Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Prenizka teža in gin težave

Prenizka teža in gin težave

Spoštovani,

Stara sem 20 let, visoka 158 cm in težka 41 kg.

Zelo si želim zanositi vendar nikakor ne dobivam ovulacije, ginekolog pravi da je to zato ker sem presuha oz. zaradi prenizke telesne teže. Za redne cikle jemljem Utrogestan vaginalno in od kar ga jemljem so menstruacije spet redne vendar ovulacij pa ni nikjer na vidiku, jajčniki pa so na VUZ polni foliklov ki se ne izločijo, gin pravi da PCOS nimam.

Tudi sama si zeloooo želim da bi se zredila vendar mi res nikakor ne gre pa imam normalen apetit in jem vso raznoliko hrano, imam 4 obroke na dan ampak enostavno takoj ko jem grem v naslednjih parih urah (1-2 uri po obroku) takoj na wc in se hrana pač ne prijeme ampak se izloči z veliko potrebo. Sem se naročila tudi k osebni zdravnici na pregled naslednji teden da pridobim še njeno mnenje zakaj se ne morem zredit. V preteklosti sem imela predpisan tudi Pro Sure ampak neke velike razlike ni bilo.

Najlepše Vas prosim za Vaše mnenje in pomoč.

Pripeti sem vam želela še laboratorijske preiskave vendar mi forum tega ne omogoča, ker je sporočilo potem predolgo. Vam jih pošljem naknadno v novem sporočilu ko mi odobrite objavo.

Še enkrat v naprej hvala.

Odgovor na objavo uporabnika
Marija951, 01.07.2026 ob 17:31

Spoštovani,

Stara sem 20 let, visoka 158 cm in težka 41 kg.

Zelo si želim zanositi vendar nikakor ne dobivam ovulacije, ginekolog pravi da je to zato ker sem presuha oz. zaradi prenizke telesne teže. Za redne cikle jemljem Utrogestan vaginalno in od kar ga jemljem so menstruacije spet redne vendar ovulacij pa ni nikjer na vidiku, jajčniki pa so na VUZ polni foliklov ki se ne izločijo, gin pravi da PCOS nimam.

Tudi sama si zeloooo želim da bi se zredila vendar mi res nikakor ne gre pa imam normalen apetit in jem vso raznoliko hrano, imam 4 obroke na dan ampak enostavno takoj ko jem grem v naslednjih parih urah (1-2 uri po obroku) takoj na wc in se hrana pač ne prijeme ampak se izloči z veliko potrebo. Sem se naročila tudi k osebni zdravnici na pregled naslednji teden da pridobim še njeno mnenje zakaj se ne morem zredit. V preteklosti sem imela predpisan tudi Pro Sure ampak neke velike razlike ni bilo.

Najlepše Vas prosim za Vaše mnenje in pomoč.

Pripeti sem vam želela še laboratorijske preiskave vendar mi forum tega ne omogoča, ker je sporočilo potem predolgo. Vam jih pošljem naknadno v novem sporočilu ko mi odobrite objavo.

Še enkrat v naprej hvala.

Vaš ITM je res nizek (16,4) in je lahko razlog za težave pri zanositvi. Obisk pri os zdr je zelo na mestu, verjetno bi bil smiseln tudi pri gastroenterologu. V lab pa je potrebno preveriti hemogram, feritin, TSH, prolaktin. Če ne boste zanosili v roku enega leta rednih odnosov, pa tudi spermiogram, vaše hormone, Uz maternice, prehodnost jajcevodov.

Veliko foliklov imate zato, ker ste stari 20 let in to je vaša velika prednost. Pravi čas ste se odločili za nosečnost in prepričana sem, da boste imeli toliko otrok, kot si jih želite. Je pa treba prej res opraviti preiskave in se odločati na podlagi rezultatov. Ne pozabite na redne spolne odnose na 2 dni, kljub temu, da ovulacije ne zaznate.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze