Pregled pred zanositvijo
Lepo pozdravljeni!
Sem gledala po forumu in nisem zasledila nobenega takega odgovora. S fantom sva se odločila v bližnji prihodnosti za družino in me zanima če je potrebno iti prej na pregled k ginekologu. Predvsem me zanima zato ker je moja mami imela probleme s RH jem in je dobila potem inekcijo. Rada bi to ugotovila prej ali imava s fantom isti problem. Hvala lepa za odgovor!
LP
Draga Patricija,
za ugotavljanje krvne skupine in ustrezno ukrepanje je časa dovolj v nosečnosti in ni potrebno nič prej. Negativen Rh faktor namreč lahko povzroči “težave” šele po splavu ali po krvavitvah v nosečnosti ali po porodu. V takem primeru mora nosečnica dobiti posebno injekcijo protiteles proti Rh faktorju. Torej…..vi lepo pričnite jesti folno kislino (priporočamo vsaki ženski, ki načrtuje nosečnost) ter se okrog 8.-10. tedna nosečnost 1. oglasite pri ginekologu, če pa do zdaj še niste nikoli bili pri ginekologu, pa velja pred načrtovanjem nosečnosti opraviti vsaj bris PAP z materničnega vratu ter “malo pokramljati” z ginekologom o načrtovanju nosečnosti.
Pred letom dni sem bila operirana zaradi dermoidne ciste. Poleg tega se mi pojavljajo tudi funkcionalne ciste. Ker želim zanositi, sem prenehala jemati KT, sedaj pa tudi mene zanima, če bi morala na pregled k ginekologinji pred zanositvijo glede na zgoraj navedene težave. (zadnji pregled sem opravila januarja-bris in pregled z ultrazvokom)
Lep pozdrav in hvala za odgovor!