zanima pa me, kje lahko dobim spisek zelišč, ki jih nosečnica SME oz. NE SME nikakor uživati. Oz. katera zelišča se svetujejo in katera odsvetujejo v času nosečnosti. Enako me zanima še za sadje.
Hvala!
Vladka