predležeča posteljica
Spoštovani, želela bi razjasniti pojme: ali je t.i. predležeča posteljica posteljica, ki sega do MU (ali čez MU). Jaz sem imela na pregledu v 16.tednu posteljico (spredaj) čez ustje (in sem tudi krvavela v 11. in 13. tednu, ampak potem je bilo bp), na pregledu v 20. tednu pa se je na UZ videlo, da posteljica sega do MU. Kaj od tega je predležeča posteljica in ali posteljica, ki sega do MU, še lahko predstavlja nevarnost, imenovano placenta previa? Hvala za vaše strokovno mnenje.
placenta previja obstaja v 4 stopnjah:
– popolna ali kompletna PP, je centralno naraščena preko MU
– delna ali parcialna, če le z delčkom sega preko MU
– robna ali marginalna, če sega do MU
– nizek sedež, če sega manj kot 4 cm od MU
popolna in delna onemogočata naravni porod in zahtevata CR, če sta prisotni v času poroda, robna in nizek sedež pa omogočata naravni porod, če pri tem ne pride do močnejše krvavitve. Pogoj pa je vedno aktuialna prisotnost, torej stanje pred 28. tednom ni pomembno!
Ali se lahko, glede na to, da je bila v 20. tednu na UZ vidna posteljica do ustja (in ne več čez kot prej, v 16.t) – vmes g. ni opravila nobenega dodatnega UZ pregleda – zdaj pa sem v 27 t., ukvarjam z zmerno športno dejavnostjo (rolanje do 10 km/dan počasi in dvigovanje 5kg uteži za roke-pri tej vaji ne napenjam trebušnih mišic)? Naj povem, da sem se do 11. tedna, ko se je pojavila 1. krvavitev, razmeroma veliko ukvarjala s športom (rekreativni tek do 5 km, smučanje, vaje z utežmi za roke – 100/dan, sklece – 100/dan in trebušnjaki 200/dan), potem sem povsem prenehala za 2 meseca, zdaj hodim na sprehode in me zanima, če lahko tudi rolam in doma telovadim, ali naj raje počakam do nasl. UZ pregleda, ki bo v 29. t.?
Morda še povsem laično ?, in sicer, ali je možno, da se mi je zaradi omenjenih šp. dejavnosti v zač. nosečnosti pojavila krvavitev zaradi posteljice, ki je segala čez MU, ali je položaj posteljice povsem neodvisen od tega, kaj sem počela v prvih 11 tednih? Na srečo je otroček v redu in želela bi, da tako tudi ostane, vendar pa pogrešam gibanje in ne bi bila rada povsem brez kondicije na porodu. Kaj mi svetujete? Hvala!!
Spoštovani,
položaj posteljice je vsekakor neodvisen od vaše aktivnosti, ne pa tudi možnost odstopanja od podlage. MU namreč ni najprimernejpe mesto za posteljico tudi sicer in od tam raje odstopi kot od primernejšega mesta. Normalne aktivnosti sicer ne povzročajo odstopanja s krvavitvami, intenzivnejše in ekstremne pa. Če je posteljica samo nizko in ne sega več v področje MU (> 4 cm od ustja), potem so dovoljene vse aktivnosti, vkolikor ne, pa odsvetujem. Ne glede na vse pa odsvetujem rolanje, ker vam pri tem nihče ne more zagotoviti, da ne boste padli in se poškodovali ali da vas zagotovo ne bo doletela nsreča v prometu, ki je že na splošno vse prej kot varen. Telovadba doma in v nadzorovanih okoliščinah pa ni prepovedana.
Pozdravljeni,
sem v 38t nosečnosti, otrok je pravilno obrnjen, MV skrajšan in bi bilo vse Ok, če ne bi posteljica prekrivala porodni kanal. Zanima me, kaj lahko pričakujem. Še ta teden bom imela kontrolo v porodnišnici – naročena sem na CTG in pregled pri dežurnemu g., zjutraj na tešče, kaj to pomeni, da lahko pričakujem CR?
Hvala vnaprej za odgovor,
lp
Tasha
hm…če posteljica prekriva notranji del maternuičnega vratu, potem ni druge možnosti kot porod s CR.
Pozdravljeni!
Stara sem 30 let, drugič noseča, trenutna gestacija 21 tednov. V prvi nosečnosti je bilo ugotovljeno, da je maternični vrat nagnjen v levo stran. Pri 37. tednih sem bila zaradi blage krvavitve do poroda hospitalizirana. Porod prvega otroka je bil vaginalen, začel se je z odtekom plodovnice, ki je bila temo zelene barve, pred porodom se je začela visoka vročina (do 42°C). Končalo se je brez večjih komplikacij, otrok je bil bp.
