Prehrana pri hemeroidih
Lepo pozdravljeni!
Stara sem 25 let in pred petimi meseci sem prvič rodila. Dva tedna po porodu so se mi prvič v življenju pojavili hemeroidi. Bilo je tako hudo, da še osem ur nisem mogla sedeti in sem stoje dojila. Pomagali niso ne Faktu mast, ne Modolex mazilo, ne svečke, tako da se te nadloge še do danes nisem rešila. Sicer zdaj boli malo manj, sem pa začela krvaveti. Naj povem, da popijem 3-4 litre navadne vode na dan in veliko sadja, predvsem jabolkov.
Prosim Vas, svetujte mi, kaj bi bilo najbolje da jem, oz. da mi napišete, katera živila zapirajo (na blato grem vsak drugi dan). Kako je z mlekom in mlečnimi izdelki?
Za Vaš odgovor se Vam že v naprej iskreno zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!
Spoštovani!
Mleko in zlasti mlečni izdelki prispevajo k tršemu blatu. Ker zaradi dojenja pazite na prehrano najbr uživate manj presne zelenjave in stročnic, ker napenjajo. Vsekakor enostaven formule, ki bi veljala za vse ni in zato morate sami poskušati različno hrano, da bi prišli do pravega jedilnika.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljena,
tudi sama imam te tezave, sicer sem v 28 tednu nosecnosti in dobila sem nasvet, da vsem ki imajo hemeroide skoduje alkohol (tudi kozarcek obcasno) in kisle vlozene stvari. Na solati pa se odsvetuje vinski kis, lahko v manjsih kolicinah domac jabolcni kis, se najbolje pa je limona.
Ingverjev caj, čaj od kopriv, to je baje zelo priporocljivo.
Ce bo kaj pomagalo.
Sama se nimam rezultatov. Kar se tice prehrane ze tako uzivam ves cas, s caji pa bom poskusila ze jutri, ko jih kupim v bio trgovini.
Veliko uspehov.
Ker se ukvarjam s prehrano, vam bo verjetno moj nasvet koristil. Najprej naj povem, da pijete preveč in telo abosultno obremenjujete z vodo.Tudi 4 litre tekočine na dan, zakaj pa to počnete? Sploh, ker to izvjate konstantno in ne zaradi nekega cilja (postenje, razstrupljanje). Menim, da zaradi obremenjenosti s tekočino ‘spirate’ dragocene snovi iz organizma, predvsem vitamin B, katerega bi vam priporočala, da ga pričnete jemati, da ohanjate zdravo želodčno sluznico, ki bo izločala potrebno želodčno kislino. Verjetno je voda osrednji problem, ker se blato težje veže (sklepam)… Pijte manj! Poskusite, da hrano pokapljate s svežim olivnim oljem, ki bo delovalo kot ‘vezivo’.
Prebavo imate slabo, saj je blato potrebno odvajati vsak dan. Zato je klasičen nasvet manj presne hrane, ker prihaja v črevesju do vrenja z neprebavljenimi ostanki. No, jaz bi poleg kuhane hrane, vnašala tudi sveža živila.
Pravijo, da je vzrok za hemeroide vselej napačna prehrana. Pa vendar, kaj jesti, da bo bolje?
Vsekakor naravna živila, sadje in zelenjavo, ki sta polna vlaknin. Vlaknine bodo poskrbele, da se hrana skozi črevesje pomika hitrje in bodo ‘zbudile’ lenobno črevesje. Jejte (v normalnih količinah in raznoliko) avokado, ananas, jabolk,a hruške, jagode, datlje, fige, kivi, brsjve, grozdje, slive. Od zelenjave pa vse vrste zelja, ohrovt, repa, korenje, por, špinača, jajčevci, blitva, brokoli. Ker je težko jesti samo to (v koliko niste presnojedka), se poslužujte polnovrednih stročnic (soja) in kakšne dobre ajdove in prosene kaše, krompirja ( ne preveč). Po mojih izkušnjah se bolje prebavi pečen kot kuhan ali pire!, jejte tofu in ničesar, kar je pekoče. Torej brez začimb, alkohola, kisa. Morda veste, katera krvna skupina ste?
Bodite pozorni, da v telo vnesete vsak dan zadosti vitamina C, ki je balzam za občutljive vene, kar jih vi imate.
Prav tako je lahko vzrok v pomanjkanju aktivnosti. Hemeroidi lahko nastanejo zaradi vzroka, ki je zmanjšan pretok krvi v trebuhu zaradi dolgega sedenja. Pri vas bo najbrž razlog tudi to, zato uvedite razgibanje in gimnastične vaje. Dobro dene tudi kopel, v katero dodate olje čajevca. Samo še opomba, da je vestna higiena pri tej težavi še bolj izražena.
Če ste v fazi izčrpanosti zaradi napenjanja, vam primanjkuje železa, ki ga lahko nadomestite z dodatkom ali pričnete z uživanjem reishija, ki ima ravno najbolj izrazito učinkovanje na pospešeno prebavo, sicer pa vsebuje vsa hranila za dober imunski sistem.(vir David Wolfe)
Za prebavo je odlična zeljnica (kislo zelje) in probiotične (mlečno kislinske) bakterije. Poznam tudi recept, ki je sicer za ‘hitro hujšanje’. Uživa se polnozrnat kruh z olivnim oljem.
Srečno&Aktivno!
Natalija