Prenessa, Lacidipin
Spoštovani!
Imel bi dve vprašanji, upam, da imate toliko časa.
Star sem 30 let in sem se zelo zredil zaradi hidrokortizona, ki ga jemljem zaradi insuficience suprarenalke. Še vedno ugotavljamo kakšna je primerna doza zame. S pridobljeno težo ali pa kot stranski učinek steroida je moj krvni tlak čist iztiril. Pristal sem na Prenessa 8 mg. Kljub temu krvni tlak še ni bil urejen. Bil je 140/95. Zato mi je osebna zdravnica predpisala dodatno še Lacidipin Teva 2 mg. Zdaj to jemljem en teden in imam pritisk 110/55. Čist prenizko. Zato sem se odločil, da grem na 4 mg Prenesse in če bo še nizek, čist ukinem Prenesso in bom samo na Licidipinu, saj je zame zgleda da bolj učinkovit. Se vam zdi to primerno in pa kako počasi je treba ukinjati Prenesso??
Drugo vprašanje pa je za mojo mamo. Stara je 54, vitka, aktivna in tudi ona je imela zdaj merjenje 24 urnega krvnega tlaka. Povprečen je bil 155/100 (najvišji 201/110). Tudi njena terapija je Lacidipin 2 mg. Prijateljica farmacevtka ji je svetovala, naj preventivno vzame vsak teden en Aspirin 500 mg. Ampak meni se to zdi ob takem pritisku nevarno! Je že res, da mogoče zmanjša možnost za infarkt, ampak a ni s takim tlakom in aspirinom večja verjetnost za možgansko krvavitev?
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Moje mnenje vam ne bo všeč, a mislim, da ta zdravila niso primerna, da si jih odmerjate ali ukinjate sami, torej merite krvni tlak, zapisujte vrednosti in z blokcem k vašemu zdravniku, pase bosta dogovorila, kaj storiti z zdravili. Prav tako aspirin ni primeren za jemanje kar na pamet in o upravičenosti oz tehtnosti jemanja ni možno sklepati na zgolj podlagi vrednosti krvnega tlaka. Predlagam, da vaša mama najprej uredi krvni tlak (skupaj z osebnim zdravnikom), on bo lahko ocenil potrebo po aspirinu, oz če korist odtehta tveganje, tudi če bi ga vaša mama res potrebovala, dvomim, da bo odmerjanje 500 mg 1x tedensko, saj se ga praviloma ne jemlje tako.
Lep pozdrav