Prenos okužbe
Pozdravljeni
zdravnica (infektolog) mi je povedala se genitalni HPV prenaša lahko tudi preko sedenja na mokrih deskah, ali se po tej logiki lahko dobi tudi npr v savni kjer so vecinoma vsi nagi in so lesene klopi (,,deske,,) pac mokre/vlazne pred tem pa je kdo sedel nag na njih oz. si mogoče ni dal brisače spodaj (verjeli ali ne ljudje kolikor sem videvala to redko počnejo in so večinoma popolnoma nagi brez brisače pod ritjo kjer sedijo). Torej ali je potem na ta način HPV ali celo kakšna drga SPB mogoča za prenos ? Me pa najbolj zanima glede HPV.
Tudi na morju kjer so ob obali oz. plaži lesene klopce in se nekateri vsedejo gor nagi oz spodaj brez itd. ? Potem je prenos tudi tam mogoč ?
Prosim za razjasnitev teh zadev da vem na kaj pazit.
Morje117, 17.07.2026 ob 22:52
Pozdravljeni
zdravnica (infektolog) mi je povedala se genitalni HPV prenaša lahko tudi preko sedenja na mokrih deskah, ali se po tej logiki lahko dobi tudi npr v savni kjer so vecinoma vsi nagi in so lesene klopi (,,deske,,) pac mokre/vlazne pred tem pa je kdo sedel nag na njih oz. si mogoče ni dal brisače spodaj (verjeli ali ne ljudje kolikor sem videvala to redko počnejo in so večinoma popolnoma nagi brez brisače pod ritjo kjer sedijo). Torej ali je potem na ta način HPV ali celo kakšna drga SPB mogoča za prenos ? Me pa najbolj zanima glede HPV.
Tudi na morju kjer so ob obali oz. plaži lesene klopce in se nekateri vsedejo gor nagi oz spodaj brez itd. ? Potem je prenos tudi tam mogoč ?
Prosim za razjasnitev teh zadev da vem na kaj pazit.
Različne HPV so dokazali na različnih površinah, tudi na klopeh v savnah, na straniščnih deskah ipd. Na vseh teh površinah lahko ostanejo dolgo časa ter je tako teoretično možna okužba s sedenjem na takih površinah. Ker pa je za vnos virus v telo potrebna tudi mikrotravma kože ali sluznice ter dovolj velika prisotnost HPV, je možnost za prenos izjemno majhna. Mislim, da še ni bil nikoli dokazan prenos HPV v savni in je tveganje bolj teoretično kot dejansko.
Preventiva je vsekakor higiena in zaščite z oblačili, brisačami ipd, najboljša preventiva pa je cepljenje. Najučinkovitejši in najpomembnejši način za prenos virus so spolni stiki.
srečno, N