Na UZ pregledu (morfologija) pri 20 tednih je ginekologinja ugotovila nizkoležečo posteljico. Rekla je, da se v večini primerov posteljica sicer dvigne do 28. tedna, v primeru, da se to ne bo zgodilo, pa bo zagotovo potreben carski rez. Naročila me je na UZ pregled čez en mesec. Dodatnih pojasnil mi ni dala, tudi ni povedala, ali posteljica popolnoma ali le delno prekriva maternični vrat.
Po branju internetne literature sem zasledila različne previdnostne ukrepe v smislu abstinence spolnih odnosov in priporočene zmanjšane telesne aktivnosti. Prav tako je v vseh člankih omenjeno povečano tveganje za nastanek krvavitev.
Lepo bi vas prosila za dodatna pojasnila, kakšne previdnostne ukrepe naj nosečnica izvaja za zmanjšanje tveganja zapletov, če sploh.
Lep pozdrav,
Mojca
Spoštovani,
med pojmi, ki jih naštevate v prvem odstavku svojega dopisa ne vidim nobenih vzročnih zvez. Pač so se določene stvari ugotavljale in imeli ste določene zaplete. Trenutno ste noseči in vaša ginekologinja je ugotovila nizek sedež posteljice. Tudi k temu ni kaj dodati. Čas bo prinesel in pokazal svoje in to verjetno ne pred 28. tednom. Trenutno torej ni nobenih omejitev, če in dokler se ne pojavi kakšna krvavitev. Na nastop krvavitev do takrat nimate nobenega vpliva, ker krvavitve niso posledica telesnih aktivnosti, ampak so posledica prerazporeditve materničnega tkiva iz nižjih v višje predele maternice.
Pozdravljeni dr. Pušenjak.
Že kar nekaj časa se odločam ali naj vam pišem ali ne, danes pa po vseh odgovorih zdravnikov ne zdržim več.
Pri meni pa je stvar sledeča… V 25 tednu sem začela krvaveti, na kar so v UKC MB ugotovili, da imam predležečo posteljico na zadnji steni maternice. Po dveh tednih se je stanje umirilo in so me poslali domov.
V 29 tednu se je krvavitev ponovila. Ponovno sem bila hospitaliziran v UKC MB. Takrat je bila placenta ocenjena kot totalis.
Do danes 35 3/7 je bilo vsega skupaj že 9 krvavitev (nekaj močnejših s svežo krvjo nekaj pa bolj blagih).
Želeli so, da vso stvar zaključimo v 36 tednu, danes pa me je zdravnica pregledala z UZ.
Ugotovila je, da je posteljica bipartita. Na sprednji steni odmaknjena 9cm (sprednja stena je bila vedno ok), na zadnji steni pa 13mm (ocenila jo je kot marginalno).
Omenila mi je celo, da je stanje tolko stabilno, da bi lahko šla domov ampak sem se zaradi varnosti otroka in sebe odločila, da ostanem v bolnišnici.
Zanima me ali je taka razdalja posteljice (na zadnji steni 13mm) možna za toliko krvavitev ali je vzrok lahko tudi kje drugje. Sem pa pred 4 leti imela CR.
Lep pozdrav
Balubalu
Spoštovani,
tudi ženske, ki imajo posteljico povsem normalno locirano visoko v maternici, lahko krvavijo in včasih razloga za krvavitve niti ne odkrijemo. kakorkoli obrnemo (totalis, marginalis, nizek sedež) gre za različico predležeče posteljice, ki pač lahko povzročajo krvavitve zaradi prerazporejanja maternične stene in “spodmikanja” podlage posteljici v spodnjem delu maternice. Krvavitve torej pripisujejo položaju posteljice, čeprav ni nujno, da je to res. kakorkoli obrnemo velja nosečnost nadaljevati do točke, ko se tega ne upamo več nadaljevati in vi ste hvala bogu prišli kar daleč, da ne rečem v za otroka povsem varno območje med 34. in 40. tednom.
samo ime bipartita pove, da gre za dvodelno posteljico. Sicer posebnost ampak samo po sebi nič nevarnega, v kolikor žilje, ki poteka z ene na drugo posteljico ne poteka v predelu materničnega ustja ali njegove bližine.
Spoštovani,
prosila bi za vaše strokovno mnenje. Noseča sem 11 tednov in 5/7. Včeraj so mi opravili NS, ker naj bi plod ustrezal po velikosti za 12 tednov in je ginekolog menil, da lahko opravi NS. 3 ure pred pregledom se je iz mene ulila sveža kri, tudi med pregledom je ginekolog opazil krvavitev. Dobila sem tudi injekcijo, ker sem Rh-. Plod je bil med pregledom živahen, utrip in ostalo OK. NS je znašala 2 mm in ko je vnesel podatke v program, sem bila uvrščena za nizko tveganje. Vzeli so mi tudi kri za DHT. Nekje sem zasledila, da v primeru krvavitve naj rezultat DHT ne bi bil najbolj natančen. To drži?
Po mnenju ginekologa je vzrok za krvavitev v tem, da naj bi bila posteljica spredaj delno čez NUM. V izvidu je tudi zapisano, da je MV 44 mm t oblike.
Ginekolog me je pomiril, da naj bi ta krvavitev bila bolj nevarna zame kot za otroka in da moramo počakati do 28. tedna, če se bo posteljica dvignila. Ali je to sploh mogoče, glede na to, da je že zdaj delno čez NUM?
Zelo me skrbi, kako bo s potekom nosečnosti, ker je toliko težav že na samem začetku.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
priporočam, da ostanete optimistični, ker tozadevne krvavitve, če ob prvi krvavitvi ne privedejo do odmrtja ploda in splava, praviloma kasneje potekajo v redu. Tako sveža krvavitev, še ni mogla imeti pomembnega vpliva na raven merjenih snovi DHT (PAPP-a, prosti beta hCG), zato tudi DHT v vašem primeru lahko zaupamo. Posteljica pa se lahko dvigne oziroma odmekna od NMU, če le ni naraščena na MV centralno, torej z večjim delom preko NMU.
Spoštovani gospod Pušenjak,
hvala za hiter odgovor.
Ginekolog mi je tudi predlagal, da grem takoj na bolniško, vsaj do naslednjega pregleda, ki bo čez 4 tedne. Koliko v resnici mirovanje in počivanje sploh pripomore k boljšemu izidu?
Je glede na mojo situacijo pričakovati več krvavitev ali ni nekega pravila?
Hvala za odgovor.
pred 28. tednom in dokler se slučajno ne pojavi kakšna krvavitev, je stalež popolno pretiravanje. Stalež pri nizkem sedeću posteljice postane aktualen po 28. tednu, če je takrat posteljica še vedno preko NMU. Tudi vsi ostali ukrepi so popolnoma nesmiselni, ker nimajo nobenih učinkov.
Pozdravljeni!
Na vas se obračam ker sem zaskrbljena zaradi včerajšnjega UZja pri osebnemu ginekologu. Sem v 24 tednu nosečnosti, vodena sem tudi v APN zaradi možnosti tromboze in jemanja Fragmina 5000 in Aspirina 100. Do sedaj vse potekalo brez problemov, tudi morfologija je bila ok. Včeraj je osebni ginekolog na UZ menil da izhaja popkovina blizu roba posteljice in je komentiral da to ni ugodno za porod. Več kot toliko mi ni dajal pojasnil, je pa povedal da naj na naslednjem UZ v APN preverijo še enkrat, da ni slučajno bil otrok samo tako obrnjen in je narobe videl. Skrbi me da bi to lahko vplivalo na otroka in donositev, je moj strah upravičen? Ali se lahko naročim tudi k vam na UZ samoplačniško da tudi vi pogledate?
Hvala in lp,
Dijana
Spoštovani,
če čutite potrebo po razjasnitvi te dileme okrog narastišča popkovine, se seveda lahko naročite tudi k meni na dodatni UZ pregled v MCCZ (tel.: 051 321224). Ne glede na karkoli pa je strah pri 24 tednih nesmiseln in za praktično vsa stanja v zvezi s popkovino, če so resna in opazna pred porodom, poznamo varne in učinkovite rešitve.
Pozdravljeni, v 10. tednu druge nosecnosti mi je na prvem pregledu gin. ugotovila nizko lezeco posteljico, ki naj bi popolnoma prekrivala maternicni vrat. Sicer me je pomirila, da se v naslednjih tednih lahko to se spremeni. Zanima me kako pride do te spremembe lokacije posteljice in ali lahko kako pripomorem k boljsi legi posteljice?
Informativno: prvi porod je bil BP, vaginalni, posteljica pa spredaj lezeca.
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
posteljica se nikamor ne premika, le podlaga, kjer je posteljica, se v 3. tretjini nosečnosti “prerazporedi” in zato se z njo lahko “preseli” tudi posteljica. Praviloma se po 28. tednu posteljica pomakne višje, ob tem prerazporejanju mišičnih vlaken maternice pa se lahko pri nizko ležeči posteljici odpre tudi kakšna žila in temu potem rečemo krvavitev pri placenti previji ali pri nizkem sedežu posteljice. Skratka, sami na vse skupaj nimate popolnoma nobenega vpliva. Če se izkaže kasneje, npr. pri 20 tednih, da posteljica res prekriva notranje ustje maternice, potem lahko zmanjšate verjetnost krvavitve sami le tako, da se odpoveste spolnim odnosom. Do 25., 26. tedna pa tudi to ničesar ne spremeni.